Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hráči čekají na start MS jako na smilování, říká Hašek

Praha – Do prvního zápasu české hokejové reprezentace zbývá jediný den. Český tým zná svého kapitána i brankářskou jedničku. Znovu se může opřít o Jaromíra Jágra. Olympijský vítěz Dominik Hašek ví o fungování mužstva před startem velkého turnaje své. Důležité je podle něj jasné rozdělení rolí. Trenéři musejí v pravý moment zasáhnout proti přílišné motivaci a ve vypjaté domácí atmosféře včas hráče uklidnit. Přímý přenos úvodního zápasu českých reprezentantů proti Švédsku vysílá ČT sport a náš web v pátek od 19:45.

Je nám líto, video expirovalo.
Hašek před MS: Nervozita se bude jen stupňovat

"Nervozita se bude jen stupňovat, protože kluci už jsou natěšení, mají natrénováno a nemůžou se dočkat, až vyjedou na led a začne mistrovství světa. Čekají na to jak na smilování," prohlásil Hašek.

Kapitánův věk nerozhoduje

Voráček je druhým nejmladším kapitánem národního mužstva v historii. "To, že mu je pětadvacet, nepovažuji za podstatné. Požívá autority v mužstvu především díky výkonnosti a přístupu," uvedl Hašek o hráči, který v této sezoně NHL zaznamenal 81 bodů a skončil v tabulce produktivity na pátém místě.

"To, že měl Jakub nejlepší sezonu ze všech hráčů, neznamená, že musí být nejlepší v kanadském bodování na mistrovství světa. Ale musí jít jako kapitán příkladem, potom strhne ostatní hráče. Když bude mít ještě formu, bude to fantastické," zdůraznil Hašek.

Dominik Hašek:

"Když nebude mužstvo dobře bránit a nepomůže gólmanovi, to by někdy musel být v brance Bůh, aby to pochytal."

Gólmanskou jedničkou bude Salák a Hašek to předpokládal. Důležitý je podle něj vzájemný respekt. "I ostatní dva podávali během sezony výborné výkony. Je to pro Vladimíra těžké rozhodnutí. Pravděpodobně každý z nich chce chytat, ale je důležité respektovat svou pozici a být připraven. Může se cokoli stát. Může přijít zranění, můžou přijít jeden dva horší zápasy," řekl Hašek. "Alexander měl dobrou formu, teď je důležité, aby ji udržel a aby to gradovalo," dodal.

Jágr bude znovu velkým ofenzivním přínosem

Že se navzdory několikerým prohlášením o konci reprezentační kariéry Jágr nakonec znovu postaví na mistrovství na led, Hašek spíše očekával. "Výkonnost u Jardy pořád je, aby českému týmu přinesl hodně navíc – především v ofenzivě. Dokáže připravit šance i dávat góly. Výkony na Floridě ke konci sezony to naznačují," uvedl člen Síně slávy NHL.

Jágr je podle něj v dobré formě. Přesto se Hašek domnívá, že na ledě nebude trávit tolik času jako dřív. "Nemyslím si, že bude odehrávat osmnáct minut, jak byl zvyklý před pěti deseti lety. Okolo dvanácti až patnácti minuta na ledě odehraje a bude tím velkým přínosem pro reprezentaci," prohlásil.

Domácí prostředí bývá ošemetné

Hašek dobře ví, že hrát před domácím publikem má velká pozitiva i negativa. "Bude to hra na dvě strany. Na jednu stranu je fanoušci ženou dopředu. Na druhou stranu z přemotivování někdy může vzniknout to, že budou zůstávat déle na ledě, že se budou více vztekat, budou nervóznější. Hlavní je, aby se dokázali uklidnit. V tom je hrozně moc důležitá role trenéra," zdůraznil Hašek.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články