Trenér Růžička je vinen, rozhodl soud a pokutoval ho bezmála půl milionem

Soud uznal hokejového trenéra Vladimíra Růžičku vinným ze zpronevěry půl milionu určeného pro pražskou Slavii a uložil mu peněžitý trest 400 tisíc korun. Pokud peníze nezaplatí, půjde na 16 měsíců do vězení. Rozsudek ale zatím není pravomocným, obě strany si ponechaly lhůtu pro odvolání.

Policie se původně zabývala podezřením, že Růžička během působení v pražské Slavii chtěl úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej. Z podezření z přijetí úplatku se posléze vyvinulo vyšetřování ze zpronevěry. Hospodářská kriminálka ukončila vyšetřování koncem dubna, obžaloba byla hotová v květnu.

Nyní rozhodl i soud a státní zástupkyně Lucie Písecká, která navrhovala podmíněný trest 1,5 roku s tříletou zkušební dobou a peněžitý trest, je s verdiktem spokojená. „Navrhovala jsem 500 tisíc korun, byl uložen trest ve výši 400 tisíc, takže podle mě je trest adekvátní,“ uvedla. Růžičkovi advokáti žádali zproštění viny, podle nich skutek nebyl trestným činem.

Aféru otevřela finanční podmínka pro nasazení hráčů

Aféra kolem Růžičky vypukla před loňským mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. V dubnu byla zveřejněna nahrávka, kterou si tajně pořídil Miroslav Palaščák na schůzce s trenérem. Podnikatel podle svých slov zaplatil trenérovi půl milionu korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Podle Růžičky šlo o sponzorský dar, který však nebyl zanesen do účetnictví klubu. Později tuto částku Palaščákovi vrátil.

Události ČT: Růžička odsouzen za zpronevěru, trest 400 tisíc korun (zdroj: ČT24)

Růžička později při výslechu na policii uvedl, že ho naopak Palaščák vydíral a chtěl po něm 1,1 milionu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil hokejovou kariéru jeho synů, Růžička kvůli tomu podal na Palaščáka trestní oznámení, které však policie odložila. Postupně se přihlásili i další rodiče, po kterých olympijský vítěz z Nagana údajně žádal peníze.

Růžička to odmítal s tím, že šlo o takzvané výchovné, které požadují kluby při přestupech hráčů. Kvůli kauze nicméně na začátku června skončil u hokejové reprezentace a národní tým převzal Vladimír Vůjtek. Nyní je Růžička koučem extraligového Chomutova, kde loni podepsal smlouvu na deset let. 

Vydáno pod