Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi měli Jágra a my dostali moc gólů, hlásá finský tisk

Helsinky/Praha - Rozhodčí ovlivnili průběh čtvrtfinálového zápasu českých hokejistů s Finskem, jejich špatný výkon ale není hlavním důvodem, proč finský tým z mistrovství světa vypadl. Finové Čechy neporazili, protože dostali příliš mnoho gólů a protože Češi měli ve svých řadách Jaromíra Jágra, píše dnes finský tisk.

Radost hokejistů Finska
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Trenér Finska Kari Jalonen si na tiskové konferenci po čtvrteční prohře 3:5 v Praze na ruské rozhodčí Konstantina Olenina a Romana Gofmana hodně stěžoval a poukazoval na velké chyby, které udělali zejména ve druhé třetině a které utkání ovlivnily."Rozhodčí soupeři pomohli, musím ale říct, že zápas nerozhodli," citoval Jalonena finský deník Hufvudstadsbladet. "Především dostáváme příliš mnoho gólů. Dostali jsme dva a méně gólů ve všech zápasech kromě dvou, v nichž jsme obdrželi pět branek. A tato utkání (s ČR a USA) jsme také prohráli," dodal.

Podobně se vyjádřil i kapitán Jussi Jokinen. Normálně by podle něj tři vstřelené góly Finům k vítězství stačily, zvlášť když měli v brance vychvalovaného Pekku Rinneho. "Jenže my dostali čtyři góly (a pátý do prázdné branky)," postěžoval si deníku Hufvudstadsbladet Jokinen. Finský brankář se podle listu Hufvudstadsbladet v zápase s ČR nepředvedl v tak dobré formě jako v předchozím průběhu turnaje. Opět čelil ostré kanonádě, ale tentokrát nechal proklouznout pár puků, které by normálně měl chytit, podotkl deník.

Jágr byl jedním z důvodů, proč jsme nevyhráli, řekl Jokinen

Jokinen navíc poukázal na to, že Finům se ve čtvrtek nedařila hra v oslabení. "Naše hra v oslabení patřila na turnaji k nejlepším a teď jsme během ní dostali dva góly," řekl. Také Jokinen rozhodčí kritizoval, za důvod prohry je ale neoznačil. "Musím před Čechy smeknout. Mají šikovné hráče a nechali nás za naše vyloučení draze zaplatit. Dva góly dali kromě toho ve hře pět na pět," uvedl finský kapitán.

Velká slova chvály měl Jokinen pro svého spoluhráče z Floridy Jaromíra Jágra. "Je to neuvěřitelný hráč. Dal dva veledůležité góly, když bylo potřeba, a byl jedním z hlavních důvodů, že jsme nevyhráli," konstatoval. Podle Jokinena měli být Finové také odvážnější a vyvíjet na soupeře větší tlak. "Kdykoli jsme (na Čechy) zatlačili, dělali chyby a nehráli s pukem tak dobře. Čeští hráči ale často příliš snadno procházeli naší obranou ve středním pásmu," prohlásil Jokinen.

Komentátor deníku Hufvudstadsbladet Filip Saxén se domnívá, že Finové měli ve skupině taktizovat a prohrát s Ruskem. Skončili by tak v tabulce skupiny B na třetím místě a ve čtvrtfinále by šli na Švédy, kteří "měli trochu problém s brankáři". "Švédsko by bylo lehčím soupeřem než Češi proto, že rozhodčí by v zápase mezi Švédskem a Finskem necítili tlak domácího publika. Když si 17 tisíc lidí stoupne a křičí, nepíská se rozhodčímu tak snadno. Je to přirozené a lidské," říká Saxén. Po případném vítězství ve čtvrtfinále by pak čekaly v semifinále Spojené státy, což je snadnější soupeř než favorizovaná Kanada, dodal. Finsko by v případě postupu ze třetího místa také mohlo zůstat na čtvrtfinálový zápas v Ostravě, kde sehrálo základní skupinu, a nemuselo by cestovat do Prahy, připomněl Saxén.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - Česko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články