Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Liberec nakročil do osmifinále, Färjestad doma přehrál 4:1

Liberec - Hokejisté Liberce začali úspěšně boj o osmifinále Ligy mistrů. V úvodním duelu 1. kola play-off porazili na domácím ledě švédský Färjestad 4:1. Úřadující český šampion si tak vypracoval slibný náskok do odvety, která se hraje za týden v Karlstadu. Dvěma góly se na vítězství Bílých Tygrů podílel slovenský útočník Milan Bartovič.

Utkání Liberec - Färjestad
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Jsem rád, že se mi podařilo dát góly a pomoci týmu k vítězství. Vypracovali jsme si slibný náskok do odvety, v které nás čeká určitě těžké utkání. Samozřejmě je ale jasným cílem postup. Věřím, že mi branky pomůžou se rozjet," řekl Bartovič.

Začátek utkání byl opatrný z obou stran, přesto to byli domácí, kteří byli častěji u kotouče. Také první větší šanci měli Liberečtí, Ordoše ale zastavil skvělým zákrokem hostující brankář Stéen. Možnost první přesilové hry se naskytla hostům, Willa v brance domácích ale vůbec neohrozili.

Poté se ocitl v gólové šanci liberecký Svačina, Stéen si připsal další těžký zákrok. V polovině první třetiny už se domácí mohli radovat. Bartovič se dostal za záda hostující obrany a tvrdou střelou pod břevno otevřel skóre zápasu.

Milan Bartovič
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

V úvodu druhého dějství byli aktivnější Severočeši a vytěžili z toho druhý gól. Stránský využil chybné rozehrávky hostů, posunul puk na Jelínka a ten se prosadil úspěšným blafákem. A za dalších 53 vteřin se Liberec radoval potřetí, když zásluhou Lakatoše zužitkoval přesilovou hru.

Ve 26. minutě pak dostal Jelínek kotouč do branky baseballovým způsobem počtvrté, rozhodčí však po poradě s kolegou u videa branku pro hru vysokou holí neuznal. Färjestad snížil v polovině utkání, když Willovi propadla mezi betony rána Linuse Perssona.

Odpovědět mohl Vitásek, jeho nahození však skončilo pouze na tyči hostující branky. Čtvrtou branku Liberce měl na hokejce na začátku třetí třetiny Lakatoš, který se ocitl úplně sám mezi kruhy, Stéen se ale vyznamenal.

Ve 48. minutě se už ale domácí dočkali. Rychlík Bartovič se dokonce ve vlastním oslabení dostal do úniku a krásnou střelou do horního růžku vrátil Liberci tříbrankové vedení.

"Z naší strany to byl perfektní zápas. Vyhráli jsme naprosto zaslouženě. Byli jsme silní na kotouči, měli jsme dobrý pohyb, obránci se dobře zapojovali do útoku," doplnil Bartovič.

Hosté mohli korigovat stav v další přesilovce, proti Stapletonovi ale parádně zasáhl Will. Šanci zvýšit měl ještě v závěru Ordoš, jeho střela ale orazítkovala pouze tyč.

"Odehráli jsme efektivní utkání se soupeřem, který chtěl hrát hokej. Byli jsme silní na kotouči, důrazní v soubojích a konečně se nám podařilo vstřelit více branek. Myslím, že jsme podali dobrý výkon a jsem rád, že jsme mohli potěšit fanoušky výhrou nad silným protivníkem," uvedl trenér Liberce Filip Pešán.

Jeho protějšek Leif Carlsson měl ke spokojenosti daleko. "Liberec předvedl výborný výkon. Byl lepším týmem po celý zápas, my jsme zaostávali v pohybu, prohrávali jsme souboje a byli jsme všude a o krok pozadu. Musíme se poučit a dobře se připravit na odvetu u nás doma ve Švédsku," prohlásil Carlsson.

Bílí Tygři Liberec - Färjestad BK 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Bartovič, 23. P. Jelínek (J. Stránský), 24. Lakatoš (Svačina), 48. Bartovič - 29. L. Persson (J. Persson, Svensson). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Hejduk - Lhotský, Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3845.

Liberec: Will - Šimek, Ševc, Vitásek, Derner, Mojžíš, Pyrochta, Havlín - Lakatoš, P. Jelínek, Krenželok - Svačina, Mikyska, Radivojevič - Bartovič, Bližňák, D. Špaček - J. Stránský, Vantuch, Ordoš. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Färjestad: Stéen - Wikstrand, Nygren, Holös, Tollefsen, Enok, Grundel - Gulaš, Asplund, Aslund - Jämtin, Stapleton, M. Nilsson - J. Persson, L. Persson, Svensson - Johansson, Ryno, Nygard. Trenér: L. Carlsson, A. Karlsson a Pennerborn.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články