Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Meszároš si po 11 letech znovu zahraje na šampionátu v Ostravě

Ostrava - Před jedenácti lety zažil v Ostravě slovenský hokejový obránce Andrej Meszároš svou premiéru na seniorském mistrovství světa. Teď se devětadvacetiletý zadák Buffala Sabres do stejných míst vrátil už jako jeden z klíčových hráčů výběru českého trenéra Vladimíra Vůjtka a v ČEZ Aréně ožil příjemnou nostalgií.

Andrej Meszároš na MS 2006 v Rize
zdroj: ČTK autor: Samuel Kubáni

Slovensko si na šampionátu 2004 podmanilo Ostravu jak výbornými výsledky, tak nezapomenutelnými nájezdy fanoušků, kteří svým idolům vytvořili památnou atmosféru. Slováci v ní vyhráli základní i osmifinálovou skupinu a teprve v pražském semifinále podlehli Kanadě. "Mám na to hezké vzpomínky. Měli jsme blízko k medaili, nakonec jsme skončili čtvrtí. Ale pro mě jako mladého hráče to tehdy byla velká zkušenost. Jinak už je to dávno. Vím jen, že jsme tehdy bydleli kousíček od stadionu, dnes bydlíme jinde," řekl v Ostravě novinářům Meszároš, který tehdy v národním celku debutoval jako osmnáctiletý teenager.
 
Moc zážitků na jedenáct let starý šampionát se mu v hlavě nedochovalo. Ale chorály slovenských fanoušků na tribunách mu v hlavě zní dodnes. "Atmosféra byla vynikající. Nečekám teď nic jiného, bude to to samé, ne-li lepší. Beru to spíše tak, že hrajeme doma. Na Slovensku byly velké problémy sehnat lístky, lidé to sem mají blízko, zase za námi přijedou," těší se Meszároš.
 
Očekáváním slovenského hokejového národa se prý ale Vůjtkův soubor nesmí nechat unést. "Naši fanoušci pokaždé chtějí, abychom hráli co nejlépe. Národ to sleduje, tlak je na nás vždy. Lidé nás poženou, nechceme se ale nechat zbláznit. Musíme jít pomaličku od zápasu k zápasu," řekl trenčínský odchovanec.

Meszárošova role v týmu je dnes úplně jiná než při MS 2004

Zatímco tenkrát se teprve rozkoukával v seniorském hokeji, dnes je s takřka 700 starty v NHL jedním z pilířů, na které Vůjtek spoléhá a bude sázet. "Dneska je to už samozřejmě jiné, teď už mám více odehráno. Základem všeho je ale dobrá parta. Tehdy v Ostravě byla a to rozhodlo, že jsme šli tak daleko. Teď je to zatím také všechno super a myslím, že když budeme držet spolu, můžeme to dotáhnout daleko. Nemůžeme ale mít velké oči, nechci hovořit o nějakých cílech," řekl obránce Buffala.

Podle trojnásobného účastníka olympijských her je mezinárodní scéna stále vyrovnanější. Složitější je proto probít se i k medailím. "Každý rok chcete udělat úspěch, každé mistrovství je výzva, ať je na Slovensku, nebo v Česku. Máme tu kluky, co už mají něco odehráno, ale časy se mění, ostatní mužstva hrajou rok od roku líp a líp a je to stále těžší. Tady na tom velkém hřišti to bude hodně o bruslení," dodal Meszároš, jehož tým začne šampionát sobotním utkáním s Dánskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články