Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Lehtinen: Na zlato z Globenu vzpomínáme ve Finsku dodnes

Ostrava – Přesně před dvaceti lety zazářil finský útočník Jere Lehtinen na mistrovství světa ve Švédsku. Finové tehdy v hale Globen získali první světový titul a Lehtinen spolu se spoluhráči z útoku Saku Koivuem a Ville Peltonenem se dostal až do all stars stockholmského turnaje. Dnes působí Lehtinen v roli generálního manažera finské reprezentace, která na šampionátu v Praze a Ostravě přepsala historii, když neinkasovala ve čtyřech zápasech po sobě. Lehtinen pozorně sleduje výkony všech hráčů na turnaji a svého někdejšího protihráče Jaromíra Jágra stále považuje za jednoho z nejlepších hokejistů.

Je nám líto, video expirovalo.
Lehtinen: Jágr je úžasnou inspirací pro mladé hráče

Stal jste se generálním manažerem reprezentace, nakolik se změnil váš pohled na hokej od doby, kdy jste působil jako hráč?

"Je to samozřejmě rozdílné, zejména v přístupu k práci. Jako hráč se soustředíte pouze na svůj výkon. V manažerské pozici ale hodně cestujete, musíte si vytvořit plán, jak sledovat jednotlivé hráče a připravovat se na turnaj, abyste složil dobrý tým. Zatím si to ale užívám, je příjemné být stále v kontaktu s hráči."

Jste nějakým způsobem zapojen také do koučování týmu?

"Sleduji zejména naše soupeře a snažím se nás na ně připravit. Není to až tak o taktice, spíše se snažím sledovat individuální výkony jednotlivých hráčů."

Před dvaceti lety jste byl u prvního historického zlata pro finský hokej ve slavné formaci se Koivuem a Peltonenem. Jak vzpomínáte na ten turnaj?

"Bylo to skvělé. Byli jsme tehdy hodně mladí, ale přesto jsme se dostali až na MS. S Villem a Sakem to byla úžasná spolupráce. Na začátku turnaje jsme přitom nehráli moc dobře, ale postupně jsme získávali sebevědomí. Vytvořila se skvělá chemie v týmu, všechno si sedlo a šampionát jsme si moc užívali. Pro Finsko to byl historický úspěch a vzpomínáme na to dodnes."

Tenkrát jste porazili ve finále své velké rivaly Švédy na jejich ledě v Globenu. Bylo to pro vás o to víc emotivní?

"Byl to první titul pro Finsko, to samo o sobě bylo skvělé. Ale že to bylo proti rivalovi a ještě v jeho hale, o to to bylo sladší. Měli jsme tam ale tehdy i spoustu fanoušků, se kterými jsme to pak oslavili."

Tady v Ostravě zatím slavíte úspěch s velmi dobrou defenzivní hrou, Peka Rinne vychytal tři čistá konta za sebou a celkově jste neinkasovali ve čtyřech zápasech. Jak se vám to podařilo?

"Peka je jeden z nejlepších gólmanů na světě a jsme rádi, že se nám ho sem podařilo dostat. Je skvělé mít někoho takového v týmu. Ale v obraně hraje dobře celý tým."

Proti Slovákům jste překvapili, když jste nasadili mladého gólmana Juuseho Sarose. Co vás k tomu vedlo?

"Rinne byl trochu nachlazený, tak jsme mu dali volno. Nebylo to tedy jen o tom, že jsme chtěli vyzkoušet jiného brankáře. Ale Juuse podal také skvělý výkon, navíc v premiéře na mistrovství světa."

Zatímco vy jste tady už jako funkcionář, tak váš vrstevník Jaromír Jágr stále hraje za reprezentaci. Co na to říkáte?

"On je vážně úžasný. Vím, že je o rok starší než já, potkávali jsme se na turnajích i v NHL. A on je stále jeden z nejlepších hráčů, nejen tady na turnaji. A tohle je skvělá zkušenost, když mladí hráči vidí, že i v jeho věku můžete pořád hrát na takové úrovni. Jágr je čistokrevný sportovec s vynikajícím přístupem a morálkou a proto je pořád na vrcholu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články