Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Jágr jako první Čech získal Bill Masterton Trophy

Las Vegas - Jaromír Jágr obdržel na slavnostním vyhlášení cen NHL Bill Masterton Trophy, která se uděluje za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji. Povedlo se mu to jako prvnímu českému hráči v historii. Pro českou legendu jde o jubilejní desátou individuální cenu. Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče, stejně jako Art Ross Troophy (nejproduktivnější hráč) a Ted Lindsay Award (nejlepší hokejista podle hráčů) dostal Patrick Kane.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP/ autor: Paul Chiasson

Jágr se vyhlášení osobně nezúčastnil, cenu za něj převzal výkonný ředitel Floridy Peter Luukko. "Jaromír tu bohužel nemůže být, protože je se svým otcem, který je nemocný," omluvil Luukko Jágra na pódiu v sále v Hard Rock Hotel and Casino. 

Jágr dosud získal v NHL pětkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 19982001), třikrát Lester B. Pearson Award (současnou Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA (19992000 a 2006) a jednou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče (1999).

O držiteli Bill Masterton Trophy rozhodovali hlasováním členové Asociace profesionálních hokejových novinářů. Jágr se v uplynulé sezoně stal nejstarším hráčem v historii NHL, který překonal hranici 60 bodů za sezonu.

Celkem si Jágr připsal v 79 zápasech 27 branek a 39 asistencí a stal se nejproduktivnějším hráčem Panthers, kterým pomohl vyhrát Atlantickou divizi. Posunul se také na třetí místo v historické tabulce produktivity i mezi střelci. Na kontě má aktuálně 1868 bodů a 749 gólů z 1629 utkání.

Dalšími kandidáty byli útočníci Pascal Dupuis z Pittsburghu a Mats Zuccarello z New Yorku Rangers. Jágr byl mezi trojicí finalistů na Mastertonovu trofej už předloni, ale tehdy ji dostal Dominic Moore z New Yorku Rangers, který přerušil kariéru kvůli péči o nemocnou manželku a po její smrti se vrátil na led. 

Kanaďan Dupuis v prosinci ukončil kariéru kvůli krevním sraženinám, které u něj lékaři odhalili už v listopadu 2014. Zůstal u týmu a svými radami pomáhal hráčům i trenérům nového vítěze Stanleyova poháru. Nor Zuccarello loni v play-off utrpěl prasklinu lebky a zhmožděninu mozku, následkem čehož na čtyři dny ztratil i řeč. Rychle se pak ale zotavil a v této sezoně zářil.

Patrick Kane
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Mike Wulf

Králem večera se stal americký kanonýr Patrick Kane z Chicaga, který vedle Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části obdržel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a převzal také Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu sezony podle hlasování členů Hráčské asociace NHLPA.

Jaromír Jágr: "Jsem poctěn, že jsem obdržel Masterton Trophy. Tuto trofej získalo mnoho skvělých hráčů oddaných hokeji a je velkým oceněním se zařadit mezi ně. Hokej je moje vášeň, proto mám motivaci každý den hrát na nejvyšší možné úrovni. Chtěl bych poděkovat svým spoluhráčům, trenérům, celé organizaci Panthers, Asociaci profesionálních hokejových novinářů a NHL za toto ocenění."

Loni v Las Vegas převzal z českých hokejistů cenu útočník Jiří Hudler, který ještě jako hráč Calgary získal Lady Byng Trophy za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním. Sedmadvacetiletý Kane se stal prvním rodákem z USA, který dostal Hartovu trofej.

"Je pro mě úžasné, že dosud žádný Američan nevyhrál produktivitu a nezískal cenu pro nejužitečnějšího hráče. Přitom tady byla spousta skvělých amerických hokejistů," řekl Kane, který nasbíral v 82 zápasech 106 bodů.

"Hráči jako Chris Chelios, Brian Leetch, Mike Modano, Joe Mullen nebo Jeremy Roenick měli skvělé kariéry. Nevím, jestli je to štěstí, že jsem v této pozici. Je skvělé, že mám americké rekordy," doplnil Kane, jenž získal od Asociace profesionálních hokejových novinářů 1395 hlasů, což bylo o 595 více než druhý Sidney Crosby z Pittsburghu. V roce 1991 získal Hart Trophy americký reprezentant Brett Hull, který se ale narodil v Kanadě.

Přehled vítězů individuálních cen hokejové NHL:

Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Patrick Kane (Chicago).
Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč podle členů Hráčské asociace NHLPA): Patrick Kane (Chicago).
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Braden Holtby (Washington).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Artěmij Panarin (Chicago).
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Anže Kopitar (Los Angeles).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Barry Trotz (Washington).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Drew Doughty (Los Angeles).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Anže Kopitar (Los Angeles).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Jaromír Jágr (Florida).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Shea Weber (Nashville).
Cena pro generálního manažera roku: Jim Rutherford (Pittsburgh).
NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost): Mark Giordano (Calgary).
King Clancy Trophy (za vůdčí schopnosti a humanitární činnost): Henrik Sedin (Vancouver).

Přehled již dříve jistých vítězů trofejí:

Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Patrick Kane (Chicago) - 106 bodů.
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Alexandr Ovečkin (Washington) - 50 branek.
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Frederik Andersen a John Gibson (Anaheim) - 192 inkasovaných gólů.
První All Star tým: Braden Holtby (Washington) - Erik Karlsson (Ottawa), Drew Doughty (Los Angeles) - Jamie Benn (Dallas), Sidney Crosby (Pittsburgh), Patrick Kane (Chicago).
Druhý All Star tým: Ben Bishop (Tampa Bay) - Brent Burns (San Jose), Kris Letang (Pittsburgh) - Alexandr Ovečkin (Washington), Joe Thornton (San Jose), Vladimir Tarasenko (St. Louis).
All Star tým nováčků: John Gibson (Anaheim) - Shayne Gostisbehere (Philadelphia), Colton Parayko (St. Louis) - Jack Eichel (Buffalo), Connor McDavid (Edmonton), Artěmij Panarin (Chicago).

Zdroj
ČTK, ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články