Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta si poradila s Curychem, dvakrát se trefil Buchtele

Praha - Hokejisté pražské Sparty vyhráli v úvodním utkání 1. kola play-off Ligy mistrů nad Curychem 3:2 a za dva týdny v odvetě ve Švýcarsku jim k postupu do osmifinále stačí i remíza. Sparťané vedli v pražské O2 areně před 2893 diváky ve 27. minutě už 3:0, když se dvakrát trefil útočník Jan Buchtele a jednou kanadský obránce Ryan Glenn. Za hosty snížili Fabrice Herzog a Kris Foucault.

Sparta - Curych
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Odehráli jsme velice těžké utkání s výborným soupeřem. Hodně si vítězství vážíme. Měli jsme to rozehrané lépe než na 3:2, protože se v play-off počítá i skóre. Bylo to nadějné, ale potom jsme udělali individuální chyby v obraně," řekl trenér Sparty Josef Jandač. V kádru hostujícího vítěze předešlého projektu Ligy mistrů z jediné hrané sezony 2008/09 nechyběl osmnáctiletý americký talent Auston Matthews, předpokládaná jednička draftu NHL v příštím roce. "Doma nám pomůže domácí prostředí, fanoušci jsou skvělí. Připravíme se na to a budeme se snažit postoupit dál," uvedl Matthews.

Sparťanský trenér Jandač zamíchal po nedělní porážce v Karlových Varech 3:6 složením útočných formací. Souhra klapala hlavně útoku Přibyla s Buchtelem, kam se nově zařadil Réway. V polovině úvodní části po její kombinaci zakončil Buchtele do odkryté branky a Sparta slavila vedení. Odpovědět mohl Herzog, ale Pöpperlemu pomohla tyč. Hosté se v úvodní části ubránili v dlouhém oslabení včetně 23 sekund ve třech proti pěti. Ve 24. minutě byl blízko zvýšení náskoku Pražanů Kumstát, jenž vystřelil do boční sítě. Vzápětí už vytvořil Réway rychlý brejk a Buchtele z pravého kruhu opět překonal Flüegela.

Při Nilssonově vyloučení se navíc trefil od modré čáry k pravé tyči Glenn a letní posila z Kärpätu Oulu se radovala z první branky v dresu Sparty. V polovině utkání kapituloval i Pöpperle, když Herzog v závaru dokázal dorazit puk ležící před brankovou čárou po předchozí vlastní střele. Lions ožili, Foucault vzápětí trefil tyč a možnost měl i Shannon. Na druhé straně si příležitost vypracoval Netík. Ve 45. minutě ještě více hosté zdramatizovali vývoj, když po Kellerově přihrávce snížil na rozdíl jediné branky volný Foucault.

"Padnul jim tam ten první, takový odražený gól. My jsme mohli jít i do vyššího vedení, ale nedali jsme. Nějaká chybička se tam vloudila, ale vyhráli jsme. S remízou v Curychu se kalkulovat nedá, musíme tam hrát takový zápas jako dneska. Zodpovědně zezadu a soustředit se na náš výkon," prohlásil obránce Michal Barinka. Pojistku Spartě nepřinesla ani přesilovka při Segerově trestu, naopak do úniku se málem dostal Suter. V 53. minutě neuspěl sám před Pöpperlem Matthews, možnost měl i domácí Pech. Sparta i přes závěrečný tlak soupeře těšný náskok uhájila.

"Soupeř nijak zbytečně neotvíral hru, i když ta jejich síla byla patrná. Měli jsme trošku problémy se sestavou, protože nám odešli Réway s Netíkem. Byly tam nějaké střevní potíže, takže jsme to nějak kombinovali a lepili. Odevzdali jsme ale velice solidní výkon a uvidíme, jestli to bude stačit na postup," prohlásil Jandač. Réway pomohl Spartě k vedení 2:0, ale Jandač jeho absenci v druhé polovině zápasu komentoval v širším kontextu. "U něj to je složité. On má furt něco, furt ho něco bolí, furt má nějaké zdravotní problémy. Zahraje jeden zápas parádně, další zápas ho nevidíte. Hokejista to je, to víme všichni. Ale jestli bude chtít hrát nějaký pořádný hokej, tak byl vidět rozdíl mezi Matthewsem a Réwayem," dodal Jandač. 

HC Sparta Praha - ZSC Curych Lions 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Buchtele (Réway, Přibyl), 25. Buchtele (Réway, Glenn), 27. Glenn (Sabolič, Pech) - 31. Herzog (Ch. Baltisberger, Matthews), 45. Foucault (Keller, Shannon). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Fraňo - Brejcha, Suchánek (všichni ČR). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 2893.

Sparta: Pöpperle - Čajkovský, Barinka, Polášek, J. Mikuš, Glenn, Hrbas - Sabolič, Pech, Kumstát - Netík, J. Hlinka, Klimek - Réway, Přibyl, Buchtele - Forman, Cingel, A. Kudrna - od 41. navíc M. Procházka. Trenéři: Jandač a Moták.

Curych: Flüeler - Sörvik, Geering, P. Baltisberger, Blindenbacher, Bergeron, Seger - P. Bärtschi, Suter, Schäppi - Ch. Baltisberger, Matthews, Herzog - Keller, Traschler, Nilsson - Künzle, Shannon, Cunti - Foucault, Malgin. Trenéři: Crawford a Cookson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články