Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Speciální dresy oslavila Sparta velkou kanonádou proti Chomutovu

Praha – Když pocta, tak už velkolepá, jakoby si řekli hokejisté Sparty před utkáním s Chomutovem. Pražané, kteří navlékli speciální dresy na podporu složek Integrovaného záchranného systému, svého soupeře od úvodu nešetřili a nakonec vyhráli rozdílem třídy 7:1. Piráti tak opět potvrdili, že se jim venku nevede. Na soupeřových hřištích prohráli posedmé v řadě

Hokejisté Sparty se radují z gólu v síti Chomutova
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Sparta nás přejela a byla lepší ve všem. Vůbec nám nedala čuchnout. Úplně nás smázla a nebylo tam co řešit. A i když to zní jako klišé - my jsme hráli od samého začátku něco úplně jiného, než na čem jsme se domlouvali. A oni jsou navíc v neskutečném laufu. Co si tam nahrajou, z toho dají gól, což potvrdili hned na začátku," řekl hostující útočník Michal Vondrka.

Domácí začali před nejvyšší návštěvou od svého letního stěhování z Holešovic, k níž dopomohla akce Sparta vzdává hold, v podobném duchu, v němž rozjeli úterní dohrávku s Brnem. V první třetině sice stihla Jandačova družina ve speciálních dresech nasázet Severočechům "jen" tři góly - zatímco Kometě šest - ale hrálo se znovu prakticky jen na hostující branku a Sparta vypadala nezastavitelně.

Už po 78 vteřinách vstřelil svoji jedenáctou branku v sezoně produktivní obránce Čajkovský. O chvilku později se hákováním provinil Kämpf a po necelé minutě mohl zpátky na led, protože na konci povedené kombinace zakončil zblízka úspěšně Sabolič. Další šanci měl Netík, jemuž překazil koncovku faulující Rutta. Ten při návratu z trestné lavice zakončoval přečíslení dvou na jednoho, ale Pöpperle si při svém 300. startu v extralize mezeru mezi betony pozorně pohlídal.

Na začátku 11. minuty ho ani na dva pokusy nedokázal překonat Vondrka. Nedlouho poté měli Chomutovští k dispozici přes minutu dlouhou přesilovku pět na tři, na což reagoval hostující kouč Růžička oddechovým časem, aby si odpočinula jeho elitní přesilovková formace, jenže ta toho příliš nevymyslela. V polovině 15. minuty po laciném odevzdání kotouče hostů nabil Přibyl zadovkou Buchtelemu, ten propálil Kristana a zvýšil na 3:0. Sparta pak ještě nezužitkovala 48 sekund dvojnásobné početní výhody.

"Ten povedený vstup byl hodně důležitý. Pak se nám navíc podařilo ubránit oslabení ve třech proti pěti a dál jsme potom navyšovali náskok," vyzdvihl klíčové okamžiky Buchtele.

Druhou část načal velkou šancí Netík, jenže bez přípravy zacílil nad horní tyč. Ve 25. minutě hosté při rozehrávce opět zazmatkovali a poté, co Buchtele zkrotil skákavou přihrávku od Procházky, za to pykali čtvrtým inkasovaným gólem. Ve 28. minutě navíc přetavil přesilovku v pátý zásah od modré čáry pálící Polášek a vyhnal Kristana z branky. Nahradil ho Čech.

Ve třetím dějství už si sparťané vychutnávali ze své strany velmi povedené vystoupení před plnými tribunami. K tomu ale přidali i góly. Přesilovku po další přesné souhře využil Hlinka. Přesně po 48 odehraných minutách si domácí kapitán připsal další trefu, když dorazil do branky kotouč odražený od zadního hrazení, na který Čech reagoval příliš pomalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha - Chomutov

Reputaci si napravil o chvilku později, když vychytal sólový únik Procházky. Severočeši pak znovu hráli přes minutu v pěti proti třem a alespoň čestný úspěch zaznamenal Rutta. "Mužstvo hraje poměrně dobře a uvolněně. Napadaly nám tam góly. A když rozhodneme utkání tahle brzy, tak se každému týmu hraje daleko líp. Zase jsme dnes ale udělali stupidní fauly. I když je zápas rozhodnutý, tak dostaneme gól poté, co hrajeme dvouminutové oslabení ve třech. To jsou věci, které nás sráží," prohlásil kouč vítězů Josef Jandač.

HC Sparta Praha - Piráti Chomutov 7:1 (3:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Čajkovský (Klimek, Hamilton), 3. Sabolič (Klimek, Hamilton), 15. Buchtele (Přibyl, J. Mikuš), 25. Buchtele (Martin Procházka, Přibyl), 28. Polášek (Sabolič), 47. J. Hlinka (Buchtele, Přibyl), 48. J. Hlinka (Forman) - 56. Rutta. Rozhodčí: Fraňo, Souček - Jindra, Zíka. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:1. Diváci: 14 243.

Sparta: Pöpperle - Polášek, Eminger, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Kalina - Netík, Přibyl, Buchtele - Hamilton, Klimek, Sabolič - Forman, J. Hlinka, Kumstát - Martin Procházka, Dragoun, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.

Chomutov: Kristan (28. J. Čech) - Rutta, Skinner, Valach, Jánošík, Dlapa, Pereťagin - T. Pospíšil, Červenka, Tomica - D. Květoň, V. Růžička ml., Vondrka - Hřebejk, Kämpf, Sklenář - D. Kaše, Dušek, Ölvecký. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

Josef Jandač (Sparta): "Mužstvo hraje poměrně dobře a uvolněně. Napadaly nám tam góly. A když rozhodneme utkání tahle brzy, tak se každému týmu hraje daleko líp. Branky naskakují, jsou to pohledné akce a jsme za to rádi, ale také víme, kde nás pálí bota a snažíme se i na tom zapracovat. Zase jsme dnes udělali stupidní fauly. I když je zápas rozhodnutý, tak dostaneme gól poté, co hrajeme dvouminutové oslabení ve třech. To jsou věci, které nás sráží."

Jan Šťastný (Chomutov): "Připravovali jsme se na to, že nás tady čeká těžké utkání a udělali jsme pro to maximum, ale ke hře, kterou jsme si připravovali, jsme se de facto ani nedostali. Z prvních čtyř střel jsme inkasovali tři branky. Sparta momentálně hraje úžasný hokej, který je plný nápadů, a je vidět, že je v pohodě. Pak už to pro nás bylo těžké a těžko se k tomu něco říká. Pro nás je to obrovská facka. Mysleli jsme si, že po té pauze se trošičku zvedneme a nějakým způsobem zabojujeme o to, co všichni v Chomutově chceme. Teď bude důležité si to vyříkat, protože je za minutu dvanáct, a měli bychom přestat koukat nahoru a spíš koukat pod sebe."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články