Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Češi nehráli špatně, na Finy to však nestačilo

Helsinky - Nadále bez bodu zůstává po zápase s Finskem česká reprezentace na turnaji Karjala. Ačkoliv se v gólově chudém utkání dostali Češi jako první do vedení, Finům stačily dva přesné údery k otočení vývoje zápasu na konečných 2:1. Domácí tým díky tomu jde do čela tabulky, naopak výběr Vladimíra Vůjtka zůstává na poslední příčce.

Česko - Finsko
zdroj: ČTK

Čeští hokejisté po nepodařeném vstupu do zápasu se Švédy v Örnsköldsviku (2:6) začali proti Finsku pozorně z obrany a vyvarovali se faulům. Šance v úvodním dějství na obou stranách chyběly a gólmani museli řešit jen střelecké pokusy. Debutant Furch ukázal svůj reflex především v páté minutě, kdy vytěsnil lapačkou Huhtalův pokus mířící do levého horního růžku branky. Säteri měl štěstí v osmé minutě, kdy Gulaš obkroužil obranné pásmo Finska, prosadil se do střelecké pozice na levý kruh a trefil tyč. Furcha pak dvakrát otestoval Osala, na druhé straně pálili beci Doudera a Kempný.

V úvodu druhé části zamířil těsně nad Säteriho branku Kubalík. Furch musel krýt pokus Lajunena a před polovinou utkání odolal i při tlaku Suomi, při kterém vyřešil i nebezpečný závar. Z první branky se radovali v 30. minutě Češi. Šimkův pokus gólman Podolsku vyrazil a Gulaš puk ležící u jeho levého betonu doklepl. Po střeleckém půstu v 28 zápasech v národním týmu se útočník Färjestadu trefil podruhé za sebou.

Dobrou střeleckou pozici měl vzápětí Filippi, který z mezikruží minul branku. Ve 34. minutě šel jako první v utkání pykat na trestnou lavici Doudera, ale Furch při tlaku domácích odolal. Pomohla mu i tyč po Kontiolově střele. Necelou minutu po skončení oslabení se ale Finové dočkali vyrovnání, když Kontiola projel do útočného pásma a z mezikruží zamířil přesně do levého horního rohu Furchovy branky.

Finům vyšel i vstup do závěrečného dějství a po 80 vteřinách otočili stav, když využili okénka v české defenzivě. Huhtala zpoza branky přihrál volnému Kuuselovi, který zblízka propálil Furcha. Domácí měli další možnost v 46. minutě. Furch vyjel proti Pesonenovi až na levý kruh a při zákroku ztratil hokejku. Kukkonenův pokus zblokovala obrana a po následné kombinaci českému gólmanovi stále s prázdnýma rukama pomohla po Pesonenově zakončení pravá tyč. O vyrovnání se Češi snažili marně. Nejdříve vytvořili před Säterim dva závary, pak neuspěli ani v jediné přesilovce po Huhtalově faulu. V 59. minutě byl nejblíže ke smazání ztráty Gulaš, který zakončil do levé tyče.

Finsko - ČR 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 37. Huhtala (Pesonen, Elorinne), 42. Kuusela (Huhtala, Lepistö) - 30. Gulaš (Šimek). Rozhodčí: Linde, Sjöqvist (oba Švéd.) - J. Pesonen, Saha (oba Fin.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 9879.

Finsko: Säteri - Laakso, Salmela, Hietanen, Lepistö, Ohtamaa, Kukkonen, Elorinne, Kivistö - Hartikainen, Koskiranta, Jormakka - Osala, Kontiola, Kiiskinen - Kuusela, Sallinen, Huhtala - Pyörälä, Lajunen, H. Pesonen. Trenéři: Kari Jalonen a Jukka Rautakorpi.

ČR: Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Šimek, Kolář II, M. Doudera, Stříteský, T. Voráček - Řepík, Sobotka, T. Zohorna - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Radil, Filippi, Buchtele - Olesz, Horák, J. Hruška. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Josef Jandač (asistent trenéra ČR): "Byl to diametrálně rozdílný výkon než proti Švédům. Pořád si myslím, že i tam jsme se od druhé třetiny herně trochu zvedli, i když to výsledkově nedopadlo. Ale honili jsme výsledek, když jsme rychle prohrávali 0:2, a to určilo ráz. Dnešní výkon byl sympatický, ale na body je to úplně stejné, jestli prohrajete 2:6 nebo 1:2. Máme nula bodů. Ale když to pominu, tak ta hra se nám docela líbila."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články