Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Je potřeba začít od základů, shodují se pardubičtí Draisaitl a Čáslava

Pardubice - Trenér Peter Draisaitl neměl po konci u mužstva Hradce Králové už v plánu v letošní sezoně vést další tým. Pak ovšem přišla nabídka Pardubic a nyní tak zkušeného kouče čeká boj o přežití v soutěži. Podle pardubického beka Petra Čáslavy bude potřeba začít od základních věcí.

Peter Draisaitl
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Jsem si vědom toho, že to je určitý risk. Ale s tím jsem byl osloven a s tím jsme se začali bavit. Líbil se mi však výstup pana Šmidberského (předseda představenstva), byl u toho i Pavel Rohlík (generální manažer). Mohl jsem si vybrat, zda budu ležet na gauči, sledovat vše v televizi a tloustnout, nebo se prostě zvednout a zkusit to. Takže jsem se zvednul," popsal Draisaitl své rozhodování.

"To jednání tady bylo velmi vstřícné. A líbilo se mi, že ti lidé neměli zbytečně nereálné představy. Ví, kde jsou. A proč tam jsou. Kdyby mi někdo tady z Pardubic řekl, že musí někam do semifinále, řekl bych mu 'tak to hodně štěstí'. Tady je ale jasné, že musíme hlavně zůstat v extralize," zdůraznil. "Řeknu to asi takhle - když se nám ještě povede dostat se do desítky, jestli tohle zvládneme, tak zahodím všechny své tituly a úspěchy, protože to bude takový náš titul," dodal Draisaitl.

Je nám líto, video expirovalo.
Draisaitl poprvé vedl trénink Pardubic

K rozhodnutí ho přitom podle jeho slov nic nenutilo, ruce ho nesvrběly a byl naopak na 90 procent připravený v sezoně už po odchodu z Hradce Králové na začátku prosince nic nedělat. "Nechtěl jsem pracovat, chtěl jsem si odfrknout. Alespoň nějaký čas odpočinout si jsem ale měl, byl jsem také za synem Leonem, takže to zase nebylo, že bych po odchodu ihned jinde nastupoval," popsal Draisaitl. S pardubickým klubem se dohodl na víceleté smlouvě. "Být to jen na dva měsíce, to by určitě nešlo. Jsem trenér, který má rád možnost dlouhodobější práce s týmem," podotkl Draisaitl.

Kontakt s extraligou ztratil jen na krátkou dobu. "Byl jsem v ní téměř čtyři roky, takže myslím, že mi za pár týdnů v tomto ohledu nic neuteče. Týmy a hráče v soutěži znám, teď potřebuji hlavně pořádně poznat Dynamo," prohlásil. V tomto duchu se nesl i úvodní trénink. "Potřebuju hráče poznat, zatím nevím, kdo je kdo v těch helmách, takže je to zatím malinko divoké," přiznal Draisaitl. "Chceme hráčům předávat informace, ale zase aby se z toho nezbláznili. Musí se to pořád hrát na ledě," připomněl.

Ujistil, že má plán, jak se vyhnout sestupu. "Ale není to tak úplně jednoduché, že bychom tady hráli hokej, jaký jsem hrál s Hradcem. Jsou tu jiní hráči a já to musím krok za krokem přizpůsobit. Musíme si to také dobře načasovat, protože do konce sezony nám zbývá málo času a my z toho musíme vytěžit to nejlepší," zdůraznil.

Sport
zdroj: ČT4

"Určitě je to o tom dělat, co se řekne. A pak se toho také držet," řekl Čáslava. Mistr světa z roku 2010 připouští, že styl hry by se mohl poměrně výrazně změnit, zároveň ale nepředpokládá, že by měli Pardubičtí hrát stejně jako Hradec Králové, který musel Draisaitl opustit začátkem prosince. "Na Hradec se nekoukám. Trenér nám nastínil, co by po nás chtěl. Proti tomu, co jsme hráli, to změna je, ale nemyslím si, že by to bylo něco složitýho. Jsou to jednoduché věci, od nich se odpíchneme," přiblížil zadák.

Zda zafunguje Draisaitlův nástup jako ve sportovním světě tolikrát propíraný nový impulz pro tým, nedokáže předpovědět. "Doufám, že nám jeho příchod pomůže. Ale my věříme už dva roky, že se naše situace zlepší. Už jsme tu zažili dvě výměny trenéra v sezoně, loni se taky zhruba touto dobou měnil trenér. Hlavně to musíme předvádět a zlepšovat se na ledě," zdůraznil Čáslava.

Prioritou pro celý klub je v tuto chvíli setrvání mezi elitou. Ani Čáslava si nestaví vzdušné zámky a šance na posun mezi první desítku ho nechávají zcela v klidu. "Naději si žádnou nedávám. Ale je tam 15 zápasů do konce, tak uvidíme. Ze všeho nejdřív musíme zlepšit naši hru, soustředit se sami na sebe, rychle se naučit nové věci a pak se teprve můžeme někam dívat. Ať už nahoru, nebo dolů," prohlásil Čáslava.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články