Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slováci prohráli i s Finskem a jejich šance na čtvrtfinále už je pouze teoretická

Ostrava – Vypadá to, že druhý rok po sobě budou hokejisté Slovenska na mistrovství světa bez čtvrtfinále. Svěřenci Vladimíra Vůjtka po prohře s Norskem nestačili ani na Finsko, kterému podlehli 0:3, a v tabulce skupiny B dva duely před koncem základní části ztrácí na postup tři body. Přitom jejich soupeři v těchto utkáních budou Američané a Rusko. Finové si naopak připsali čtvrtou nulu na šampionátu v řadě a přepsali novodobý rekord v neprůstřelnosti.

Utkání Finsko - Slovensko
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Jussi Nukari

Slováci po nečekané prohře s Nory udělali v sestavě několik změn. Vůjtek proházel formace a zpět na led vrátil kapitána Kopeckého, který se proti Norům do jeho týmu nevešel. Nečekanou tvář nasadili i Finové. Místo Rinneho, který vychytal tři nuly v řadě, nastoupil mladý gólman Saros.

A dvacetiletý brankář již po třiceti sekundách ukázal, že i v jeho osobě má Finsko mezi třemi tyčemi kvalitu. Slováci se dostali do úniku dva na jednoho, který střelou vyřešil Tatar, ale Saros zasáhl dobře.

S přibývajícím časem na ledě začali dominovat Finové a svůj um musel prokazovat na druhé straně také gólman Laco. Nejprve chytl dvě velké šance Jokipakky a Aaltonena, ale jeho nejsvětlejší moment přišel až o pár chvil později. Jokinen našel před brankou úplně volného Salmelu, avšak slovenský brankář fantastickým přesunutím jeho šanci i se štěstím zneškodnil.

Slováci měli v první polovině úvodní části problém se vůbec dostat přes polovinu, ale ve dvanácté minutě z ničeho nic vstřelili branku. Jejich radost ovšem dlouho nevydržela. Jurčovu ránu totiž v rozhodujícím momentu dorážel vysokou holí Hudáček a sudí po prozkoumání videa správně rozpažil.

I nadále byli ale na ledě lepším týmem Finové, což se ještě zvýraznilo na začátku druhé třetiny. Dobrým forčekinkem dělali Slovákům problémy již v rozehrávce a Laco musel několikrát zasahovat. Své spoluhráče podržel opět zejména při šanci Komarova, který zakončoval přečíslení dva na jednoho.

Slovensko otupilo převahu svého soka až v druhé polovině druhé části, k čemuž jim pomohla i přesilovka pět na tři, i když v ní finskou branku pořádně neohrozili. Velkou příležitost si paradoxně vytvořili až při následné hře čtyři na čtyři, kdy se do samostatného úniku dostal Bližňák, ale Saros jeho úmysl přečetl a vychytal ho.

Závěr druhé třetiny už žádné větší vzrušení nepřinesl. To úvod té třetí byl pro fanoušky o hodně atraktivnější, a to zejména díky útočným výpadům Slovenska, které převzalo iniciativu a svého soupeře v některých momentech nepouštělo z pásma. Blízko vedoucího gólu byl během tohoto tlaku Surový, jenž ranou od modré orazítkoval tyč.

Slováci však gól nedali a přišel trest. V jednapadesáté minutě vznikl závar kolem Lacovy branky, ten ztratil hokejku a Finsko poslal do vedení šikovnou tečí Donskoi. Celou situaci ještě zkoumal videorozhodčí, ale i on potvrdil, že situace byla regulérní.

Po inkasované brance Slovensko zvýšilo tlak a dostalo i výhodu přesilovky. Gól však nedali a v šestapadesáté minutě znovu inkasovali. Aaltonen dostal pas mezi kruhy a přesnou ranou překonal Laca mezi betony. V závěru pak Finové přidali ještě třetí branku při hře Slovenska bez brankáře, kdy se prosadil Komarov a uzavřel na 3:0.

Finsko - Slovensko 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 51. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 56. Aaltonen (Pesonen, Kemppainen), 60. Komarov. Rozhodčí: Olenin (Rus.), Vinnerborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Mills (Kan.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Finsko: Saros - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Komarov, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Louhivaara, Immonen, Pihlström - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.

Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Mikuš, Ďaloga, Jurčina, Sersen, Jánošík - Gáborík, Surový, Tatar - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Pánik, Bližňák, Bartovič - Kopecký, Daňo, Miklík. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články