Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Novinky pro Světový pohár: Analýza zápasu v reálném čase i trenérská "challenge"

Praha - Analýza hry přímo během zápasu za využití tabletů a přímého přenosu daného utkání. To je jedna z novinek, se kterou se budou moct seznámit trenéři během Světového poháru v Torontu. Realizační týmy účastníků budou mít k dispozici přímý přenos probíhajícího utkání přímo na lavičce. Na využití nejnovějších technologií, které se už v NHL úspěšně používají, si bude zvykat i kouč české reprezentace Josef Jandač a jeho tým spolupracovníků.

Sport
zdroj: ČT4

"Bude to pro nás novinka. Těšíme se na to, rychle se s tím seznámíme a určitě to využívat budeme. Od toho máme poměrně široký trenérský štáb. Bude určený jeden, který to bude mít na starosti," řekl Jandač.

Tablety s live streamy utkání už používají kluby v NHL. Na Světovém poháru navíc budou mít všichni k dispozici i podrobné statistiky. Díky čipům na dresech hráčů i v puku budou zaznamenávat i rychlost hokejistů, čas strávený na ledě i v jednotlivých pásmech, počet střel a držení puku.

Ještě více zdokonalená technologie, kterou NHL otestovala při Utkání hvězd v roce 2015 v Columbusu, oživí přímé televizní přenosy i oficiální stránky turnaje. Realizační týmy budou moci využít všechny dostupné informace i přímo během koučingu v zápase.

"Chceme, aby na turnaji měli všichni stejný přístup k sestřihům a živým přenosům z utkání. Je pak na samotných realizačních týmech, jestli pro ně budou užitečné nebo nikoliv," řekl pro nhl.com výkonný viceprezident NHL pro digitální média a strategické plány Steve McArdle.

Světový pohár se bude hrát podle pravidel NHL a na rozdíl od turnajů Mezinárodní hokejové federace mohou trenéři jednou v utkání využít sami video při sporných brankách, kterým podle jejich názoru předcházel ofsajd nebo nedovolené bránění brankáře.

Trenéři mohou "challenge" použít v případě, pokud si do té doby nevybrali oddechový čas. V poslední minutě třetí třetiny či v prodloužení jej nepotřebují, protože se revidují všechny situace.

Z českého týmu má s používáním techniky největší zkušenosti hlavní skaut Jiří Fischer, který pracuje jako ředitel pro hráčský vývoj v Detroitu. "Probírali jsme to s Jirkou a určili jsme si, jakým způsobem to budeme realizovat," prohlásil Jandač.

Fischer bude analyzovat sporné okamžiky s videotrenérem Denisem Havlem. "Budou mít sluchátka a budou nás informovat, kdy si případně challenge vzít. Můžeme si něco i naplánovat dopředu, kdy co a jak využívat, ale pak nastane reálná situace a tam máte hrozně krátkou dobu na rozhodnutí," dodal Jandač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články