Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Liberec nedal Boleslavi šanci a postoupil poprvé do finále

Mladá Boleslav - Hokejisté Liberce jsou prvními finalisty letošního ročníku extraligy. Bílí Tygři zvítězili na ledě Mladé Boleslavi 5:2, celou sérii vyhráli 4:0 na zápasy a zahrají si poprvé v historii o titul. Vítěz základní části Liberec neprohrál v letošním play-off jediný zápas.

Radost hokejistů Liberce
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Ve finále si Severočeši zahrají proti lepšímu ze série mezi Spartou a Plzní, v níž je stav 2:2 na zápasy. Mladá Boleslav končí čtvrtá, což je pro ni rovněž nejlepší umístění v historii.

Hosté s vedením 3:0 na zápasy v zádech začali sebevědomě a byl jich plný led. Jejich nástup umocnil brzký Bártův přestupek proti pravidlům. Gólman Rittich se měl co ohánět, když čelil šancím Liberce, ale na jeho straně bylo i štěstí.

Radivojevič bombou z kruhu těsně minul, Řepík se tváří v tvář proti brankáři snažil koncovku ještě vyšperkovat nahrávkou na Krenželoka. V šesté minutě si zkusila přesilovku i Mladá Boleslav a právě Bárta notně vystrašil Lašáka.

Hosty pak srazila Plutnarova hrubka na vlastní modré čáře, po níž zakončil Pacovský chytře po ledě mezi Lašákovy betony a domácí vedli. Urban chvilku poté bekhendem prověřil Lašáka. V 18. minutě si v přesilovce vyjel do šance Krenželok, ale i Rittich byl na místě.

Druhá třetina byla gólově výrazně úrodnější. Ve 24. minutě se museli domácí bránit ve čtyřech a Řepík ranou bez přípravy našel skulinku, kterou propadl kotouč Rittichovi do sítě.

Jen dvě minuty a tři vteřiny nato už hosté vedli. Obrana Středočechů nechala před Rittichem manévrovat Vitáska, jenž dva pokusy libereckého beka dokázal vykrýt, ale na třetí už nestačil.

Z přesilovky se pak prosadili i domácí. Ve 38. minutě nahodil puk před brankoviště Pabiška a zadák Stříteský ho jemnou tečí usměrnil pod horní tyč.

Těsné vedení si však do šaten přece jen odnášel vítěz základní části. Bulířova trefa z kruhu pro vhazování znamenala již devátou využitou početní výhodu Liberce v sérii.

Vyrovnání měl zkraje třetí části na holi Trončinský, když povytáhl Lašáka z branky, jenže po jejím objetí neuklidil puk za brankovou čáru. Středočeši si pak zahráli přesilovku, v níž je pozlobil útočným výpadem Valský, ale Rittich byl připravený.

V polovině třetí třetiny se několikrát vyznamenal Rittich, když proti němu najížděli dva soupeři, následně zlikvidoval sóla Lakatoše a Jelínka. V 54. minutě se hodně zajiskřilo poté, kdy Kučný přišpendlil svou holí na hrazení Řepíka.

Zápas pro něho skončil po trestu do konce utkání, zraněný útočník Liberce zamířil na střídačku s pomocí ostatních. Domácí se nevzdávali, ale jejich odhodlání v dlouhé tříminutové přesilovce po Kučného trestu definitivně utlumil Bakoš a při power play završil tři vteřiny před koncem výsledek ještě Jelínek.

BK Mladá Boleslav - Bílí Tygři Liberec 2:5 (1:0, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 14. Pacovský (M. Látal), 38. Stříteský (L. Pabiška, Bárta) - 25. Řepík (Lakatoš, Vampola), 27. Vitásek (Plutnar, Radivojevič), 40. Bulíř (Valský), 57. Bakoš (Valský, Bulíř), 60. Jelínek. Rozhodčí: Fraňo, Hradil - Bláha, Frodl. Vyloučení: 4:6, navíc Kučný (Mladá Boleslav) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 3744. Konečný stav série: 0:4.

Mladá Boleslav: Rittich - Stříteský, Ovčačík, Rýgl, Trončinský, Robar, Kučný - Jarůšek, Klepiš, Bárta - Hyka, Musil, Lenc - M. Látal, Urban, Pacovský - Ďurač, Kubica, L. Pabiška. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Plutnar, Vitásek, Kajínek - Bakoš, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Lakatoš - Valský, P. Jelínek, Krenželok - Stránský, Jonák, D. Špaček. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

František Výborný (Mladá Boleslav): "Každý chce samozřejmě vyhrát, i když jsme věděli, že Liberec je vítěz základní části a potvrzoval to i teď. Chtěli jsme je potrápit, ale myslím si, že i přes ten výsledek 0:4 na zápasy jsme jim byli zdatným soupeřem a prověřili je. Odehráli jsme parádní dva zápasy v Liberci, kdy se to lámalo v takových detailech. Tam byl Liberec, řekl bych, zkušenější. V pondělí jsme chtěli moc, ale v přemíře snahy se pro nás ten zápas nevyvíjel dobře. Dnes jsme chtěli vyhrát, aby mohli fanoušci, kteří s námi jezdí, jet ještě do Liberce. Bohužel se to nepovedlo. Někteří hráči byli zranění, na některých byla vidět už velká únava. A Liberec hrál velmi dobře a do finále určitě patří, musím jim pogratulovat."

Filip Pešán (Liberec): "Poslední zápas i celou sérii rozhodla naše trpělivost a disciplína. My jsme si zakázali vyjadřovat se do novin, zakázali jsme hráčům faulovat. Když to řeknu obecně. A to na straně Mladé Boleslavi nebylo tak zvládnuté jako u nás. Byli jsme trpěliví, jako celou sezonu, a potrestali jsme jejich fauly. Myslím si, že jsme zaslouženě postoupili. Před sezonou jsme měli dvoje ambice, postoupit ze skupiny Ligy mistrů a postoupit do play-off. Tohle je úžasná věc, ale samozřejmě během sezony jsme je začali trochu přehodnocovat a doufám, že jsme ještě neskončili."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články