Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Gretzky: S devítkou na dresu by po Howeovi už nikdo hrát neměl

Detroit - Devítka na dresu, kterou nosil Gordie Howe, by měla být vyřazena z užívání, přeje si nejproduktivnější hráč historie NHL Wayne Gretzky. Právě on si ostatně na počest nedávno zesnulého Howea vybral číslo 99.

Jedenáctiletý Wayne Gretzky s Gordiem Howem
zdroj: ČTK/AP

"Jsem značně zaujatý. Kdyby mělo být po mém, tak bych to udělal. Ale je na vedení ligy, jak se rozhodne. A já s ní teď nejsem nijak ve spojení. Ale ať už zvolí a přichystají cokoliv, půjde o něco mimořádného, protože Gordie si zaslouží něco doopravdy speciálního a unikátního," prohlásil pětapadesátiletý Gretzky během veřejného rozloučení s Howem.

"Myslím, že nikdo nepomohl k podpoře a propagaci hokeje, sportu nebo naší země více než Gordie Howe. Byl hrdým Kanaďanem a hrdým rodákem ze Saskatchewanu. A nemyslím si, že NHL bude přehlížet fakt, jak moc důležitý byl Gordie pro tuto hru. Proto jsem si jistý, že nachystají při jeho uctění něco doopravdy jedinečného," řekl Gretzky.

Howe, jenž zemřel ve věku 88 let, má v detroitské katedrále pohřeb a jeho děti požádaly Gretzkého, zda by mohl spolu s dalšími nést rakev. "Je to jedna z největších poct mého života. Společně se setkáním s papežem Janem Pavlem II. a zapálením olympijského ohně ve Vancouveru," uvedl Gretzky.

Gretzky byl podle svých slov v rozpacích, když překonával Howeova maxima. Důvodem bylo, že mu éry obou legend vždy přišly nesrovnatelné. "Ne každému se podaří, že se může setkat se svým hrdinou nebo idolem. A když to pak někdy přece jen vyjde, není to třeba až tak fajn, jak jste si mysleli. Ale já jsem měl to štěstí, že chlap, kterého jsem si vybral, byl tak jedinečný," uvedl Gretzky.

Oba se potkali v sezoně 1978/79 ve WHA a v dalším ročníku i v NHL, po němž "Mr. Hockey" odešel do hokejového důchodu. Ve WHA si dokonce zahráli společně v jedné formaci, ve které je doplňoval Howeův syn Mark. "Byl jako můj druhý táta. Byl mentorem. Hráli jsme spolu golf, dělali jsme spolu různé reklamy, měli jsme spoustu času na to, abychom některé věci dělali společně. Gordie byl pro mě vším," prohlásil Gretzky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články