Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi otočili s Německem a zajistili si čtvrtfinále

Praha - Česká reprezentace v zápase s Německem dvakrát prohrávala, pokaždé však dokázala vyrovnat. Postupně nastupující převahu nakonec zúročila ve 28. minutě, kdy vedení vystřelil Voráček. Čtyři minuty před koncem navíc zvýšil Jágr. Němcům nepomohla ani závěrečná přesilovka, ani hra bez brankáře, a tak si Češi po výhře 4:2 s předstihem zajistili čtvrtfinále.

Německo - Česko
zdroj: ČTK

Češi měli do zápasu přesvědčivý vstup, od úvodního vhazování drželi puk a zejména střídání první pětky často připomínala hru v početní výhodě. První zajímavější šanci si ale připravili Němci. Na konci čtvrté minuty se Hejda snažil na délku hřiště přihrát Němcovi, puk ale vystihl Hager a dostal se až před Pavelce, který jeho střelu vyrazil lapačkou.

Celá akce předznamenala ještě větší české problémy. Němci si vytvořili převahu, kterou v 8. minutě přetavili ve vedoucí branku. Pietta nejdříve objel Čáslavu a dostal puk za brankovou čáru – 1:0 pro Německo. Gól navíc Němce viditelně nabudil a o minutu později mohl navýšit Oppenheimer, Pavelec však tentokrát krizi zažehnal. 

Růžičkovi svěřenci se jistý čas vzpamatovávali, postupně opět přebírali iniciativu. A nakonec vybojovali vyrovnání. Ve 14. minutě se otevřel prostor před Nakládalem, který napálil od modré, puk se několikrát odrazil od bruslí hráčů před brankovištěm a nakonec skončil za zády Pielmeiera. Zásah byl připsán Vondrkovi, přestože se kotouč pouze odrazil od jeho brusle, mohl slavit první zápis do statistik letošního mistrovství hned ve svém prvním zápase.

Němce zkraje druhé třetině, stejně jako v té první, zdobilo aktivní bruslení, které po přestávce dělalo české reprezentaci viditelné problémy zejména v rozehrávce a přechodu do útočného pásma. A ve 24. minutě opět udeřili. Voráček se po vlastní šanci nestíhal vrátit do obrany, Rieder v nájezdu dvou na jednoho předal puk Wolfovi, který nekompromisně propálil Pavelce – 2:1.

Ale za pár vteřin bylo zase srovnáno. Po dvou minutách bez vzduchu se dostal po levé straně do šance Koukal a rychlou střelou srovnal na 2:2. To však nebylo všechno. Po velkém náporu poslal ve 28. minutě Jágr fenomenální zadovku na Voráčka, který přesně trefil trojúhelník mezi betony Pielmeiera. Češi poprvé v zápase vedli – 3:2.

Pět minut před koncem druhé třetiny Češi stupňovali tlak na Pielmeiera, až vybojovali přesilovku. Německý brankář v ní měl hodně práce, skvělý zákrok předvedl zejména po nahrávce Hertla na Kováře, střelu druhého jmenovaného vykryl výborným přesunem. O chvíli později mu pomohla i tyčka, podruhé do šaten šli tedy čeští hráči s nejtěsnějším náskokem.

I třetí dvacetiminutovku začali Češi aktivněji. Zaskvěl se zejména ve 42. minutě Jágr, který od mantinelu výborně našel před Pielmeierem osamoceného Červenku. Ten ale český náskok nezvýšil. Postupně ale jejich hra začala lehce uvadat. Němci drželi potenciálně nebezpečné útočníky po mantinelech a zřejmě mysleli na závěrečnou zteč Pavelcovy branky.

Pět minut před koncem řádné hrací doby se urodila obrovská česká šance na pojištění výsledku. Němce zachránila tyč po střele Koláře, puk se odrazil před Voráčka, který však vstříc poloprázdné brance trefil opět tyč. A tak to na sebe po dalším vhazování vzal Jágr. Zápěstím vystřelil od kruhu a prostřelil Pielmeiera mezi betony – 4:2 pro český tým. A protože Němci nevyužili ani přesilovku, ani hru bez brankáře, mohli Češi předčasně slavit čtvrtfinále.

ČR - Německo 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Vondrka, 26. Koukal (Kolář, Simon), 28. Voráček (Jágr, Nakládal), 56. Jágr (Červenka) - 8. Pietta (Müller, Krueger), 24. Wolf (Rieder). Rozhodčí: Nord, Björk (oba Švéd.) - Suominen (Fin.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Červenka - Smoleňák (13. Vondrka), Novotný, Erat - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Německo: Pielmeier - Krueger, Müller, Kohl, Baxmann, Koppchen, Krupp, Daschner - Plachta, Hospelt, Kink - Wolf, Pietta, Rieder - Reimer, Hager, Seidenberg - Oppenheimer, Raedeke, Krämmer - Ullmann. Trenér: Pat Cortina.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články