Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čáslava mohl po záchraně plně docenit svou trefu proti Litvínovu

Pardubice - Hokejový obránce Petr Čáslava z Pardubic mohl po pátečním triumfu nad Karlovými Vary 4:2 a definitivní pojistce záchrany v extralize plně docenit důležitost své trefy z úvodního kola play-out. Šestatřicetiletý zadák totiž zkraje března v duelu s Vervou dvě sekundy před koncem zápasu odvrátil porážku a po konečné výhře 4:3 po samostatných nájezdech mělo Dynamo ve zbývajících pěti duelech vše ve svých rukou.

Petr Čáslava
zdroj: ČTK autor: Stanislav Kolařík

"Zpětně to samozřejmě považuju za důležitý gól. Ale já jsem hlavně rád, že jsme to zvládli dneska. Takové zápasy jsme celou sezonu neuměli. A když to řeknu i podle sebe, tak je to těžší než v play-off. Je to hodně na psychiku a jsem rád, že jsme to zvládli," řekl novinářům Čáslava. "Nevím, jestli nejdůležitější gól života, ale této sezony určitě. Podstatné je, že je to za námi. Já už se snad k tomu ani nechci vracet..."
 
Pardubice měly před závěrečným kolem před třináctým Litvínovem náskok jednoho bodu a lepší bilanci ve vzájemných zápasech. K jistotě tak potřebovaly bez ohledu na výsledek Litvínova na ledě Vítkovic získat dva body. Severočeši v Ostravě vyhráli 4:2 a Dynamo doma dosáhlo na stejný výsledek, přestože prohrávalo 1:2.

Z nepovedené sezony je třeba vyvodit důsledky. Měly by přijít změny
 
"Dali takové slepené góly, ale my jsme se z toho nepodělali a zvládli jsme to," oddechl si zadák, který s Pardubicemi získal v roce 2005 mistrovský titul. Definitivně začal věřit v jistotu záchrany až v samém závěru utkání. "Až když padla 60. minuta," přiznal.

Petr Čáslava: "I když byla sezona šílená a fanoušci mají právo nám nadávat, tak nás v té nejtěžší chvíli podrželi. Je vidět, že Pardubice jsou hokejové město."

Pardubicím hrozila baráž poprvé od roku 1996 a podle Čáslavy musí nastat v klubu velká proměna. "Z téhle sezony se musí vyvodit obrovské důsledky a změny. Takhle se to nemůže nechat pro příští rok. Už jen proto, že sem dnes chodilo devět tisíc lidí a podporovali nás perfektně," poukázal na to, že šestinásobný šampion patří jinam než na chvost tabulky.
 
Výkony podle něj musely být pro věrné pardubické fanoušky velkým zklamáním. "My jsem za celou sezonu sehráli dva, tři dobré zápasy, jinak jsme předváděli katastrofu. Musí to být příště úplně jiný, ale nesmí se to pouze říkat, musí se pro to ty věci udělat," doplnil zkušený zadák, který sehrál 201 zápasů za reprezentaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Pardubice - Karlovy Vary

Litvínovský Martynek o baráži: Psychicky to asi bude náročnější než hrát o titul

Naopak pro hráče Litvínova letošní martyrium nekončí a jedenáct měsíců po oslavách mistrovského titulu budou muset spolu s Karlovými Vary hájit extraligovou příslušnost v ošidné baráži - proti dvěma nejlepším týmům druhé nejvyšší soutěže.
 
"Musíme to bezpodmínečně zachránit. Každý měl v hlavě, že ještě nějaká naděje je, ale teď už není kam couvnout. Musíme to odehrát všechno nadoraz. Doteď to ještě nebylo v uvozovkách úplně o všechno, teď už to o všechno je a my to musíme zvládnout," řekl novinářům litvínovský útočník Rostislav Martynek, který jako valná většina současného kádru před necelým rokem zajistil klubu první extraligový titul.

Rostislav Martynek
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Během jednoho roku může stejný tým sáhnout na další milník - Litvínov od postupu do nejvyšší soutěže v sezoně 1959/60 elitu nikdy neopustil. Pokud by prolínací soutěž nezvládl, šel by o patro níž po 57 letech. "Takové myšlenky nesmí být. Nechci si to připouštět, protože to je šílená představa. Nesmíme si to tak brát a ukázat v baráži kvalitu, že na to máme. My hráči za to musíme vzít a ukázat, že ten rozdíl tam je," uvedl Martynek.
 
Nevyzpytatelná soutěž mezi dnem extraligy a vrcholem první ligy už stáhla dolů i jiné známé extraligové značky. Litvínov však nechce rozhodně kráčet ve stopách Kladna nebo Slavie. "Psychicky to asi bude náročnější než hrát o titul. Slyšíme, že v baráži je přejedete, ale to musí jít mimo nás. Tam se všechno anuluje, všichni začínáme na nule. V sobotu máme volno, pak to musíme v hlavách přepnout a začíná nová soutěž," zdůraznil Martynek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články