Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň urvala první zápas s Olomoucí jediným gólem v 77. minutě

Plzeň - Nervydrásající drama se hrálo v prvním zápase čtvrtfinále hokejové extraligy mezi Plzní a Olomoucí. Diváci marně čekali na branku tři třetiny, rozhodlo se až v 77. minutě, kdy překonal hostujícího brankáře Konráda Svoboda a rozhodl o výhře Plzně nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Matěj Machovský
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Domácí šli už po 26 vteřinách do oslabení po Kubalíkově vyloučení, ale po 58 vteřinách přerušil přesilovku hostů nedovoleným zákrokem Buc. A ve zkrácené početní převaze Plzně prověřil gólmana Konráda Kracík. V osmé minutě při Bližňákově trestu Machovský kryl dva Holcovy pokusy. Na druhé straně pálil při plném počtu hráčů na ledě Kubalík. Při Houdkově pobytu na trestné lavici měli šanci v oslabení hosté. Eberleho rána prošla za Machovského, ale Lev stihl puk uklidit zpět pod betony plzeňského gólmana.

Ve 14. minutě Konrád se štěstím vytěsnil Skleničkovu ránu. O chvilku později neuspěli zblízka Johnson ani Bližňák. Olomouc přišla o útočníka Húževku, který odkulhal do šatny. Hosté se ubránili v dalších dvou oslabeních. Na začátku druhé části se Olomouc ubránila ve zbytku Vyrůbalíkova trestu a pak Machovského ohrozil Rác. Ve 25. minutě vyslal Jeřábek do úniku Kubalíka, ale gól neplatil kvůli ofsajdu. Za Moravany zahrozili Herman, Eberle a z dorážky i Jaroměřský.

Konráda zase nepřekonali Johnson, Bližňák ani tečí Kubalík. Ve 42. minutě měl velkou šanci otevřít skóre olomoucký Eberle, ale z dorážky zblízka trefil horní tyč. Další hrozbu pro Machovského znamenaly pokusy Ráce a Holce. Za Plzeň zahrozili Kracík s Kubalíkem. Hosté se ubránili při Řípově trestu. Oba celky pozorně bránily a duel bez větších šancí dospěl do prodloužení.

V nastavení pálil nebezpečně Preisinger, ale hra byla přerušena kvůli Johnsonovu postavení v brankovišti. V 67. minutě vystřelil z otočky mimo Kracík a pokračující tlak nezužitkoval atakovaný Bližňák. Machovskému pomohla v 68. minutě po Holcově střele pravá tyč. Další možnost hostů měl Řípa. V 75. minutě trefil Holec znovu tyč. Následně po špatném střídání šla Olomouc do oslabení. Konráda ještě nepřekonali Kracík ani Kubalík, ale po Kratěnově přihrávce rozhodl střelou z levého kruhu Svoboda.

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)

Branka a nahrávky: 77. T. Svoboda (Kratěna, Lev). Rozhodčí: Hradil, Polák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. Diváci: 5009.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, D. Sklenička - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Johnson - Hrňa, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Lev, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Olomouc: Konrád - Skrbek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek - Buc, Herman, Holec - Eberle, Řípa, Vodný - Skladaný, Húževka, T. Mikúš - Pekr, Rác, Kucharczyk. Trenéři: Venera a Tomajko.

Michal Straka (Plzeň): "Viděli jsme dneska velkou bitvu. I když to skončilo 1:0, tak tam byla řada šancí na obou stranách, které zápas mohly rozhodnout. Vyzdvihl bych výkony obou gólmanů a rozhodla přesilovka v prodloužení. Jsme rádi, že jsme udělali první krok."

Zdeněk Venera (Olomouc): "Byl to vyrovnaný zápas s výbornými výkony gólmanů na obou stranách. Nakonec rozhodl jeden gól. To vždycky mrzí, když tam ještě k tomu dvakrát zazvoní (v prodloužení) tyčka na druhé straně. Tak to je, nedá se nic dělat. My jsme nemohli počítat s tím, že budeme hladce vyhrávat. Bylo jasné, že ty zápasy budou těžké. Dneska byla šťastnější Plzeň a jedeme dál. Nemůžeme řešit chybu před jedním gólem, který jsme dostali, ale ty góly, které nedáme. Ty nám chybí, v tom byl problém."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články