Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Léčba hlasivek

"Kam si neseš ten hrníček?" houknul na mě David Pospíšil, když mě potkal, jak si to štráduju s koflíkem plným jakési tekutiny směrem z buňky (kontejneru / mobilní kanceláře / TV prostor, které se nacházejí před ČEZ Arénou) na komentátorské stanoviště. Jako náruživý konzument kávy – spotřebuje jí odhadem deset kalíšků denně – tipoval, že můj šálek obsahuje jeho oblíbený nápoj. "Zázvorový odvar," odvětil jsem, byť se mi do úst vkrádala jiná odpověď ("Odvar z babského ucha...", Dívka na koštěti, 1971).

Ondřej Zamazal
zdroj: ČT24/Foto Merta

Představa, jak se před utkáním prodírám mezi diváky (jedině tudy vede cesta na televizní tribunu) a balancuju s hrnkem, který přetéká horkou tekutinou, působí poněkud bizarně. Protože jsem se soustředil na to, abych se nepolil, nemůžu svědectví o tom, jak fanoušci reagovali, předat. Frajer s kravatou a v modrém saku s českou vlaječkou na klopě – ruce plné iPadu, pet lahve s vodou, banánu, jablka a sušenky – se šplhá po schodech; snad nezakopne a nepolije se (možná reakce cizince); to bude bžunda, až se tady natáhne (pravděpodobná vnitřní úvaha našince).

Vysvětlení, proč piju zázvorový odvar, je naznačené v titulku: selhávající hlasivky. Náročný sled TV utkání, klimatizace v hale a změny venkovních teplot zavinily, že mě potkal – jako vždy v nejnevhodnější dobu – obvyklý problém: bolest v krku. Pro profesionálního uživatele hlasu to může být nepříjemná komplikace. Nicméně už jsem si osvojil metodiku, jak zánět hrtanu rozehnat. Pro zájemce péče o hlasivky nabízím léčebný postup (ostatně dneska každá polobrita vaří, tak snad si můžu dovolit pět zdravotních receptů):

1. Pijte zázvorový extrakt. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky (přibližně 5-10) a zalijte horkou vodou. Nechte v přikrytém hrnku vylouhovat a pak začerstva vypijte. (Je možné přidat vymačkaný citron a med.) Pro zdůraznění účinků pak nakrájené kousky zázvoru snězte – ale pozor: dost to pálí!

2. Kloktejte, nejlépe Vincentku nebo bylinné odvary: řepík lékařský či heřmánek pravý. Na vícedenní služební cesty si s sebou beru malé sítko na louhování čajů a bylin, protože v bufetu na zimním stadionu vám s tím nikdo nepomůže. Prohnat krkem můžete i jiné roztoky, např. slivovici (zaručené!), ale varuju: někomu to nemusí dělat dobře.

3. Mlsejte med a přikusujte syrový citron. Když med přidáte do čaje, nevadí, nicméně horký nápoj údajně oslabuje jeho účinné látky, takže doporučuju to do sebe nacpat rovnou. (Právě jsem to vyzkoušel; za výrazy v obličeji, které jsem vyloudil, by se nestyděl ani Jim Carrey – ale hned je mi líp...)

4. Inhalujte. Napusťte si do hrnce horkou vodu a podle návodu v ní rozpusťte švédské kapky nebo jiný inhalační prostředek. Pak se skloňte k hladině, přikryjte se ručníkem či utěrkou a zhluboka dýchejte. Pročistí vám to dutiny, jen se ubezpečte, že se vám nic nevypaří z hlavy.

5. Strčte si česnek do nosu. Přejímám starodávnou proceduru, kterou s úspěchem používá náš hokejový expert Viktor Ujčík. Když vás trápí nachlazení či rýma, vezměte česnek, vyloupněte jeden stroužek, rozřízněte jej na dvě půlky, okrájejte a vložte do nosních dírek. Zakloňte hlavu a vdechujte. (Bude vás to nutit ke kýchání a uvolní se sliznice.) Tento recept zkoušejte jen v případě, že jste manuálně zruční. Pokud zasunete stroužky moc hluboko do nosních dírek, rovnou volejte ORL specialistu.

Právě jsem dopil zázvorový odvar a vykloktal si Vincentku; med s citronem ještě teď cítím v hrdle. Vyrážím komentovat. Česnek tentokrát vynechávám. Konec hlášení.

P.S. 1: Podle Davida Pospíšila je lepší "dát si pět piv a držet hubu".

P.S. 2: Tento blog není sponzorován žádnou nadnárodní farmaceutickou společností, ale výhradně lidovou (tzv. babskou) tradicí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články