Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Hokejisté Boleslavi a Plzně se mohou těšit na premiérovou účast v Lize mistrů

Praha - Premiéru v hokejové Lize mistrů si v příští sezoně odbydou hokejisté Plzně a Mladé Boleslavi, kteří si účast zajistili shodně postupem do semifinále extraligy. V mezinárodní soutěži tak doplní čtyři z 26 zakládajících členů s licencí A Liberec, Spartu, Vítkovice a Pardubice, které si účast zajistily definitivně dnes záchranou v extralize.   

Ve třetím ročníku obnovené Ligy mistrů bude poprvé sedm českých klubů, protože se kvalifikovalo i Znojmo hrající mezinárodní rakouskou soutěž EBEL. Soupeře v tříčlenných základních skupinách, kterých bude stejně jako loni šestnáct, se týmy dozvědí při losování v Curychu 3. května.  

Plzni a Mladé Boleslavi stačilo k zajištění účasti postoupit do semifinále, kde jsou také již jistí účastníci Liberec a Sparta, kteří navíc obsadili i první dvě místa v dlouhodobé části extraligy. To jsou kritéria, při kterých by jinak kluby dostaly přednost před semifinalisty. Znojmo při jisté účasti vítěze základní části EBEL Salcburku se kvalifikovalo z druhého místa.   

Všechny tři kluby se mohou těšit na první představení v Lize mistrů. Do předešlých dvou ročníků se kvalifikoval Třinec, v sezoně 2014/15 hrál soutěž také Zlín a v minulém ročníku Litvínov.  

Z 22 míst pro celky s licencemi B a C se již zaplnilo dvanáct. Vedle Plzně, Mladé Boleslavi a Znojma to je nově z EBEL i lépe umístěný poražený semifinalista Linec. Ze Švédska si zajistily účast po triumfu v základní části Skelleftea a také Växjö, kterému k tomu stačil při jistém startu všech ostatních účastníků čtvrtfinále postup z předkola.  

Vítězstvím v dlouhodobé části domácí soutěže se kvalifikovaly Košice, Mnichov, norský Stavanger a britský Sheffield. Davosu stačilo ve Švýcarsku druhé místo. Už v lednu se kvalifikoval triumfem v Kontinentálním poháru francouzský Rouen.  

Play-off ještě určí dva účastníky z Finska a po jednom z Německa, Švýcarska, Norska, Slovenska, Dánska, Francie, Běloruska a Polska. Právě zástupci lig z Běloruska a Polska dostávají šanci poprvé, naopak oproti minulému ročníku přišly o jedno místo z dosavadních dvou míst Francie a Velká Británie.

Přehled jistých účastníků hokejové Ligy mistrů v sezoně 2016/17:  

Kluby s licencí A: Bílí Tygři Liberec, HC Dynamo Pardubice, HC Sparta Praha, HC Vítkovice Steel (všechny ČR), IFK Helsinky, JYP Jyväskylä, KalPa Kuopio, Kärpät Oulu, Tappara Tampere, TPS Turku (všechny Fin.), Adler Mannheim, Eisbären Berlín, ERC Ingolstadt, Krefeld Pinguine (všechny Něm.), SC Bern, Fribourg-Gottéron, Curych Lions, EV Zug (všechny Švýc.), Djurgaarden IF, HC Frölunda, Färjestad, HV 71 Jönköping, HC Linköping, Lulea Hockey (všechny Švéd.), Red Bull Salcburk, Vídeň Capitals (oba EBEL).  

Kluby s licencí B: HC Škoda Plzeň, BK Mladá Boleslav (oba ČR), Orli Znojmo, Black Wings Linec (oba EBEL), Växjö Lakers, Skelleftea AIK (oba Švéd.), EHC Red Bull Mnichov (Něm.), HC Davos (Švýc.). Přibudou 2 kluby z Finska, jeden z Německa a jeden ze Švýcarska.   Kluby s licencí C: Rouen Dragons (vítěz Kontinentálního poháru), Stavanger Oilers (Nor.), HC Košice (SR), Sheffield Steelers (Brit.). Přibudou kluby z Norska, Slovenska, Dánska, Francie, Běloruska a Polska

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články