Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Liberec, Vary i Zlín se vrátily na led, připravuje se také Třinec

Praha – Po extraligovém triumfu se dávají dohromady síly libereckých Bílých Tygrů. Klub pod vedením Filipa Pešána zahájil letní přípravu na ledě s několika novými hráči včetně ex-třineckého Vladimíra Svačiny. Přípravu zahájili rovněž hokejisté Karlových Varů a Zlína.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec v pozměněné sestavě zahájil přípravu

Pozměněný kádr uvítal na ledě trenér Pešán, který se musel obejít bez Michala Řepíka, Petra Vampoly, Jana Výtiska či Martina Bakoše. Zůstal ale Michal Berner, který si z odchodu svých spoluhráčů velkou hlavu nedělá. "Když budeme hrát týmově jako loni, tak je podle mého jedno, zda tu jsou, nebo ne," myslí si.

Přišel naopak Vladimír Svačina, jehož loňskou sezonu v Třinci uťalo zranění. "Nemohl pro mě přijít lepší tým. Hraje se tu moderní hokej, krásné město... všechno funguje," raduje se hráč, jenž je v Liberci na ročním hostování. 

Pešán mohl přivítat i nového brankáře Romana Willa, který má jednozápasovou zkušenost z NHL a v Liberci bude konkurencí Jánu Lašákovi. "Jsem hrozně rád, že s ním vytvoří vyrovnanou gólmanskou dvojici," dodal Pešán.

První přípravný duel sehrají Severočeši 2. srpna proti Chomutovu. Čeká je i souboj s Chabarovskem a zápas s účastníkem KHL bude i generálkou na Ligu mistrů, ve které narazí Liberec na TPS Turku a norský Lörenskog.

Je nám líto, video expirovalo.
Vary se chtějí v sezoně hlavně vyvarovat stresu

Vary doufají v klidnější sezonu

Hokejisté Karlových Varů zahájili přípravu na ledě na nový ročník extraligy a tým vedl poprvé nový trenér Jan Tlačil. Nováčkem v realizačním týmu Energie je i asistent Andrej Potajčuk. Ten má západočeskému klubu, který potvrdil svou další účast v nejvyšší soutěži teprve před deseti dny, pomoci i s doplněním kádru o zahraniční posily.

Vary se loni tak tak v nejvyšší sezoně zachránily, nyní se chtějí co to jde vyvarovat zbytečného stresu, k čemuž má dopomoci nový trenér klubu Jan Tlačil. "Byla to komplikovaná sezona a my chceme pracovat tak, abychom nemuseli ten stres zažívat," podotkl Tlačil, jenž zatím mohl přivítat pět nových hráčských posil, a také nového asistenta Andreje Potajčuka.

Z týmu odešli do Komety bek Michal Gulaši se slovenským útočníkem Markem Haščákem, forvard Petr Koblasa se přesunul do Chomutova, Rostislav Marosz do Třince a brankář Vladislav Habal do Košic. Z ofenzivy odešli také Jaromír Kverka mladší do Slavie a Ladislav Zikmund do Kladna.

V kádru nejsou po vypršení kontraktů ani beci Radim Bičánek, Jekabs Redlihs nebo útočníci Martin Bartek, Jakub Svoboda a Rudolf Huna. Klub naopak získal útočníky Denise Kindla s Radimem Matušem z Třince, Petra Stloukala z Nitry a obránce Petra Šidlíka z Chomutova s Tomášem Dujsíkem, jenž bude hostovat z Komety Brno.

Zlín začal s přípravou dříve než obvykle

Hokejisté Zlína odstartovali přípravu na ledě, kam vyjeli dříve než byli zvyklí v minulých letech. Kouč Rostislav Vlach chce změnou reagovat na fakt, že v posledních dvou extraligových sezonách týmu vůbec nevyšel start a následně se prodral do play-off až díky finiši v druhé části ročníku. Netradičně se první trénink odehrál na hlavní ploše Stadionu Luďka Čajky. "Je to pro nás lepší, jsme na ledě, kde budeme hrát zápasy a máme to do kabin pár kroků," pochvaloval si kouč Rostislav Vlach.

K dispozici měl 29 hráčů a mezi nimi i navrátilce Miroslava Blaťáka a Lotyše Robertse Bukartse, kteří absolvovali suchou přípravu individuálně. Minulou sezonu ukončil Blaťák už v listopadu kvůli problémům se zády, nyní se cítí mistr světa z roku 2010 fit. "Měl jsem se zády velké potíže, v Rusku mi dokonce tvrdili, že budu muset na operaci. Nakonec to ale šlo bez ní," řekl Blaťák.

Vedle beka Blaťáka, který skončil i kvůli problémům se zády už v listopadu v Čerepovci, posílili Zlín další dva navrátilci - forvard Antonín Honejsek a zadák Antonín Bořuta ze Znojma. Ze stejného klubu přišel také do útoku Martin Podešva a v obraně je stejně jako loni na testech nováček Ondřej Holomek z Ústí nad Labem.

"Už tady jednou byl, tak uvidíme, jestli se za ten rok někam posunul. Pomoci by mu mohlo to, že je krajánek ze Vsetína," řekl Vlach. Naopak odešli obránci Dalibor Řezníček (Znojmo), Patrik Urbanec (Vítkovice), Tomáš Valenta (Zvolen) a útočníci Tomáš Čachotský (Jihlava), Filip Čech (Vsetín), Martin Cibák a Tomáš Sýkora (oba zatím bez angažmá). Kouč Vlach má v přípravě užší kádr než loni.

Třinec odstartoval přípravu pod vedením Kýhose

S rovnými čtyřmi desítkami hráčů hokejisté Třince zahájili hlavní blok přípravy na ledě. První trénink pod novým koučem Vladimírem Kýhosem absolvovaly i největší posily Ocelářů Jakub Petružálek a Martin Růžička. Kýhos měl ve dvou tréninkových skupinách na ledě čtyři gólmany, 13 obránců a 23 útočníků. A to ještě kvůli nemoci scházeli útočník Adam Rufer a bek Michael Foltýn.

Přípravu v barvách mateřského klubu zahájila velká část hráčů, kteří v minulé sezoně hostovali v druholigové farmě ve Frýdku-Místku, a s nimi i nové akvizice: Růžička (Čeljabinsk), Petružálek (Dynamo Moskva), Rostislav Marosz (Karlovy Vary), Rastislav Špirko (Kometa Brno) a jako volný hráč Štefan Ružička. Na zkoušku přišel také slovenský bek Lukáš Kozák, jenž hrál naposledy za Kometu Brno.

Valná část hráčů, která si nevydobude pozici v áčku, tak poputuje znovu do Frýdku-Místku, jenž postoupil do druhé nejvyšší soutěže. "Naše spolupráce s Frýdkem bude i letos velmi intenzivní. Když se hráč u nás neprosadí, měl by v první lize hrát stěžejní roli," řekl Kýhos. Prvním zeštíhlením kádr projde zřejmě ještě před úvodní zápasovou přípravou, která Oceláře čeká až za více než dva týdny proti Olomouci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články