Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V ruské nominaci pro Světový pohár jsou čtyři hráči z KHL, chybí Kovalčuk

Moskva – Do nominace Ruska pro Světový pohár se probojovali čtyři zástupci Kontinentální hokejové ligy. Vedle obránce Vjačeslava Vojnova se jedná o trojici útočníků, kteří zářili na mistrovství světa – Jevgenije Dadonova, Vadima Šipačova a Ivana Tělegina. Místenku ve výběru mají zajištěnou také tři hráči z NHL  Alexej Jemelin z Montrealu, Alexej Marčenko z Detroitu a Nikita Zajcev, aktuálně zástupce Toronta. V nominaci naopak chybí Ilja Kovalčuk.

Hokejisté Ruska s trofejí za 3. místo na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Rusové tak po původní šestnáctičlenné nominaci, kterou tvořili výhradně hráči působící v zámoří, dali prostor i zástupcům domácí soutěže. Kompletní dodatečně nominovaná sedmička byla na soupisce sborné rovněž na světovém šampionátu v Moskvě, který pro Rusy skončil ziskem bronzu.

Nedostalo se nakonec na Kovalčuka, jenž nosí kapitánské "céčko" v Petrohradu a patřil k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích, kde býval kapitánem či asistentem. Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey měl ale koncem sezony problémy s formou a v úvodu play-off KHL byl dokonce vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Z hráčů nominovaných ve druhé vlně má nejvíce zkušeností třicetiletý Jemelin, který má za sebou už pátou sezonu v Montrealu po boku českého útočníka Tomáše Plekance. V posledním ročníku si připsal v 72 utkáních 12 asistencí. Ještě jako hráč Kazaně vyhrál Jemelin dvakrát KHL (2009 a 2010), je mistrem světa z roku 2012 a ve sbírce z MS má kromě letošního bronzu ještě stříbro a další bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rusko - USA

Čtyřiadvacetiletý Marčenko odehrál za Red Wings první kompletní sezonu. Před jejím startem měl na kontě za dva ročníky včetně play-off jen 17 startů. Tuto bilanci rozšířil o 66 utkání základní části, v nichž dal dva góly a na devět přihrál. Třikrát se objevil i v play-off. Společně se Zajcevem byli s 12 kladnými body nejlepšími hráči celého MS v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

Šipačov ovládl kanadské bodování turnaje s 18 body (6+12) z deseti utkání, Dadonov byl s 13 body třetí. Právě držitel kompletní sbírky medailí z MS Dadonov i ofenzivně laděný bek Vojnov mají z minulosti rovněž zkušenosti s NHL. Dadonov oblékl v 55 utkáních dres Floridy, Vojnov pomohl Los Angeles v letech 2012 a 2014 k zisku Stanleyova poháru. Za Kings odehrál v dlouhodobé části 190 zápasů s bilancí 81 bodů (18+63), z 64 bitev v play-off přidal 25 bodů (9+16).

Rusko se v základní skupině B utká se Švédskem, výběrem Severní Ameriky a Finskem. V přípravě se sborná střetne dvakrát s Českem  ve čtvrtek 8. září v Moskvě a o dva dny později v Praze. Ve čtvrtek 15. září v generálce v Pittsburghu změří síly s Kanadou.

Konečná nominace hokejistů Ruska na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL)

Obránci: Alexej Jemelin, Andrej Markov (oba Montreal/NHL), Vjačeslav Vojnov (Petrohrad/KHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Dmitrij Kulikov (Florida/NHL), Alexej Marčenko (Detroit/NHL), Nikita Zajcev (Toronto/NHL)

Útočníci: Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačov (oba Petrohrad/KHL), Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Ivan Tělegin (CSKA Moskva/KHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (New Jersey/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články