Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Chci, aby si McDavid pamatoval, že hrál proti Šimkovi, říká odhodlaně český bek

Praha – Před dvěma sezonami ještě hrál v Benátkách nad Jizerou. Od té doby ale obránce Radim Šimek udělal obrovský skok. V Liberci se vyšvihl mezi hvězdy extraligy a letos slavil mistrovský titul. Výkony ofenzivně laděného beka navíc neušly pozornosti stavitelů národního týmu pro mistrovství světa, Šimek se tak může těšit, jak si zahraje v úterní generálce proti hvězdami prošpikovanému výběru Kanady a na souboje s Connorem McDavidem.

Radim Šimek
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Samozřejmě se hrozně moc těším. Koukal jsem na jejich soupisku, a když jsem viděl, co tam je za hráče, tak člověk se pak s nimi může porovnat, jak na tom je. A ví, na čem musí ještě hodně zapracovat. V kariéře jsem zatím proti tak dobrému týmu nehrál," řekl Šimek.

Kromě dobré konfrontace před MS bere zápas i jako výzvu. "Člověk uvidí, v čem ztrácí, ale zase z nich nechci dělat bohy. Jsou to lidé jako my. A my budeme chtít vyhrát a podat stoprocentní výkon," prohlásil Šimek.

Nejvíce ho v týmu soupeře zaujala jména útočných es Edmontonu a zároveň jedniček draftu Taylora Halla (2010) a Connora McDavida (2015). "A vlastně ještě Corey Perry z Anaheimu. Loni jsem tu na domácím MS osobně nebyl, ale když byl čas, zápasy jsem sledoval. A samozřejmě jsem koukal na finále, jak do šroubku rozebrali Rusáky. Máme se nač těšit," řekl Šimek.

Je nám líto, video expirovalo.
Červenka či Kovář budou odpočívat. Trenéři chtějí proti Kanadě zkoušet hráče

Žasl, jak si McDavid vedl ve své premiérové sezoně v NHL. "Má v 19 letech 48 bodů ve 45 zápasech. Je neuvěřitelné, jak hraje. Říkali o něm, že to je nový Gretzky. Určitě má před sebou v NHL mnoho let a to nejlepší ještě přijde," předpokládá extraligový šampion.

"Když mu dám někde v rohu na těle pořádně pocítit, že tam s ním nějaký Šimek v souboji byl, tak to bude dobré. Bude vědět, že nějaký Šimek existuje," plánoval s úsměvem. "Ale spíš si dám pozor, aby mě někde nevykoupal," doplnil vzápětí.

Abych dohnal Subbana, musím ještě papat polívčičku

NHL sleduje, ale přece jen méně než dříve. "Když jsem hrál ještě v Benátkách a bylo více času, tak jsem občas koukl v noci na zápasy. Ale v extralize je hodně zápasů i tréninků, takže spíš jen ráno kouknu na sestřihy," přiblížil třiadvacetiletý Šimek.

Jako kluk sbíral plakáty a kartičky, ale oblíbenou hvězdu neměl. "Z téhle doby ale docela sleduju P.K. Subbana z Montrealu. To je pořádný řízek a líbí se mi jeho hra," řekl Šimek. Přestože jsou oba hodně ofenzivně ladění, porovnávat se s ním nechce. "On je jeden z nejlepších obránců na světě a musím ještě hodně papat polívčičku, abych byl jako on."

Tuší, že právě dobrou podporou útoku má šanci v současném hokeji uspět. "Moderní hokej je takový. Rád hraju takhle a jsem rád, že se mohu dostat i do šancí," netají Šimek.

V pátek proti Švédsku slavil první gól v národním týmu. "Řekl jsem si, že budu hrát stejně jako v Liberci, tedy hodně podporovat útok, jak jsem zvyklý. Svou hru jsem nijak neměnil. Můj gól vyplynul ze hry. V extralize už jsem pár gólů dal, tak jsem rád, že jsem ho dal už i v reprezentaci. Pro beka to je určitě povzbuzení," řekl Šimek.

Trefu mu bude připomínat schovaný puk. "Hned jak jsem ve Znojmě vylezl ze zimáku, tak jsem ho dal rodičům, aby ho doma někde vystavili. Mám takovou poličku, kde schovávám ceny, když třeba vyhraju ocenění nejlepšího hráče utkání," uvedl Šimek.

Pokud by se dostal do týmu pro šampionát, může si ještě více přiblížit zajímavé angažmá. "S agentem jsme zaznamenali něco z Ruska, také se něco řeší v Americe, ale dohodli jsme se, že to budeme řešit až po mistrovství, abych měl teď čistou hlavu a soustředil se pouze na své výkony v reprezentaci," řekl Šimek.

Možnost hrát v zámoří by hodně zvažoval. "Když jste na farmě a nemůžete se probojovat do hlavního týmu... Už jsem si to prožil tady v Benátkách, když jsem se nemohl probojovat do Liberce a nebylo to nic příjemného," konstatoval Šimek s tím, že vyloučit nelze ani jeho setrvání pod Ještědem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články