Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Šlégr: V obraně hrajeme staticky, musíme si to ulehčit

Praha - Jiří Šlégr dotáhl českou obranu ke zlatu v Naganu i na mistrovství světa ve Vídni v roce 2005 a vyhrál prakticky každou trofej, o které může český hokejista snít. Výkon české reprezentace na letošním mistrovství světa zatím hodnotí kladně, není však spokojen s obrannou činností. Podle něj musejí Češi hrát v defenzivě jednodušeji a agresivněji, bez touhy za každou cenu tvořit.

Jiří Šlégr na ZOH v Naganu
zdroj: AP autor: Kevork Djansezian

"Nejpozitivnější určitě je, jak kluci hrajou jako parta jeden za druhého," řekl člen prestižního Triple Gold Clubu, který si před pár dny splnil sen o mistrovském titulu s Litvínovem a ukončil kariéru.

Mužstvo kouče Vladimíra Růžičky sice v každém utkání minimálně třikrát skórovalo a i v mnoha dalších okamžicích naznačilo velkou ofenzivní sílu, jeho hra v obraně už však zdaleka tak přesvědčivá nebyla. Nejlépe o tom vypovídá 14 obdržených gólů, v průměru 4,67 na utkání.

"Ofenzivně problém nemáme, ale v obraně musíme hrát určitě o něco jednodušeji. Snažit se, abychom si to ulehčili, protože jsme se tam snažili - kolikrát pod tlakem - hledat někoho nahrávkou a dostali z toho góly. Lépe to jednoduše posunout o mantinel ven z pásma a nedostávat se tak pod tlak," myslí si třiačtyřicetiletý Šlégr.

Dobře pak z jeho pohledu nevypadá hra v oslabení. "Hrajeme tam hodně staticky. Možná bychom měli hrát více agresivně, protože vynikající hráči, jaké mají třeba Švédové a Kanada, si pak prostor na přihrávku vždycky najdou a mají na to moc klidu. Napadat více agresivně sice přináší také nějaké riziko, ale ti hráči jsou pod tlakem a i oni pak nějaké nahrávky taky zkazí," uvedl Šlégr, jenž v sezoně při zdravotních problémech vypomáhal litvínovským trenérům.

Překvapuje ho, že největším tahounem je stále jeho kamarád a bývalý spoluhráč z Pittsburghu a reprezentace Jaromír Jágr. "Včera tam šel Kanaďanům dvakrát do těla, to jsem od něho dlouho neviděl," řekl s úsměvem Šlégr. "Zřejmě se tak ale snaží dát ostatním ještě nějaký impulz navíc," dodal již vážně.

Pondělní zápas s Kanadou měl z jeho pohledu dva klíčové momenty. "Myslím, že byla veliká škoda toho začátku; měli jsme skvělý nástup, mohli jsme dát dva góly, tam to byly obrovské šance... Pak jsme však dostali trochu nešťastný gól, což nás trochu utlumilo. Pak bylo výborný, že jsme se dostali z 0:2 na 2:2, kluci chtěli strašně moc, ale bohužel vcelku záhy přišel gól na 2:3," řekl Šlégr.

Dalšími soupeři národního týmu v základní skupině budou postupně Francie, Rakousko, Německo a Švýcarsko. A Šlégr varuje, že v žádném z těchto utkání nelze automaticky počítat s body. "Na papíře ten tým může být slabší, ale ona to nemusí být tak úplně pravda. Ti soupeři hrají také o čtvrtfinále. Kluci nemůžou koukat na to, proti komu hrajou. Bude strašně důležité, jak k tomu přistoupí. Je to ošemetné i v tom smyslu, že hrajete doma, což někdy hrozně svazuje. Ale když se budou kluci soustředit na sebe a svůj výkon, tak to zvládnou," řekl Šlégr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články