Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sharks se pokusí ve finále Stanley Cupu o zázrak, potřebují ale probuzení opor

San Jose (USA) – Situace je pro ně kritická. Pokud hokejisté San Jose nevyhrají nad Pittsburghem ve finále Stanley Cupu třikrát v řadě, jejich sen o historicky prvním triumfu se rozplyne. K tomu by však potřebovali probuzení velkých jmen ze své ofenzivy. Střelecká esa zatím gólově mlčí, včetně nejlepšího střelce dosavadního průběhu play-off Joea Pavelského, kapitána týmu.

Joe Pavelski ze San Jose se snaží prosadit v utkání proti Pittsburghu
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Damon Tarver

Čtvrtý nejproduktivnější tým celé soutěže v základní části dokázal v předchozích třech sériích a dohromady 18 utkáních nastřílet 63 branek, osmkrát vstřelil čtyři a více gólů. Jenže Pittsburgh této síle zatím skvěle čelí  za čtyři finálové duely stihli Žraloci dohromady jen sedm zásahů do černého a ani jednou se v základní hrací době nedostali přes dva gólové zápisy.

V první pětici kanadského bodování vyřazovacích bojů je hned kvarteto ze San Jose. Všem hráčům vévodí útočník Logan Couture s 26 body (8+18). Bek Brent Burns nastřádal 22 bodů (6+16), jen o dva méně zkušený forvard Joe Thornton 20 (3+17). Každý z nich si ve finálové sérii připsal dosud shodně jen dvě asistence. A vůbec nejhůře je na tom proti Penguins Pavelski, autor celkem 51 gólů v sezoně a nejlepší střelec celého play-off. Sbírku 22 bodů (13+9) ve finále ještě nerozšířil.

Jednatřicetiletý Pavelski, jenž obléká dres San Jose od začátku svého působení v NHL, měl přitom pár slibných šancí a ve čtvrtém utkání vypálil celkem pět střel na gólmana Matta Murrayho. O jednu více než předtím za tři zápasy dohromady. "Jenže on když střelu vidí a může ji číst, tak puk chytí. Je třeba na něho vyzrát a střílet jinak," uvedl Pavelski na adresu opory Pittsburghu.

Netají, že jeho trápení výrazně rozdmýchává nepříznivý stav finále. "Z poměru výher a porážek jsem více frustrovaný než z čehokoliv jiného. Je něco jiného, když 3:1 na zápasy vedete a jste bez bodu, než když 1:3 v sérii prohráváte. To je naprosto odlišný příběh. Jeden nebo dva góly mohou vše změnit a pomoci nám ze šlamastiky, do níž jsme se dostali. Dobře vím, že i s ohledem na předchozí série bych k tomu měl přispět více," prohlásil Pavelski, autor čtyř vítězných tref v letošních vyřazovacích bojích.

"Občas to tam prostě nepadá," podotkl ostřílený kanonýr Patrick Marleau, který se rovněž trápí. Sice skóroval v úvodním duelu série, ale od té doby nevykázal ani bod.

Sport
zdroj: ČT4

Couture věří, že se ještě vše v dobré obrátí. "Vždyť on (Pavelski) dal 13 gólů v tomto play-off, které odehrál skvěle. Je absurdní se zabývat tím, že teď má takovouhle sérii (čtyř zápasů bez gólu). Tahle hra není snadná a je v ní těžké střílet góly. Kluci se snaží a vytváříme si šance. Když si je budeme vytvářet i nadále, musíme věřit, že už nám to tam začne padat," prohlásil Couture.

"Tenhle tým se nikdy nevzdává. A vždy si našel cestičky, jak uspět. Právě teď to potřebujeme více než kdykoliv jindy. Musíme teď vyhrát jeden zápas, abychom se vrátili k nám, vysloužili si další utkání a měli šanci dál hrát o Stanley Cup," řekl Pavelski.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články