Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pardubice si výhrou zajistily účast v extralize, do baráže jde loňský mistr

Pardubice - Hokejisté Pardubic vyhráli v závěrečném šestém kole skupiny o umístění v extralize nad posledními Karlovými Vary 4:2 a pojistili si dvanáctou pozici a definitivní záchranu. Do baráže o udržení v nejvyšší soutěži tak jde spolu s karlovarskou Energií mistrovský Litvínov, který skončil třináctý o bod za Dynamem. K jistotě účasti v příštím extraligovém ročníku mu nepomohla ani výhra na vítkovickém ledě v poměru 4:2. Baráž o nejvyšší soutěž začne v úterý 29. března, na její úvod vyzve Verva doma Slavii a Jihlava zavítá do Karlových Varů.

Radost hokejistů Pardubic
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Východočeši se před zcela zaplněnou Tipsport arenou, do níž přišlo 10 194 diváků, třikrát prosadili v přesilových hrách a jednou ve vlastním oslabení. Energie prohrála pojedenácté za sebou a vytvořila negativní klubový rekord.

"Ona je sranda hrát čtvrtfinále, semifinále nebo i finále za stavu 3:3, na to se těšíte. Jdete s chutí do toho. Ale tady nevíte, co vás čeká. Představujete si i ty horší chvíle a možnosti, pokud se zápas nezvládne. Teď je to obrovská úleva. Ale máme za sebou strašné psychické vypětí," řekl novinářům pardubický kapitán Tomáš Rolinek.

Hosté se v úvodu ubránili při trestu Skuhravého, ale vzápětí šel pykat i Bartek a Dynamo se radovalo z vedení. Ve čtvrté minutě otevřel skóre ránou od modré čáry Sýkora. Další šance ale domácí nevyužili a v osmé minutě Energie vyrovnala. Střelou z mezikruží přes beka překonal Maxwella Rachůnek.

O sedm minut později už Pardubice prohrávaly. Rovněž z mezikruží zamířil přesně Huna. Za 78 vteřin Východočeši manko smazali, když se prosadili znovu v přesilovce. Při trestu Skuhravého zamířil z pravého kruhu přesně k protější tyči Redenbach. Otočit stav mohli Kaut a Sýkora, ale oba trefili ve velkých šancích jen boční síť. Domácí zase odolali 26 vteřin v oslabení tří proti pěti.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Pardubice - Karlovy Vary

Dynamo se prosadilo gólově v přesilovce i při vlastním oslabení

V úvodu druhého dějství se mohli vrátit do vedení hosté. Neuspěli ale Vachovec ani Huna, Maxwell kryl Benákův pokus v přesilovce a při hře čtyř proti čtyřem měl možnost Koblasa. V následné přesilovce Dynamo opět udeřilo. Moňovu střelu Habal vyrazil před Orsavu, který snadno doklepl puk do prázdné branky.

Stejně jako v minulých třech letech se týmy v baráži utkají čtyřkolově každý s každým. Rozhodnuto bude nejpozději v neděli 24. dubna, kdy je na programu poslední 12. kolo.

Ve 30. minutě se Dynamo prosadilo i ve vlastním oslabení. Rolinek uvolnil u pravé tyče osamoceného Kauta, který si také mohl vybrat, kam do odkrytého prostoru zamíří, a Habal neměl šanci zasáhnout. Další šanci měl ve druhé části Moňa.

Pardubice, kterým bez ohledu na výsledek Litvínova na ledě Vítkovic stačily k jistotě záchrany dva body, si v závěrečném dějství hlídaly bezpečný náskok. A ještě hrozily. Nahodil minul z dobré pozice branku, Rapáčův pokus vyrazil Habal. V 56. minutě ještě trefil při Vránově vyloučení Bokroš horní tyč. V závěru se domácí ubránili při přesilovce Energie umocněné power play.

V dresu Litvínova se dařilo Lukešovi a Dudovi. Baráž pro Vervu však neodvrátili

Všechny góly Severočechů ve Vítkovicích zařídil František Lukeš, který se dvakrát trefil a na dvě branky přihrál, čtyři asistence si připsal Radek Duda. Bez stresu hrající Vítkovice měly v první části více ze hry, ale narážely na brankáře Petráska či vlastní neumění v koncovce. Balán se ve slibné pozici zamotal s pukem a o vedoucí gól pak Illéše připravil pohotový Petrásek.

Litvínov očividně bojoval i s nervozitou, což názorně předvedl v nevyvedené přesilovce pět na tři. Během 82 sekund nejvýhodnější početní situace Dolejše pořádně neprověřil. Domácím se krátce nato otevřela velká šance po přečíslení tří na jednoho, ale i to dopadlo tristně a z kombinace nakonec ani nevystřelili.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Vítkovice - Litvínov

Litvínov oživil naděje na vyhnutí se baráži v úvodu druhé části. Lukeš si mezi beky šikovně zpracoval puk, potáhl ho na střed a z otočky pod Dolejšovu vyrážečku otevřel skóre. Vítkovice ale zanedlouho srovnaly, Olesz se v přesilovce prosadil příklepem z pravého křídla. Už za dvě minuty Severočeši znovu vedli. Opět zásluhou Lukeše, který před brankou chytře přizvedl hůl bránícího Čerešňáka, a mohl tak doklepnout Dudovu přihrávku.

