Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Norové úřadovali v přesilovkách a slaví druhou výhru, Slovincům nepřáli sudí

Ostrava – Šance Norska na to, že si na mistrovství světa zahraje čtvrtfinále, stále žije. Po překvapivém triumfu nad Slovenskem si Seveřané poradili i se Slovinskem, které zdolali 3:1 a v tabulce skupiny B mají šest bodů. K vítězství jim pomohli zejména přesilové hry, v nichž dali všechny góly. Dvěma z nich ale předcházela chyba rozhodčího.

Radost hokejistů Norska
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Norsko šlo do utkání nabuzené velkým obratem proti Slovensku, kdy prohrávalo 0:2, ale nakonec zvítězilo 3:2 a připsalo si první tři body na turnaji. To Slovinci doufali, že naopak právě proti severskému soupeři si připíší první bodový zisk na šampionátu.

První minuty však dávaly tušit, že jestli někdo má získat body, tak to budou Norové. Seveřané do utkání vstoupili velice aktivně a Kristan se v brance musel činit. Velké štěstí při něm stálo zejména při pokusu Aska, který šel pod břevno a slovinský brankář ho vyrazil jen díky konci své hole. Slovinsko na první pokus mířící na branku čekalo až do sedmé minuty. V ní se do pěkného sóla přes celé hřiště pustil Muršak, který nahrál Urbasovi, jehož ránu ovšem Haunge dokázal vyrazit.

Převaha Norska přinesla ovoce v deváté minutě při poněkud zvláštním vyloučení Slovince Mušiče, který se snažil před norskou brankou dorazit puk, ale sudí ho nesmyslně poslali na trestnou lavici za sekání. Na té si ovšem dlouho neposeděl. Po devíti sekundách vypálil Olimb a tečí před Kristanem rozvlnil Thoresen.

Po vstřelené brance tempo hry značně opadlo, přesto Slovinsko mohlo srovnat rovněž při početní výhodě, ale závar před brankou zůstal nevyužit.

Na další příležitost diváci v Ostravě čekali až do druhé části, ale hned ta první znamenala vyrovnání. Již po patnácti vteřinách našel Kopitar rozjetého Muršaka a ten zavěsil pod víko. Jenže nerozhodný stav dlouho nevydržel. V čtyřiadvacáté minutě z pozice mezi kruhy propálil Kristana při další přesilové hře Bastiansen. Avšak i této brance předcházel kontroverzní moment, kdy byl ve vlastní třetině jasně faulován Kopitar, jenže sudí nechal pokračovat ve hře a z následné akce padl gól.

Slovince ani tento moment nezlomil a zejména lajna kolem hvězdného Kopitara Norům zle zatápěla. Blízko vyrovnání byl zejména Razingar, jenž sám před Haugenem nedal. Nezadařilo se ani na druhé straně Olimbovi, který se uvolnil pěknou kličkou, ale Kristan ho následně vychytal. V samotném závěru druhé třetiny však Norové znovu zaúřadovali v početní výhodě. Hølos napřáhl od modré a Kristan, který přes změť těl před sebou nic neviděl, nestihl už zareagovat.

Další branku Norové mohli přidat na začátku třetí třetiny, když se sám před Kristanem zjevil Röymark, jenže v rozhodující moment mu puk přeskočil čepel. A podobně dopadl v obdobné situaci jeho kolega Roest.

Seveřané už v závěrečných minutách utkání kontrolovali a svému soupeři toho příliš nedovolili. Naopak sami ještě byli blízko dalšímu gólu při power play Slovinska, ale Roestovu střelu zastavila tyč.

Slovinsko - Norsko 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Muršak (A. Kopitar, Kranjc) - 9. Thoresen (M. Olimb, Hølos), 24. Bastiansen (K. A. Olimb, Sörvik), 39. Hølos (M. Olimb, Thoresen). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:3. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Slovinsko: Kristan - Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Vidmar, Pretnar, Štebih, Tavželj - Urbas, A. Kopitar, Muršak - Jeglič, Tičar, Sabolič - Razingar, Mušič, Pance - Verlič, Rodmar, Ograjenšek. Trenér: Matjaž Kopitar.

Norsko: Haugen - Tollefsen, Hølos, Nörstebö, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - M. Olimb, Thoresen, Ask - Rosseli Olsen, K. Olimb, Martinsen - Trettenes, Bastiansen, Forsberg - Roest, Röymark, Stene - Dahlström. Trenér: Roy Johansen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články