Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Finové přehráli Dány 3:0, dva góly jim musel potvrdit videorozhodčí

Ostrava - Výběru Suomi se proti Dánsku podařilo napravit úvodní porážku od Američanů. Nad Dánskem zvítězili Finové 3:0 a do tabulky skupiny B si připisují první tři body. Všechny tři branky padly ve druhé třetině, kdy Finové dokázali zúročit svou velkou herní převahu. Dánové po porážce zůstávají na jednom bodu, který získali v utkání se Slovenskem.

Radost hokejistů Finska
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Dánové začali překvapivě náporem. Finský gólman Pekka Rinne musel už po několika vteřinách zasahovat betonem proti Björkstrandovi. Poté se do zakončení dostal Storm, ale jeho střela nemířila mezi tři tyče. Na druhé straně se činil při prvním oslabení dánský brankář Sebastian Dahm, který přestál velké šance Ruutua s Lindellou. Na trestné v tu chvíli seděl Hansen.

Útočník z dánské elitní formace Jakobsen měl slušnou příležitost v polovině první třetiny, nechal ale při táhlé střele pod horní tyčku vyniknout Rinneho. Jakobsen pak putoval na trestnou lavici za sekání při útočném snažení, ale ani druhou přesilovku Finové nevyužili. Opět se vyznamenal Dahm v dánské brance.

Finové měli ve zbytku třetiny několik šancí po chybách v rozehrávce soupeře. Ani jednu však nedotáhli do gólu, ale velmi blízko byli při střele Donskoiho, která skončila na horní tyčce.

Dánové začali svižně i druhé dějství, ale největší možnost ke skórování měl finský forvard Komarov. K puku, který neměl dánský gólman pod kontrolou, se nedostal přes ležícího obránce Dánů.

V 28. minutě po zpětné přihrávce od Donskoie pálil od modré Salmela, jehož ránu tečoval Jokinen a s pomocí další teče od dánského obránce zapadl kotouč do horního růžku Dahmovy branky. Rozhodčí ještě celou situaci dlouho konzultoval s videorozhodčím, ale branka byla uznána.

Za minutu a jedenáct vteřin nahodil Louhivaara puk od levého mantinelu na Dahma, který kotouč vyrazil jen před branku, kde pohotově dorážel Pesonen - 2:0 pro Finy. Pak se dánský strážce vyznamenal proti Aaltonenovi, když se musel bleskově přesunout přes celé brankoviště a betonem zabránit puku v cestě do branky.

Finové vedli při odchodu do šaten před druhou přestávkou už třígólovým rozdílem. Ve 36. minutě Lindell střílel zpoza pravého kruhu a puk mířil mimo branku, ale Barkov nastavil zády k bráně hokejku tak šikovně, že usměrnil letící kotouč přímo do horního rohu Dahmovy branky.

Ve třetí třetině si Finové počínali v obraně občas hodně laxně, čehož využil v 51. minutě Jakobsen. S pukem najel do útočného pásma a jeho tečovaná rána lízla břevno Rinneho branky. Následně hráli Dánové vůbec svou první přesilovku, když dostal trest za vražení na hrazení Jyrki Jokipakka.

Dánové dostali v poslední pětiminutovce opravdu hodně prostoru a byli útočnějším týmem. Zbrzdilo je však vyloučení Kima Staala a utkání se už jen dohrávalo. Finové svého soupeře přestříleli poměrem 41:16 na střelecké pokusy.

Dánsko - Finsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 28. J. Jokinen (Salmela, Donskoi), 29. Pesonen (Louhivaara, Kemppainen), 36. Barkov (Lindell, J. Jokinen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Schrader (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 8353.

Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Nielsen, J. B. Jensen, Kristensen, Boedker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Spelling, Green, Hansen - A. Poulsen, Staal, od 21. navíc Starkov. Trenér: Jan Karlsson.

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - T. Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Immonen, Pihlström, Komarov - Pesonen, Louhivaara, Kemppainen. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy