Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Německo: Omlazený i slepený kádr vede opět kanadský trenér Cortina

Jedinou posilu z NHL, útočníka Tobiase Riedera z Arizony, ulovil pro Eishockeynationalmannschaft trenér kanadského původu Pat Cortina. Poskládat kádr pro něj bylo letos opravdu složité. Napočítal celkem 22 omluvenek. Soupeř českého týmu ve skupině bude tak neobvykle spoléhat především na finalisty německé nejvyšší soutěže z Mannheimu a Ingolstadtu.

Thomas Oppenheimer (vlevo) a Nicolas Krämmer
zdroj: ČTK/DPA autor: Karl-Josef Hildenbrand

Němci na světových šampionátech díru do světa v posledních dvaceti letech příliš neudělali. Úspěšným rokem bylo snad jen domácí mistrovství 2010 v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu, kde podlehli v duelu o bronz Švédům. Za posledních deset let jednou sestoupili z elitní skupiny a pouze dvakrát hráli čtvrtfinále - 2010, 2011. V Minsku obsadili 14. místo.

Cortina nemohl kvůli nejrůznějším zdravotním důvodům povolat opory z NHL. Vypadli obránci Dennis Seidenberg z Bostonu a Christian Ehrhoff, brankář Thomas Greiss (oba Pittsburgh) a útočník Marcel Goc ze St. Louis. K dispozici nemá ani brankáře Roba Zeppa, který v sezoně debutoval v prestižní zámořské soutěži v dresu Philadelphie a převážně působil na farmě v Lehigh Valley v nižší AHL. Chybí například i útočník Felix Schütz z Omsku z KHL.

"Je to frustrující pro mě, je to frustrující i pro hráče, kteří na mistrovství světa nemohou být. Ale není to nic, co bychom mohli ovlivnit. Klíčové je se soustředit na to, proč na šampionátu jsme," řekl Cortina o vlně zranění, která postihla kandidáty národního týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Německa řeší problém hlavně s obranou

Dvaadvacetiletý Rieder v této sezoně v NHL debutoval a v 72 zápasech si připsal 21 bodů za 13 branek a osm asistencí. Jediným dalším krajánkem v týmu je obránce Justin Krueger z Bernu. Ten je synem bývalého dlouholetého kouče Švýcarska a rovněž lodivoda Edmontonu v NHL Ralpha Kruegera.

Vůdčím typem i gólovým zakončovatelem by mohl být Thomas Oppenheimer, který debutoval na loňském šampionátu. Uvedl se čtyřmi góly a dvěma asistencemi. V útoku si navíc rozumí se spoluhráčem z Hamburku Nicolasem Krämmerem. Jejich souhra by mohla být vidět.

Trenér Cortina hodně věří naturalizovanému zámořskému útočníkovi Brentu Raedekemu, zejména v obraně má několik nových tváří. Borci jako Mebus, Krupp mladší či Daschner prožijí premiéru na mistrovství světa dospělých.

Němce čeká úvodní zápas v sobotu proti Francii, dále se pak utkají s Kanadou, Švýcarskem, Švédskem, Lotyšskem, poté s Českem a na závěr s Rakouskem. V přípravě v Euro Hockey Challenge sehráli dvojzápasy s Ruskem (0:3 a 2:3 po samostatných nájezdech), ve Finsku (0:4 a 1:6), s Francií (3:0 a 4:3) a v Dánsku (0:1 a 4:2). Ve generálce v Berlíně zdolali Slovinsko 4:3 po samostatných nájezdech.

Nominace hokejistů Německa:

Brankáři: Dennis Endras (Mannheim), Timo Pielmeier (Ingolstadt), Danny aus den Birken (Kolín nad Rýnem)

Obránci: Benedikt Kohl, Patrick Köppchen (oba Ingolstadt), Stephan Daschner (Düsseldorf), Jens Baxmann (Eisbären Berlín), Oliver Mebus (Krefeld), Björn Krupp (Wolfsburg), Nicolai Goc (Mannheim), Moritz Müller (Kolín nad Rýnem), Justin Krueger (Bern/Švýc.)

Útočníci: Marcus Kink, Kai Hospelt, Matthias Plachta, Christoph Ullmann (všichni Mannheim), Michael Wolf, Yannick Seidenberg (oba Mnichov), Thomas Oppenheimer, Nicolas Krämmer (oba Hamburk), Patrick Reimer, Yasin Ehliz (oba Norimberk), Patrick Hager (Ingolstadt), Daniel Pietta (Krefeld), Brent Raedeke (Iserlohn), Tobias Rieder (Arizona/NHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články