Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Švédové posedmé v řadě prohráli na MS s Rusy a na turnaji končí

Ostrava - Třetí ze čtvrtfinálových soubojů na MS 2015 svedl dohromady loňské semifinalisty, celky Švédska a Ruska. Hráči Tre Kronor naposledy na světovém šampionátu porazili sbornou právě v ČEZ Aréně v roce 2004. Tentokráte se jim to nepovedlo a po porážce 3:5 se loučí s turnajem. Vítězní Rusové se v sobotním semifinále střetnou s týmem Spojených států amerických.

Závar před švédskou brankou
zdroj: ČTK/imago

Na minulém šampionátu se ve vzájemném duelu plném vypjatých emocí radovala sborná v poměru 3:1. V dnešní repríze tohoto duelu byli od začátku viditelně aktivnějším mužstvem Rusové. Pomohli jim v tom i faulující Švédové. Zatímco vyloučení Ekmana-Larssona ještě Kovalčuk a spol. nepotrestali, další přesilovku už ano. Byla dokonce dvojnásobná, neboť nejprve šli borci ve žlutých dresech do čtyřech kvůli příliš velkému počtu hráčů na ledě a do třech se poté dostali kvůli Lindholmově podražení. Tuto početní výhodu - z pohledu Rusů - zúročil v 11. minutě Mozjakin přesnou trefou do horního růžku. Byl to již devátý gól sborné na tomto mistrovství při početní převaze.

Zatímco Švédové se v průběhu první dvacetiminutovky takřka nedostali ke střelecké pozici, jejich soupeř své vedení do konce úvodního dějství ještě navýšil. Postaral se o to pohotovou dorážkou Širokov, kterou coby gólový zásah potvrdil po konzultaci s videorozhodčím český sudí Vladimír Šindler, jemuž v pozici čárového sekundoval v tomto klání Vít Lederer.

Když se v úvodu druhé třetiny prosadil po propadnutí Ekmana-Larssona u mantinelu Malkin a bylo to už 3:0 pro ruský tým, zdálo se, že to s Martsovou družinou vypadá zle nedobře. Pokusem oživit poněkud leklou ekipu Tří korunek bylo vystřídání gólmana Enrotha, jehož nahradil Anders Nilsson. Svůj efekt to mělo, neboť houževnatí Švédové zbraně nesložili a vykřesali jiskřičku naděje v polovině zápasu, když se při přesilovce trefil Klingberg.

Vsítěná branka skandinávskému kolektivu pomohla v tom, že dokázal ve zbytku druhé třetiny vyrovnat hru. Vypracoval si i několik příležitostí, v té největší se ocitl Josefson, ale v úniku bekhendem Bobrovského nepřekonal. Z protiútoku se naopak řítil sám na Nilssona Tichonov, ovšem ani on nepohnul zápasovým skóre.

Ve třetí třetině se konalo velké drama, dotahující Švédy poslal domů Malkin

V závěrečném dějství se Švédům povedlo zápas pořádně zdramatizovat. Ve 44. minutě se dostali na dostřel díky brance Landera a o deset minut později skončila vyrovnáním teč Ericssona, při které se musel červenat poměrně nejistý Bobrovskij v ruské svatyni. Radost Seveřanů však trvala jen 26 sekund, když rychle odpověděl šťastnou trefou Malkin. Tentýž hráč pak při power-play přihrál Tarasenkovi a ten zvýšil na konečných 5:3.

Švédsko - Rusko 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 32. Klinberg (Lander), 44. Lander (Ekman-Larsson, Klingberg), 55. Eriksson (Lander, Ekholm) - 11. Mozjakin (Malkin, Tarasenko), 17. Širokov (Tichonov, Tarasenko), 21. Malkin (Kuljomin, Bělov), 56. Malkin (Mozjakin, Kuljomin), 59. Tarasenko. Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Carnathan (Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 7248.

Švédsko: Enroth (23. Nilsson) - Klefbom, Ekman-Larsson, Klingberg, Ekholm, Granberg, Rahimi - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson - Danielsson. Trenér: Pär Marts.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko - Plotnikov, Tichonov, Širokov. Trenér: Oleg Znarok.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články