Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

O co jsou ochuzeni TV diváci

Titulkem nechci kritizovat firmu vyrábějící televizní signál, ale naopak vyzvednout pořadatele MS 2015, kteří pro diváky v hledišti připravili opravdu kvalitní sportovní zážitek s velkou přidanou hodnotou. Již nyní je jisté, že na letošním MS padne nový divácký rekord. A není se čemu divit. Jako expert komentátor jsem již na svém patnáctém MS, a zodpovědně mohu říci, že tak profesionálně a divácky vstřícně zorganizované MS jsem ještě nikde neviděl. Vezmu to popořadě.

Martin Hosták
zdroj: ČT24 autor: V Rejl

Propagace

Upoutávky na MS jsou po celé republice již několik měsíců. V centru hlavního města najdete logem MS polepené metro, letiště i kdejakou reklamní plochu. Ve srovnání např. s MS 2013 ve Stockholmu, kde jsem ve vzdálenosti 200 m a dále od haly nenašel jedinou zmínku o tom, že se ve městě něco takového odehrává, je to prostě paráda. Nemluvě o hloučcích fanoušků, které můžete potkat nejen v okolí O2 Areny, ale i v centru města.

Diváci

O těch již bylo řečeno a napsáno mnoho. Chodí v hojném počtu, téměř na všechny zápasy je hala plná, na domácí a atraktivní zápasy vždy vyprodaná. Výborný byl nápad s pozváním škol a malých hokejistů na méně sledované zápasy. Tolik rozzářených dětských očí, kolik jsem jich viděl v ochozech arény, jsem pohromadě ještě nezažil.

A dospělí? Z extraligy jsem zvyklý na různé skupinky fandů, tak možná o to víc oceňuji chování fanoušků v O2 Areně. Přicházejí nejen podpořit hokejisty, ale i se sami pobavit. Ovšem slušně, a ve sportovním duchu. Neúnavně fandí, skandují, tvoří divácké vlny, prozpěvují spolu s hudbou, reagují na pantomimické výzvy Boba a Bobka. Zatím jsem si nevšiml žádných agresivních, opilých nebo nesportovních situací. Opravdu okolo sebe šíří pozitivní atmosféru, kterou jsou okouzleni i všechny zahraniční týmy, novináři a návštěvníci.

Byl jsem svědkem i různých mezinárodních konverzací fandů, ať už "rukama nohama", nebo běžnou řečí. Samozřejmě nechybělo špičkování a hecování, ale probíhalo v úsměvném a družném duchu. Uvědomil jsem si, jak moc tento aspekt sportu v domácích soutěžích chybí.

O2 Arena

Víc než důstojný stánek pro akci tohoto druhu. Velkoryse pojaté prostory, které dávají nebývalé zázemí jak pro hráče a jejich týmy, tak i pro média, jsou plně využity a zahraničními kolegy velmi ceněny. Vidím velký pokrok oproti roku 2004, kdy stejná aréna dělala organizátorům velké problémy. Jak mi řekl jeden z hlavních organizátorů, aréna je živý organismus a museli si na ni zvyknout a naučit se ji optimálně využívat. Naučili se ji i diváci, kteří disciplinovaně chodí na zápasy s dostatečným předstihem a tím přispívají k bezproblémovému a plynulému odbavení u vstupu.  

Služby, alespoň ty, které jsem stihnul využít, mi všechny přišly velmi na úrovni. Pořadatelé jsou důslední, ale zároveň i slušní a vstřícní, obsluha u stánků s občerstvením maximálně rychlá.

Bob a Bobek!

Ty jsem si schválně nechal nakonec, protože mě fakt baví. Uvést tyhle dvě postavičky do role maskotů turnaje byl vpravdě geniální nápad. Králíci v podání kanadských artistů obcházejí halu sektor po sektoru a neúnavně baví lidi po celou dobu zápasu. A animované obrázky, promítané na kostku nad ledem, mě i po tolika dnech pokaždé rozesmějí.

Jsou znázorněni např. v každé trestné situaci, kde vtipným způsobem ukazují druh přestupku, kterým se hráč či tým provinil. Mým nejoblíbenějším je znázornění trestu za příliš mnoho hráčů na ledě, kdy najednou kluzištěm začne jezdit velmi mnoho králíků tam a zpět. Králíci jsou prostě hvězdami turnaje, a to nejenom pro malé diváky. Spolu s pohotovými, dobře jazykově vybavenými a mile vystupujícími moderátory udělají z 2,5 h hokeje opravdu sportovní, kulturní a zábavnou show.

Tak doufám, že jsem tímto článkem tu perfektní organizaci celého MS nezakřiknul a že zbytek akce proběhne ve stejném duchu jako doposud. A že MS Praha 2015 zůstane vepsané do vzpomínek milovníků hokeje jako jeden velký sedmnáctidenní svátek sportu. 

Hlavní zprávy