Vítkovice v posledním utkání sezony měly motivaci nezklamat slušnou návštěvu pěti tisíc diváků a za stavu 1:2 přitlačily. Smazat ztrátu se jim znovu povedlo v přesilové hře, když se zblízka za Petráskova záda trefil Kovář.

Překvapení se ale nekonalo a Litvínov si potřebné body v závěru vybojoval. Rozdílový gól znovu zařídila první lajna loňských šampionů: parádní Dudovu přihrávku nasměroval do prázdné brány Hanzl. Výsledek pak zpečetil parádním slalomem a blafákem Piroš.

6. kolo skupiny o umístění v hokejové extralize:

HC Dynamo Pardubice - HC Energie Karlovy Vary 4:2 (2:2, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. P. Sýkora (Redenbach, Marcinko), 16. Redenbach (Marcinko), 27. Orsava (Moňa), 30. Kaut (Rolinek, Ščotka) - 8. T. Rachůnek (Skuhravý, Bičánek), 14. Huna (T. Rohan, M. Rohan). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Bláha, Špůr. Vyloučení: 5:6. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.194 (vyprodáno). 

Pardubice: Maxwell - Ščotka, Čáslava, Štajnoch, J. Zdráhal, Bokroš, L. Havlík - P. Sýkora, Redenbach, Marcinko - Moňa, Nahodil, Orsava - Rapáč, Kaut, Rolinek - Poulíček, Tomášek, Voženílek. Trenéři: Draisaitl a Potajčuk.

Karlovy Vary: Habal - Sičák, M. Rohan, J. Tomeček, Bičánek, Benák, T. Dvořák - Bartek, Skuhravý, Vachovec - J. Svoboda, Marosz, T. Rachůnek - Huna, Haščák, T. Rohan - V. Tomeček, Vrána, Koblasa. Trenéři: Mlejnek a Antonik.

Peter Draisaitl (Pardubice): "Odpovědět v přesilovkách pro nás bylo klíčové. Jak jsme nebyli schopní obracet zápasy, tak kdyby se ten nepříznivý stav táhl, tak bychom měli dneska velký problém. Cítím obrovskou úlevu pro hráče a hlavně pro fanoušky a celou organizaci Dynama. Hrát o sestup proti stoleté tradici, to není žádná sranda."
 
Karel Mlejnek (Karlovy Vary):
"Utkání bylo vyrovnané, ale my jsme v něm vytvořili víc chyb. Soupeř byl hodně produktivní v přesilových hrách. Myslím si, že to byl jazýček na vahách v utkání. To rozhodlo o tom, proč má soupeř dneska tři body."

HC Vítkovice Steel - HC Verva Litvínov 2:4 (0:0, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 28. Olesz (Hovorka, Čerešňák), 36. Kovář (Illéš, Hovorka) - 24. Lukeš (Hanzl, Duda), 30. Lukeš (Duda, Hanzl), 49. Hanzl (Lukeš, Duda), 57. Piroš (Duda, Lukeš). Rozhodčí: Hejduk, Hradil - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Diváci: 5073.

Vítkovice: Dolejš - Čerešňák, Kovář, Sloboda, Klok, Štencel, Pastor - Olesz, Illéš, Strapáč - Vandas, Kolouch, Kucsera - P. Kafka, Balán, Hovorka - Szturc, M. Hlinka, E. Němec. Trenéři: Svozil a Petr.
 
Litvínov: Petrásek - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, T. Pavelka, Gula, Frolo, Černý - Duda, Hanzl, Lukeš - Martynek, Piroš, Trávníček - Reichel, Havlíček, M. Hořava - Jurčík, Válek, Gerhát. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Ladislav Svozil (Vítkovice): "Nemůžeme být spokojeni s výkonem, pět tisíc diváků si zasloužilo lepší výkon. Když už jsme se dostali do šancí, nebyl tam důraz v koncovce. Litvínov dobře bruslil a bránil a využíval naše chyby. Nepodali jsme optimální výkon. Myslím, že divák si zasloužil lepší přístup. Prohrát se může, ale přístup některých hráčů dneska nebyl dobrý."
 
Jiří Šlégr (Litvínov): "Hypotetická šance před utkáním ještě byla, proto jsme přijeli vyhrát. Věděli jsme, že pro Vítkovice ten zápas bude jednodušší než pro nás, protože my jsme byli pod tlakem. Na začátku jsme se několikrát nechali přečíslit a podržel nás brankář. Byl to ale vyrovnaný zápas, my jsme v něm byli šťastnější. Ale nestačilo to, jdeme do baráže, musíme bojovat dále."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články