Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Fanouškův průvodce galaxií hokejového šampionátu v Česku

Praha/Ostrava - Po jedenácti letech se v Česku hokejisté šestnácti států za neustálé přítomnosti kamer České televize utkají o titul mistra světa. Lístky na zápasy domácího výběru jsou beznadějně vyprodané, na některá jiná utkání se dají zakoupit ještě i v den zápasu. Na šampionát se ale chystají i desetitisíce fanoušků, kteří se přímo na stadiony nedostanou. Možností, jak si hokejového šílenství naplno užít, mají lidé mnoho. Kromě oficiálních zón pro fanoušky připravila několik novinek i Česká televize. Nabídne rekordních 57 televizních utkání, nové aplikace i webové stránky.

Kdo se chystá na hokej, měl by počítat s velmi přísnými bezpečnostními kontrolami při vstupu na stadion. Povoleny jsou vlajky bez tyče, fotoaparáty či bubny, diváci však nesmějí používat tlakové foukačky nebo vuvuzely. Organizátoři i policie všem fanouškům také důrazně doporučují vydat se na hokej městskou hromadnou dopravou, nikoliv autem. Uzavřeny budou některé ulice a problémy budou i s parkováním především v okolí pražské O2 areny. Ke stadionům je zapotřebí dorazit minimálně hodinu před začátkem utkání. Více o mimořádných dopravních opatřeních čtěte zde.

Co je povoleno a co ne?

Příruční tašky, kabelky nebo dětské tašky ano

"Do arén je povolen vstup s pánskou příruční taškou, s dámskou kabelkou a malým dětským batůžkem či taškou přes rameno. Všechno ostatní jsou nadrozměrné předměty," upřesnila Fáberová.

Bubny a vlajky bez násad ano

"Jsou povoleny do velikosti 60x40 centimetrů, což je dané tím, aby se vešly do otvoru rentgenu. Povolen je také větší jednomembránový a dá se vizuálně zkontrolovat, ale musí projít rámem," uvedla Fáberová. Vlajky se smí pronášet jen bez násady i teleskopické tyče a nesmí být větší než třikrát dva metry.

Tlakové foukačky a vuvuzely ne

Mezinárodní hokejová federace naopak zakazuje tlakové foukačky a vuvuzely.

Jídlo, alkohol, skleněné lahve, počítače, deštníky ne

Standardně je do hal zakázáno také vnášet jídlo, alkoholické nápoje, drogy, skleněné láhve, počítače, deštníky, dopravní prostředky i kočárky, parfémy a jiné hořlaviny, laserová ukazovátka, stlačené plyny, zbraně, výbušniny, dalekohled i nahrávací a záznamová zařízení, drony či domácí zvířata. V halách se nesmí ani kouřit a rozdávat letáky.

Fotoaparáty ano, teleobjektivy ne

"Výjimkou je, že si lidé mohou vzít fotoaparát, ale bez velkého profesionálního teleobjektivu nebo stativu. Focení je povoleno i na mobil s výjimkou nahrávání," řekla Fáberová. Nahrávaní na mobil je omezeno. "Je rozdíl, když si natáčíte celý zápas nebo kratičký záznam. Na zápas se vztahují televizní práva, ale vzhledem k současné technice těžko někdo desetivteřinové záznamy pohlídá," doplnila ředitelka komunikace Martina Kučerová.

Masky při vstupu ne

Zakázané jsou při vstupu masky zakrývající tvář. "I fanoušek Fantomas, který už byl i v televizi odmaskovaný, sám říkal, že vstupuje do arény jako normální civilista a převléká se pak na toaletách," prohlásila s úsměvem Fáberová.

Kolektivní sport si žádá kolektivní fandění

Hokejoví příznivci budou moci sledovat zápasy mistrovství světa také ve fanouškovských zónách. V zemi jsou zřízeny oficiálně čtyři, vedle obou pořadatelských měst Prahy a Ostravy má jednu také Brno. "Vzniká tady taková jedna velká 'párty' místnost, je zde nainstalovaná velkoplošná obrazovka," referuje o brněnské fanzóně v kulturním centru Semilasso organizátor Aleš Hrbek. Zóna bude v provozu od pátku, diváci se budou moci těšit jen ze zápasů českého týmu. V Ostravě se otevře prostor pro živou projekci v Dolní oblasti Vítkovice v sobotu. Zápasy bude přenášet stometrová obrazovka.

