Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Před čtyřmi lety zasáhla hokejový svět tragédie v Jaroslavli

Praha - Před čtyřmi roky zažil hokejový svět jednu z největších katastrof historie. Při startu k prvnímu zápasu sezony KHL v Minsku se nedaleko Jaroslavle zřítil letoun s hokejisty místního Lokomotivu. V troskách zemřelo na místě 25 hokejistů, 11 osob z realizačního týmu a sedm členů posádky. Po pěti dnech zemřel v nemocnici i útočník Alexandr Galimov. Přežil pouze jediný člověk – letový inženýr Alexandr Sizov. Neštěstí tvrdě zasáhlo i český hokej, v troskách totiž zahynuli také reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Vzpomínka na Josefa Vašíčka
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Dle ruského vyšetřování mohl za nehodu představitel letecké společnosti, který nechal pilotovat posádku bez potřebné kvalifikace. Jeden z pilotů měl při startu bezděčně brzdit, hovořilo se i o chybách personálu letiště a dalších problémech. "Někdejší zástupce aerolinek podle dalších zjištění věděl, že posádka nedosáhla v rámci výcviku všech dovedností, které byly nutné pro zaručení bezpečnosti letu," uvedla ruská tisková agentura TASS.

Třímotorový proudový letoun Jakolev Jak-42D měl 7. září 2011 problémy s nabráním potřebné výšky. Při startu projel celou startovací dráhu a odstartoval až z travnatého předpolí ranveje. Letadlo však poté, co se je posádce podařilo dostat do vzduchu, narazilo do anténního systému a po krátkém a prudkém zvýšení úhlu náběhu přešlo ve výšce přibližně pěti metrů nad terénem do pádu. Při kolizi se letoun rozlomil a začal hořet, část trosek dopadla do řeky Volhy.

Tým jaroslavlského Lokomotivu tím přišel prakticky o celý tým. Do sezony nakonec nenastoupil. Program KHL byl po katastrofě přerušen až do 12. září, kvůli pohřbu Jana Marka byl o dva dny posunut i start české extraligy.

Památku hokejistů i smutné okamžiky po havárii si můžete připomenout ve fotogalerii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články