Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V týmu Evropy pro SP je pět Slováků i německý talent Draisaitl

Toronto - Pět slovenských hokejistů je v úvodní šestnáctičlenné nominaci Týmu Evropy na podzimní Světový pohár v Torontu. Bojovat v základní skupině A i proti české reprezentaci budou gólman Jaroslav Halák z New York Islanders, obránci Zdeno Chára z Bostonu, Andrej Sekera z Edmontonu a útočníci Marián Hossa z Chicaga a Tomáš Tatar z Detroitu.

Slavící Marián Hossa
zdroj: ZUMA autor: Brian Cassella

V týmu je také dvacetiletý německý útočník Leon Draisaitl z Edmontonu, syn kouče Pardubic Petera Draisaitla. V kádru jsou celkem dva Němci, stejný počet Švýcarů, dokonce čtyři Dánové, po jednom Rakušanovi, Slovinci a Norovi.

Slováci a Němci se minulých Světových pohárů v letech 1996 a 2004 zúčastnili, tentokrát se mezi vyvolené jejich národní týmy nedostaly. Osmatřicetiletý Chára a rok mladší Marián Hossa se na turnaji před 12 lety představili a stejně tak německý zadák Dennis Seidenberg.

Žádný ze zástupců sedmi národů v týmu se nemůže pochlubit zlatem na mezinárodní scéně. Chára má dvě stříbra ze světového šampionátu (2000 a 2012), u druhého byl s Chárou pod taktovkou českého trenéra Vladimíra Vůjtka v Helsinkách také Sekera a Tatar. Švýcarský bek Roman Josi je vicemistrem světa z roku 2013.

Roman Josi
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Z NHL ale dají dohromady sedm prstenů za triumf ve Stanleyově poháru. Marián Hossa triumfoval třikrát s Chicagem (2010, 2013 a 2015), Slovinec Anže Kopitar dvakrát s Los Angeles (2012 a 2014), Chára se Seidenbergem se v roce 2011 podíleli na vítězství Bostonu.

Zatímco také Kopitar, Rakušan Thomas Vanek či Nor Mats Zuccarello si se svými zeměmi zahráli už i na olympijských hrách, pro Dány bude takový turnaj premiérou. Dánsko ještě nikdy na podniku s hvězdami z NHL nehrálo a nyní se do Toronta mohou těšit gólman Frederik Andersen z Anaheimu a útočníci Mikkel Boedker z Colorada, Jannik Hansen z Vancouveru a Frans Nielsen z New York Islanders.

Na skladbě týmu se podílela i česká legenda Václav Nedomanský. Jednasedmdesátiletý mistr světa z roku 1972 byl jmenován jedním z pěti skautů pro tým, který tvoří hráči ze zemí mimo Česko, Švédsko, Finsko a Rusko. Nedomanský je v NHL od roku 2012 skautem Nashvillu, dříve pracoval jako evropský skaut i pro Los Angeles.

Spolu s Nedomanským tvoří tým skautů také Slovák Peter Bondra, Kanaďané Sean Burke s Lornem Henningem a Američan Ricky Olczyk. Generálním manažerem je Slovák Miroslav Šatan, prezidentem Němec Franz Reindl a koučem Kanaďan s německým pasem Ralph Krueger, jehož asistentem byl nyní vybrán Kanaďan Paul Maurice, současný kouč Winnipegu.

Světový pohár se hraje od 17. září do 1. října. Tým Evropy se představí v základní skupině A, kde se postupně utká se Spojenými státy americkými, Českem a Kanadou. V přípravě sehraje 9. a 11. září duely s Týmem Severní Ameriky v Québecu a v Montrealu a v generálce nastoupí ve čtvrtek 15. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Švédsku.

Nominace Týmu Evropy na Světový pohár v Torontu:

brankáři: Frederik Andersen (Anaheim/NHL; DEN), Jaroslav Halák (NY Islanders/NHL; SVK)

obránci: Zdeno Chára (Boston/NHL; SVK), Roman Josi (Nashville/NHL; SUI), Dennis Seidenberg (Boston/NHL; GER), Andrej Sekera (Edmonton/NHL; SVK), Mark Streit (Philadelphia/NHL; SVK)

útočníci: Mikkel Boedker (Colorado/NHL; DEN), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL; GER), Jannik Hansen (Vancouver/NHL; DEN), Marián Hossa (Chicago/NHL; SVK), Anže Kopitar (Los Angeles/NHL; SLO), Frans Nielsen (NY Islanders; DEN), Tomáš Tatar (Detroit/NHL; SVK), Thomas Vanek (Minnesota/NHL; AUT), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL; NOR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články