V Praze byla již otevřena zóna na střeše obchodní Galerie Harfa v bezprostřední blízkosti O2 areny. "Fanoušci se tady budou moct samozřejmě občerstvit, máme připravené kryté prostory i otevřenou plochu. Budou zde moct sledovat vybraná utkání v přímých přenosech, fandit a bavit se," popisuje nabídku prostoru v blízkosti pražského hokejového stánku Ondřej Kalát z organizačního výboru MS. Další zóna bude uvedena do provozu v pátek v dolní části Václavského náměstí. 

Tradičních velkoplošných obrazovek na Staroměstském náměstí, které pamatuje bujaré oslavy zlatého hattricku či olympijského vítězství v Naganu, se letos fanoušci dočkají jen v případě, že Češi postoupí až do semifinále a finále.

Kde fandit společně s ostatními:

PRAHA 9 - střecha Galerie HARFA

McDonald's CZECH CHILL OUT ZONE bude otevřena od 30. 4. až do 17. 5., a to vždy od 10 do 24 hodin. V průběhu provozu fanzóny jsou pro fanoušky připraveny koncerty, hosté, rozhovory, soutěže, Pilsner Urquell show a spousta dalších zajímavostí.

více na www.srdcemspolu.cz

PRAHA 1 - Václavské náměstí - dolní část

Fanzónu českého národního týmu si milovníci hokeje budou moci užít od 1. 5. až do 17. 5., a to vždy od 10 až do 22 hodin nebo do ukončení přenosu. V programu jsou kromě hokeje také partnerské soutěže.

BRNO - kulturní centrum Semilasso

Další oficiální Fanzóna českého národního týmu bude otevírat 1.5. v 11 hodin. V provozu bude do 14.5. vždy jednu hodinu před začátkem přenosu až do večera. V Brně jsou pro fanoušky ledního hokeje připraveny pouze přenosy zápasů českého národního týmu, organizátoři zato slibují mnoho koncertů i reprodukované muziky, převším rockové.

více na www.semilasso.cz

OSTRAVA - Dolní oblast Vítkovice

Ostravská oficiální Fanzóna českého národního týmu bude v provozu od soboty 2. 5. od 11 hodin do 14. 5. vždy jednu hodinu před začátkem přenosů ČT až do půlnoci. I zde je připraven bohatý doprovodný program.

Komplexní servis České televize

Na televizních obrazovkách České televize budou mít milovníci hokeje možnost sledovat rekordních 57 zápasů, všech 64 utkání bude odvysíláno také živě na webu i s komentářem. Každé utkání, ale i některé další pořady k mistrovství, kterých mimochodem vznikne dohromady 167, budou nově také opatřeny skrytými titulky.

"Skryté titulky především umožní užít si šampionát i lidem se zdravotním handicapem. Využitelné jsou ale například i pro sledování utkání v hlučnějším prostředí, kde má divák díky nim i bez zvukového doprovodu dokonalý přehled o celém průběhu zápasu. Celkově připravíme z mistrovství více než 190 hodin vysílání se skrytými titulky," popisuje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

MS v hokeji v aplikaci ČT
zdroj: ČT24

Úplně poprvé budou živé přenosy hokejových zápasů k dispozici také majitelům televizorů s podporou HbbTV. "Součástí přehrávače pro živé vysílání bude ojedinělá HbbTV funkce timeshift, neboli možnost posunu vysílání zpět v čase," avizuje výkonný ředitel Nových médií Pavel Kohout.

Všechny zápasy mistrovství v živém přenosu bude mít k dispozici také internetový divák, a to na adrese www.mshokej.cz. Speciální web k mistrovství i aplikace HbbTV nabídnou i záznamy utkání, nejzajímavější momenty, sestřihy, rozhovory a reportáže.

Na kompletní plán vysílání se podívejte zde.

Zdroj
ČT24, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články