Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi na medaili nedosáhli. Američanům nedali ani gól a jsou opět čtvrtí

Praha – Čeští hokejisté vytouženou medaili na domácím mistrovství světa nezískali. V boji o bronz předvedli nevýrazný výkon, podruhé v řadě nevstřelili ani branku a Američanům podlehli 0:3. Národní tým tak zopakoval loňský výsledek z Minsku, kde rovněž v závěrečných dvou duelech vyšel gólově naprázdno. USA naopak zopakovala umístění z českého mistrovství před jedenácti lety.

Charlie Coyle z USA slaví gól v české síti
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Na minulém mistrovství v běloruském Minsku čeští hráči v semifinále podlehli Finsku 0:3 a stejným výsledkem skončil i zápas o bronz se Švédskem. A obdobně završili i mistrovství v Česku. Jediným rozdílem bylo, že jejich soupeři byly zámořské celky a inkasovali o jeden gól méně.

Češi přitom podobně jako v semifinále vstoupili do duelu aktivněji než soupeř, ale zatímco proti Kanadě si v úvodu vytvořili hned několik velkých příležitostí, tentokrát se o jediný vážnější moment před brankou USA postaral až po čtyřech minutách Jágr, po jehož nahození nechybělo Plekancovi mnoho, aby dorážel do prázdné branky.

První příležitost ve stejné minutě zaznamenali i Američané a po Eichelově průniku obranou musel zasahovat Pavelec. Český brankář ale tentokrát nulu příliš dlouho neudržel. Po osmi minutách se před ním zjevil Nelson, jehož dvě střely Pavelec ještě dokázal lapit, na dorážku Bonina však už zareagovat nedokázal.

Kdo z českých fanoušků čekal, že v tento moment národní tým začne tlačit, musel být zklamán. Češi jako by se stále hledali po porážce od Kanady a nic na tom nezměnily ani časté posuny ve složení útočných trojic. Jediná nebezpečnější střela, kterou musel Hellebuyck řešit, byla Hejdova a tu americký gólman dokázal vyrazit ramenem.

Naopak v osmnácté minutě bylo pro Čechy ještě hůř. Eichel se uvolnil a šikovnou přihrávkou našel před Pavelcem Lewise, jenž dorážkou zvýšil vedení Američanů.

Do druhé části vstoupil český tým přesilovkou, ale až na pokus Voráčka, jenž po pěkné přihrávce od Jágra trefil boční síť, si nic nevytvořil. To Američané hned po návratu svého pátého hráče na led byli blízko gólu, když se do samostatného úniku dostal Lee a následně vznikl ještě před českou brankou závar. Pavelec však další puk za svá záda nepustil.

Svěřenci trenéra Růžičky se poté zvedli, začali tlačit a vytvořili si několik nadějných příležitostí. Nejblíže snížení byl v sedmadvacáté minutě Kolář, jehož rána skončila na spojnici. Neujaly se ani teče z bezprostřední blízkosti Voráčka a Klepiše, které v obou případech vylapal Hellebuyck.

Převaha s přibývajícím časem ale opět opadla a nic na tom nezměnila ani dlouhá čtyřminutová přesilovka, v níž Češi téměř neohrozili branku zámořského celku. V závěru druhé části měli početní výhodu také Američané, ani ti se v ní neprosadili, ale padesát sekund před druhou sirénou si Coyle narazil s Boninem a přidal třetí gól USA.

Podobně jako do druhé, tak i do závěrečné části vstoupili Češi přesilovkou, ovšem ani tentokrát hráči v bílém z početní výhody nic nevytěžili a nedařilo se jim ani ve hře pěti proti pěti. Další větší závar před americkou brankou přišel až v osmačtyřicáté minutě při akci čtvrté lajny, jenže ani ta na gól naděje nedosáhla.

Růžička v závěru ještě odvolal Pavelce a český tým měl v závěru výhodu 5 na 3 a 6 na 4, ale Hellebuyck všechny pokusy, kterých ovšem příliš mnoho nebylo, pochytal.

ČR - USA 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Bonino (Nelson, Coyle), 19. Lewis (Eichel), 40. Coyle (Bonino). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinneborg - Dahmén (oba Švéd.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 15 007.

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Němec - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Plekanec, Klepiš - Červenka, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, Novotný, Zaťovič - od 24. navíc Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, Murphy, Gardiner, Redmond - Coyle, Bonino, Lee - Moses, Larkin, Hendricks - Nelson, Eichel, Lewis - B. Smith, Arcobello, Sexton - Morin. Trenér: Todd Richards.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články