Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Na Kanadu! Ta největší vítězství se rodí, když tým není favoritem

Praha – Zatím suverénní Kanada projela celým šampionátem bez problémů. Favoritem bude i v semifinále, avšak český tým rozhodně není bez šancí. Růžičkova skvadra potřebuje střízlivě těžit z euforie, mít štěstí v útoku a udržet ve formě brankáře Ondřeje Pavelce. Pokud udrží vysoký standard, kterým vydobyla vítězství nad Finskem, může překvapit. "Kanadu nemůžeme porážet, ale jednou vyhrát můžeme," potvrzuje trenér Vladimír Růžička. Nyní je ideální chvíle. Utkání Kanada – Česko sledujte živě od 14:45 na programu ČT sport a webu mshokej.cz, komentují Michal Dusík a David Pospíšil.

Sidney Crosby si podává ruce s Jaromírem Jágrem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Čeští hokejisté budou muset zejména zastavit ofenzivní smršť, kterou dokáží Kanaďané rozpoutat. V dosavadním průběhu šampionátu drží úctyhodný průměr 7,25 vstřelených branek na zápas. Více než kdy jindy tedy půjde o to, v jaké formě se představí česká obrana, která bude muset podat velmi kompaktní výkon. "Musíme hráče trochu krotit, aby tam moc nebláznili. Oni udělají pět protiútoků a dají čtyři góly," mluví o Kanadě Růžička.

Slibným vzorem může být hokejistům jejich vlastní výkon v první polovině zápasu s Kanadou, který sehráli v základní skupině. V něm dokázali srovnat ze stavu 0:2 na 2:2 a prokázali, že pokud jsou Kanaďané pod tlakem, dokáží v defenzivě chybovat. "Jsou to hráči jako my. Jde o to, s jakým respektem nastoupíme. Pokud jim dáme respekt a budeme hrát pozičně, tak dostaneme 10:0. Pokud do toho půjdeme tak, že jim nedáme kus ledu zadarmo, tak to bude jiná," říká Jaromír Jágr, jehož výkon bude velmi sledován.

V obrovské formě hrající Jágr totiž byl vůdčí osobností čtvrtfinále s Finskem a i proti Kanadě na něj budou upřeny zraky všech českých fanoušků. A vedle něj by zřejmě měl nastupovat další bedlivě sledovaný hráč – Tomáš Plekanec, který po konci sezony v NHL nasedl na letadlo a přiletěl reprezentaci pomoci na závěrečné dva duely domácího šampionátu. "Je to hodně klíčový hráč. Máme před sebou zápasy o medaile. Chtěl jsem ho celé mistrovství světa," prozradil Růžička.

Pavelec: Věřím, že to přijde a porazíme je

Sami hráči jsou před duelem s hvězdným týmem opatrně optimističtí, či spíše zdravě nabuzení. Českým šancím věří i obránce Michal Jordán. "Kanada má výborný tým. Střetli jsme se s nimi na začátku turnaje a dvě třetiny byly vyrovnané. Ve třetí jsme to nezvládli. Jako tým jsme se hodně zlepšili, prošli jsme si toho dost a doufám, že to bude jiný zápas," řekl Jordán. Z ofenzivních kvalit soupeře strach nemá. "Stejně se dělala hrůza z brankáře Finska a jejich obrany a my jsme ukázali, že góly dávat umíme," uvedl.

Jordán správně zmínil vzestupnou tendenci výkonu české reprezentace. Češi v žádném zápase základní skupiny vyloženě nezklamali, vyhráli všechna utkání s papírově slabšími soupeři a výkon proti silnějším celkům postupně gradovali. Ze všeho nejpřesvědčivější výkon ve čtvrtfinále pak vzbuzuje naději, že by český tým mohl v nastoleném trendu pokračovat. Přestože Kanada dvakrát uštědřila soupeřům "desítku", například s Francií (4:3) dokázala, že výkyvy se nevyhýbají hvězdnému celku kolem útočníka Sidneyho Crosbyho. Snad národní tým připraví Kanadě další výkyv.

"Myslím si, že diváci očekávají, že právě my celý turnaj vyhrajeme. A čekáme to i my od sebe. Neřekl bych, že jsme outsider, v jednom zápase se může stát cokoliv. Dáme první gól, oni trošku zpanikaří," hledá možnou cestu Pavelec. "Oni umí přepnout. Užívají si to tady a baví se; na rozcvičce, mezi střídáními a i na střídačce při zápasech se smějí, protože vědí, že jsou dobří. Zatím moc problémů neměli a bude na nás, kolik jim jich naděláme. Věřím, že to přijde a porazíme je," doufá Pavelec.

Sestava pro zápas s Kanadou
zdroj: ČT sport
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články