Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Byly to hnusné týdny, oddechl si po záchraně trenér Draisaitl

Pardubice - Německý trenér hokejistů Pardubic Peter Draisaitl cítil úlevu, že se mu podařilo v posledním kole skupiny o umístění definitivně zajistit záchranu. Těžko ale hledal po psychicky vyčerpávajících týdnech slova. Podle padesátiletého bývalého útočníka českého původu by se klub hned od příštího týdne měl pustit do práce a poučit ze z chyb z této sezony.

"Já ještě nic necítím, asi toho bylo za poslední dva, tři měsíce moc. Ty dny a týdny byly tak dlouhé a hnusné, že to asi bude ještě chvilku trvat," řekl Draisaitl novinářům po pátečním duelu 6. kola play-out, ve kterém Dynamo doma před 10 194 diváky ve vyprodané Tipsport areně porazilo poslední Karlovy Vary 4:2 a poslalo do baráže mistrovský Litvínov.
 
"Nebylo to tady nikdy o nějakém jednotlivci nebo dalším trenérovi. Bylo to o hokejovém městě Pardubicích a nastupovat každý den proti té stoleté historii, není žádná sranda," poukázal na to, že hrozba sestupu byl velký strašák. "Já se nějak oklepu, jsem schopný ráno vstát a jít do práce, ale byly to nejhorší měsíce mého života, co se týká sportu."

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Pardubice - Karlovy Vary

Pardubicím, šestinásobnému šampionovi, hrozila baráž poprvé od roku 1996. Podle trenéra, který tým převzal v polovině ledna po Richardu Královi, je nutné se z nepodařené sezony poučit. "Těch chyb tady asi bylo dost a ty se nesmí opakovat. Všichni se ale stoprocentně poučit chtějí. Já si myslím, že takový velkoklub jako Dynamo teď musí fakticky obrátit každý kámen. Nedovedu si ani představit, jaké to muselo být pro majitele, když v tom mají velké peníze," podotkl bývalý německý reprezentant.
 
Krize ukázala charakter hráčů

"Když všechno klape a daří se, tak se sveze každý pasažér. Na druhou stranu si vážím toho, že to kluci zvládli. Klobouk dolů, protože zachraňovat stoletou tradici není jednoduché," ocenil Draisaitl mužstvo.
 
S vedením musí probrat, k jakým dojde změnám. "Asi nebudeme schopní vyměnit pětadvacet hráčů. Některé smlouvy jsou podepsané a s některými hráči se bude muset jednotlivě sednout, protože každý je na tom jinak. Tým musí na takové město být nejen kvalitativně lépe obsazený, ale neměl ani střední generaci. Nebyl optimálně postavený, i když opomineme jména a co mají hráči odehráno," uvedl Draisaitl.

Podle něj je třeba začít s čistým stolem od začátku. "Musí se říci, kdo to bude dělat, jak bude Dynamo vypadat. Nastavit jasný kodex a pracovní morálku. Od toho se to bude odvíjet. Najít k tomu ty správné hráče také není úplně jednoduché," prohlásil a poukázal na to, že ve sportu se tvrdá dřina vždycky zhodnotí.

"Říkám to nejen já, ale čtu to i od světových trenérů třeba i volejbalu. Sport je neúprosný, ale strašně férový. Koneckonců dostane každý to, co si odpracuje a zaslouží. Ve sportu nedostaneš pochvalu za to, co bys rád udělal, ale za to, co odvedeš."
 
Zatím netuší, zda bude pokračovat i se svým asistentem Andrejem Potajčukem

"Řešit v těch týdnech budoucnost, není vůbec jednoduchá věc. Nemáš vůbec energii se tím zabývat, žiješ tím, jak týmu pomůžeš se dostat přes tuto situaci. Všechno začne příští týden," prohlásil Draisaitl.

Systém boj o záchranu se mu v české extralize nelíbí a přivítal by, aby měly kluby klid na práci podobně jako třeba v německé DEL, ze které se nesestupuje. "Je prostor na spekulace. Jeden tým se zachrání tři čtyři kola předtím a už je to takové nejasné. Myslím si, že těch negativních věcí je až moc. Nevím, kdo si to vymyslel, ale úplně férové mi to nepřipadá. Nechápu, na co ta liga čeká," uvedl Draisaitl.
 
"Finance jsou dneska rozhodující. V boji o záchranu jsou tlaky až moc velké. To už nemá se sportem nic dělat, je to už jen boj o přežití. Nemůžeš to nastavit tak, že bys hrál na mladé. Když to tak chtějí, tak fajn, my se s tím popereme. Jsme za to placení, abychom to zvládali. Ale úplně férové mi to nepřipadá a myslím, že by se to mělo trošku domyslet," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články