Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češi přišli o nadějné vedení a na úvod šampionátu podlehli Rusům na nájezdy

Helsinky – Dlouho to vypadlo, že by čeští mladíci mohli do mistrovství světa do 20 let vstoupit tříbodovou výhrou nad jedním z favoritů turnaje Ruskem. V závěru utkání však Češi přišli o těsné vedení 1:0 a svému soupeři nakonec podlehli po samostatných nájezdech 1:2.

Michael Špaček prostřelil ruského gólmana
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/Heikki

Český tým byl v úvodu aktivnější, ale dlouho se hrálo bez šancí. Gólmana Georgijeva ohrozil v šesté minutě bek Rašner a prověřil jej i Zacha. Za Rusy zahrozil Korškov a nebezpečně vystřelil také Fazlejev. V polovině úvodní části srazil poblíž mantinelu Zbořil Korškova a dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Výběr kouče Petra se úspěšně bránil, do střelecké pozice pustil jen Svečnikova. O dvě minuty pak zkrátil oslabení Stránský, který si vynutil faul Bojkova. V pokračující přesilovce pak ještě Svečnikov nebezpečně tečoval Kameněvův pokus. V 17. minutě v největší šanci úvodní části netrefil puk před odkrytou brankou Polunin. Na druhé straně zahrozil Stránský.

V druhém dějství nejdříve pálil Veselý, ještě lepší střeleckou pozici měl z levého kruhu Rašner, ale ruský gólman zasáhl. Vaněčka otestoval Polunin a ve 26. minutě trefil osamocený Kraskovskij horní tyč. Rusové měli tlak při Rašnerově trestu, ale chyběla jim přesnost v zakončení. Následně zahrozil dvakrát Lakatoš, který nejdříve minul z mezikruží a pak při Bojkovově vyloučení na konci kombinace také neuspěl. 

Stále ještě při přesilovce sice překonal Georgijeva Špaček, ale branka neplatila pro postavení Kašeho v brankovišti. Ve 34. minutě opět Špaček unikl, při neúspěšném blafáku do bekhendu jej fauloval Mikulovič a po trestném střílení už se útočník Red Deer z WHL radoval. Na ruského gólmana vyzrál zakončením do forhendu.

Před pauzou ještě Vaněček vyřešil závar před brankou a po Svečnikovově faulu šli Češi i do třetí třetiny v přesilovce. Zvýšit se při ní snažil Tomášek a už při plném počtu hráčů na ledě Ordoš. Rusové začali zvyšovat aktivitu. Kaprizov ještě bekhendovou střelou neuspěl, ale v 50. minutě už po akci Fazlejeva dotlačil kotouč za překonaného Vaněčka Lauta. Prodloužení neodvrátil Tomáškův pokus ani dvě rány Kameněva.

V nastavení se objevil v největší šanci Hronek. V nájezdech uspěl jako první Lazarev, z české strany se neprosadili Lakatoš, Chlapík ani Kaše. Rusům tak nevadilo, že Polunin a Lauta už na Vaněčka nevyzráli. 

ČR - Rusko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0) Branky a nahrávky: 34. Špaček z trestného střílení - 50. Lauta (Fazlejev, Dergačov), rozhodující sam. nájezd Lazarev. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Piechaczek (Něm.) - Chartrand-Piche, Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 1:3, navíc Zbořil (ČR) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 10.106.

Sestava ČR: Vaněček - Sklenička, Mašín, Zbořil, Ščotka, Rašner, Hronek, Mikliš - Zacha, Špaček, Smejkal - F. Chlapík, Lakatoš, D. Kaše - Stránský, Veselý, Tomášek - Voženílek, Ordoš, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr a Petr Svoboda. 

Jakub Petr (trenér ČR): "Vítězství bylo blízko. Rusové nás nedostávali pod žádný drtivý tlak, takže to zamrzelo. Dostali zápas do prodloužení, kde jsme opět měli šance. Musíme být realisté, takže ta remíza tomu zápasu slušela. Na začátku bylo vidět, že Rusové byli více nervózní než my, protože byli obrovští favorité zápasu. Se začátkem utkání jsme se vyrovnali líp. Kluci splnili taktiku do puntíku, samozřejmě dřív nebo později se vždycky nějaké díry objeví. Náš gólman byl vynikající. Zásadní věc se udála ve třetí třetině, kdy se hromadila únava, a prohráli jsme pár soubojů za sebou."

Dominik Mašín (obránce a kapitán ČR): "Předvedli jsme dobrý týmový výkon, všichni makali na tisíc procent. Škoda, že jsme nedali více branek a nevyhráli. Výkon nás nakopl, i gólman chytal výborně. Máme sice jenom bod, ale i přesto to byl výborný vstup do turnaje. Předvedli jsme dobrý výkon, od kterého se můžeme odrazit. Měli jsme dobrou taktiku, která fungovala a vyplatila se." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články