Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Výborný: Zranění mi paradoxně pomohlo zorientovat se ve funkci

Mladá Boleslav - Pětinásobný mistr světa David Výborný se po konci dlouhé a úspěšné kariéry zabydluje v hokeji v nové roli. Jako sportovní manažer se podílí na chodu klubu v Mladé Boleslavi, kde posledních pět sezon oblékal dres s kapitánským 'céčkem'. Na své pozici bude nyní usilovat o to, aby se Středočechům podařilo navázat na tuto sezonu, v níž dosáhli postupu do semifinále a čtvrté příčky historického maxima.

David Výborný
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Jednačtyřicetiletý útočník se postupně seznamuje s tím, co manažerská pozice obnáší. "Je to dobré, zatím si to užívám a ten hokej mi zatím ani nechybí," řekl. Konec kariéry plánoval již před sezonou, nakonec mu ji ve čtvrtfinále utnul faulem na koleno královéhradecký útočník Bedřich Köhler. "Paradoxně mi to zranění trochu pomohlo se v té nové funkci zorientovat. Jednáme s hráči a tu novou funkci vstřebávám," přiblížil Výborný.

Počítal v duchu s tím, že na rozhodnutí skončit nic nezmění. Věděl, že tato sezona už je definitivně poslední. "Skončila, jak skončila, tedy o něco dřív. Když jsem odjížděl z ledu, tak jsem ještě doufal, že by koleno mohlo být jen natažené, ale vyšetření v nemocnici ukázalo, že mám vazy natržené. Stalo se, člověk to nevrátí. Věděl jsem, že je konec. Byl jsem s tím smířený," řekl Výborný.

Záležitost s Köhlerem už také považuje za uzavřenou, i když ho koleno stále bolí a omezuje. "Volal mi asi za tři dny, omlouval se a v klidu jsme si to vyříkali. Bral jsem to v pohodě a zdálo se mi, že z toho byl docela skleslý, takže jsem ho povzbudil," pousmál se Výborný. Původně zamýšlel být alespoň nějaký čas bez hokeje. "Ale nakonec mě oslovili kluci a zůstal jsem tady ve vedení Mladé Boleslavi," uvedl.

Musím syna respektovat, je si vědom František Výborný

Odmítl ale, že by v tom hrál roli otec František, který tým trénuje. "To ne, největší roli v tom sehráli asi Honza Plachý (majitel klubu) s Honzou Tůmou (generální manažer)," dodal Výborný. Zatímco dosud byl jako hráč otcovým podřízeným, nyní bude v klubové hierarchii naopak nad ním i jeho trenérským kolegou Marianem Jelínkem. "Vnímám to ale pořád stejně, tedy tak, že trenéři jsou alfou a omegou tohoto klubu. A tak to i zůstane," zdůraznil.

Jeho otec prohlásil, že je trošku úsměvné, jak se jejich role náhle prohodily. "Ne to, že mi bude šéfovat, to je správné. A já to musím respektovat. Ale já si hlavně myslím, že jsme na stejné vlně jak s Davidem, tak i s Marianem Jelínkem, Janem Tůmou a dalšími, co tady hokej děláme," uvedl František Výborný.

Jeho přístup ke kabině se sice mění, ale ne nijak rapidně. "Ty nepříjemné věci jsem říkal už předtím, co jsem hrál. Vztah s hráči bude samozřejmě jiný, ale snad pořád v mezích nějakého kamarádství. Věřím, že bude výhodou, že kabinu znám. A stejně tak věřím, že jsme s kluky, kteří tady zůstanou, vsadili na dobrou kartu."

Vysoko nastavené laťky se nebojí. "Pro Boleslav to byla neskutečná sezona a bude těžké na to navázat, ale nebojíme se a nechceme říkat, že budeme hrát baráž. Budeme se chtít dostat alespoň tam, jako jsme se dostali letos," nastínil. Do bojů o extraligové body už nezasáhne, ani kdyby týmu teklo do bot. Přestože plánuje hrát v sezoně s veterány v Letňanech. "Fakt asi ne. Člověk po měsíci tu fyzičku hodně ztrácí a myslím, že už bych se do toho nedostal. Hlavně psychicky bych na to neměl," prohlásil Výborný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články