Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Američané v utkání brankářů porazili Dánsko 1:0

Ostrava - Američtí hokejisté porazili v otevřeném utkání Dánsko 1:0. Výhrou se vrátili do čela skupiny B před Bělorusko. Dánové přišli o teoretickou naději postoupit do čtvrtfinále. Jedinou trefu zaznamenal Brock Nelson v 28. minutě. V utkání se zaskvěli oba gólmani - na americké straně Connor Hellebuyck a na dánské Sebastian Dahm. ČEZ Aréna byla vyprodaná podruhé během jednoho dne.

Utkání USA - Dánsko
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Poslední vzájemný zápas na mistrovství světa vyhráli před pěti lety překvapivě Dánové, kteří byli v úvodu utkání nebezpečnější. Nenápadnou střelu Jensena z ostrého úhlu zastavila tyč. Jakoby na sebevědomí Američanů zanechala stopy nečekaná prohra s Bělorusy a v první třetině si vypracovali jedinou gólovou akci, kterou zahodil Larkin.

"Oni hráli tvrdě, rychle k nám přistupovali a nutili nás k chybám. K tomu jsme si příliš často hru komplikovali zbytečnými přihrávkami navíc, které vedly ke ztrátám kotoučů a k brejkovým situacím. Jsme proto rádi, že jsme vyhráli," řekl trenér USA Todd Richards. "Byl to těžký zápas. Ani jeden tým neměl moc šancí, ale nakonec jsme získali důležité tři body my," uvedl střelec jediné branky Brock Nelson.

Od prostřední části se hrál strhující hokej nahoru dolů. Dopředu se tlačil zejména favorit, vytvářel před brankou skvěle chytajícího Dahma závary a po jednom z nich udeřil Nelson. Americký útočník rychle obkroužil branku a s pomocí odrazu o gólmanův beton skóroval.

Inkasovaná branka outsidera nepoložila, ale Dánové se trápili v koncovce. Některé jejich šance zblokovali na poslední chvíli američtí obránci anebo Dány zradila nepřesná muška. Tak tomu bylo v případě Olivera Björkstanda, který sám před brankou mířil vedle. Stejný hráč ve třetí třetině spálil dvě šance včetně sólového úniku, který mu betonem chytil Hellebuyck.

"Bylo to těsné. Měl jsem několik příležitostí, přál jsem si dát gól," uvedl Björkstrand, nejlepší hráč letošního ročníku juniorské zámořské soutěže WHL, který hrál ve dvaceti letech svůj první zápas na MS. "Příště musím být agresivnější a šance proměňovat. Musím střílet tam, kde má brankář místo a netrefovat ho," dodal. Jeho slova sedí na celý tým, protože na turnaji vstřelil jen šest branek v pěti zápasech.

Na druhé straně trefil po teči Sexton tyč a na skóre nic nezměnila ani minutová power play Dánska. "Patří k nejlepším týmům na světě, před pár dny porazili Rusko. Ale myslím si, že jsme hráli velmi dobře. Zasloužili jsme si lepší výsledek a získat nějaký bod. I tak nám výkon proti USA zvedl sebevědomí," řekl útočník Kirill Starkov. Klíčový boj o udržení čeká Dány v utkání proti Slovinsku.

USA - Dánsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka: 28. Nelson. Rozhodčí: Hodek (ČR), Olenin (Rus.) - Mills (Kan.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 8812.

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Redmond, Gardiner - Morin, Bonino, Lee - Smith, Arcobello, Vesey - Lewis, Eichel, Nelson - Larkin, Hendricks, Sexton. Trenér: Todd Richards.

Dánsko: Dahm - Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, Boedker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - O. Bjorkstrand, J. Jensen, P. Bjorkstrand - Spelling, Green, Storm - A. Poulsen, M. Poulsen, N. Jensen. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy