Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Němci prohráli s Rakouskem v nájezdech, elitní skupinu ale uhájili

Praha - V utkání Německa s Rakouskem se hrálo zejména o to, kdo setrvá v elitní skupině mistrovství světa. Rakušané měli horší výchozí pozici. V zápase pak dvakrát vedli, ale Němci dvakrát srovnali. O výhře Rakouska v nájezdech nakonec rozhodl Komarek. Německo díky bodu uhájilo svou příslušnost k elitě a loučí se s Prahou, jeho soupeři ještě musí bodovat s Kanadou nebo se spolehnout na ostatní utkání.

Německo - Rakousko
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Od začátku bylo znát, že se na ledě setkávají dva z horších celků skupiny A, zároveň dva celky, kterým stále ještě o dost jde. Německo i Rakousko se v první třetině dostávaly spíše do šancí sporadických, a když už byla pozice pro střelce dobrá, selhávali v přesnosti umístění puku. Nejvýraznějším prvkem úvodní dvacetiminutovky tak zřejmě byla snad jen dobrá hokejová atmosféra.

Druhá třetina začala navlas stejně, jako první končila. Na ledě stále vévodila nepřesnost, ruku v ruce s poněkud mdlým herním nasazením. Pokud by přece jen měl být označen celek, který měl navrch, zřejmě by se dalo ukázat na Rakušany, šance to však nebyly natolik důrazné, aby ohrozily německého brankáře Endrase. 

Gólový blesk přišel z ničeho nic ve 35. minutě. Přitom akce vypadala zpočátku nenápadně, stejně jako jejich drtivá většina v zápase. Rakouský útočník Raffl dobruslil za útočnou modrou a z poměrně velké vzdálenosti se napřáhl přes obránce Kruegera. Endrasovi kotouč prošel mezi betony a Rakousko se ujalo vedení 1:0. Navíc do konce druhé třetiny těžilo z lehké euforie, další zásah ale nepřidalo.

Jistou převahu si Rakušané přenesli i do třetí třetiny, avšak ve 45. minutě udeřilo nečekaně na druhé straně. Po sérii podivných odrazů se puk dostal před německého kapitána Wolfa, který se trefil Starkbaumovi nad rameno. Rakouský brankář ani nestihl příliš vyjet a vykrýt úhel, obrana jej příliš nepodržela – 1:1.

Rakousko se ale nevzdalo. Opět převzalo aktivitu a postupně čím dál více dotíralo na Endrase. Nejúspěšnější byl Rotter, který pět minut před koncem tečoval střelu z voleje Mühlsteina – 2:1. To by pro Rakušany znamenalo jistou záchranu v elitní skupině, nicméně toto vědomí jim zřejmě lehce zapletlo hokejky, čehož Němci využili. Reimer 120 vteřin před koncem čistým průstřelem srovnal na 2:2.

Hra čtyř na čtyři v prodloužení hodně prospěla spádu hry, volnějšího místa na ledě využívaly oba celky, gól ale nepadl. A tak se šlo na nájezdy. V nich Rakušané vedli už 2:0, Němci ještě snížili, ale ve třetím nájezdu už nezamířili přesně. Rakousko vyhrálo 3:2 po nájezdech. Bod pro Němce znamená jistotu setrvání v elitní skupině mistrovství světa, Rakušané k ní nakročili, ale ještě ji nemají.

Německo - Rakousko 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 45. Wolf (Pietta, Müller), 58. Reimer (Kohl, Krämmer) - 35. T. Raffl (M. Raffl, Heinrich), 55. Rotter (Mühlstein), rozhodující sam. nájezd Komarek. Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 11 302.

Německo: Endras - Krueger, Müller, Kohl, Baxmann, Köppchen, Krupp, Goc - Wolf, Pietta, Rieder - Reimer, Ullmann, Hager - Plachta, Hospelt, Kink - Seidenberg, Raedeke, Krämmer - Ehliz. Trenér: Pat Cortina.

Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Altmann, Mühlstein, Schumnig, Iberer, Mitterdorfer - Herburger, M. Raffl, Lebler - Latusa, Komarek, T. Raffl - Rotter, Hundertpfund, Geier - Petrik, Fischer, Cijan. Trenér: Daniel Ratushny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články