Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Švýcarsko: Čtvrtfinále už není úspěch, ale povinnost

Bern - Napravit loňské neúspěchy a pokusit se alespoň přiblížit senzačnímu stockholmskému tažení z MS 2013, to jsou očekávané cíle švýcarských hokejistů na nadcházejícím světovém šampionátu. Ve vyrovnané pražské skupině A ale nebudou mít bojovníci s helvétským křížem na dresu jednoduchou úlohu, v cestě do čtvrtfinále jim stojí nejen překvapení loňského turnaje Francie, ale i nevyzpytatelní Nemci a Lotyši. A také český tým, se kterým se Švýcaři utkají na závěr základní části.

Sport
zdroj: ČT4

Loňská očekávání Švýcarů zůstala do značné míry nenaplněna. Na olympijských hrách v Soči sice zvládli na výbornou základní skupinu, když porazili mimo jiné Česko 1:0. V osmifinále jim ale překvapivě oplatili porážku Lotyši a naděje na vylepšení osm let starého 6. místa z Turína se rozplynuly. Na šampionátu v Minsku se pak svěřenci Seana Simpsona nedokázali prokousat ani ze základní skupiny, když se na jejich úkor radovalo domácí Bělorusko, a strůjce stockholmského stříbra nahradil na lavičce jiný Kandaďan Glen Hanlon.

Švýcaři tradičně spoléhají na hráče z domácí soutěže, vyjma posil z NHL se do konečné nominace dostal z krajánků pouze obránce Dean Kukan ze švédské Luley. Hned děvět hráčů současného výběru včetně předpokládané brankářské jedničky z Colorada Reto Berry pak pamatuje už zmiňovaný úspěch na předloňském MS.

Roman Josi
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Síla houževnatě hrajících Švýcarů vychází zejména z dobré defenzivní činnosti a právě v obraně působí také největší osobnosti současného výběru. Se 16 starty rekordman v počtu účastí na MS Mattias Seger už sice ukončil reprezentační kariéru, ale v roli mentora švýcarského týmu by jej měl nahradit další zkušený bek Mark Streit z Philadelphie. Po vypadnutí Nashvillu v 1. kole play-off pak reprezentaci posílil i pátý nejproduktivnější obránce základní části NHL a nejužitečnější hráč předloňského MS Roman Josi.

V ofenzivě bude největší pozornost upřena na budoucnost švýcarského hokeje Kevina Fialu. Osmnáctiletá jedenáctka loňského draftu má za sebou podařené vystoupení na posledním MS do 20 let a Nashville si v půlce ledna stáhl talentovaného útočníka z angažmá ve švédském HV71. Fiala, který už má za sebou i loňské mistrovství světa dospělých, působil převážně na farmě v Milwaukee, stihl si už ale připsat jeden start v NHL a další v play-off. Více zkušeností se slavnou soutěží má Damien Brunner z Lugana, který odehrál zkraje sezony 17 utkání za New Jersey. Útočnými oporami jistě budou i další pamětníci stockholmského stříbra Denis Hollenstein, Andres Ambühl, Reto Suri nebo Julian Walker.

Sport
zdroj: ČT4

Švýcaři naopak nemohou počítat s třemi hráči Vancouveru, který také vypadl v prvním kole play-off. Luca Sbisa se potýká se zraněním, další obránce Yannick Weber nemá smlouvu na další ročník a forvard Sven Bärtschi dohraje sezonu na farmě v celku Utica Comets. Právě přes Canucks postoupilo do dalších bojů o Stanleyův pohár Calgary, kde působí brankář Jonas Hiller a obránce Raphael Diaz. V případě rychlého vypadnutí v sérii s Anaheimem by tato dvojice ještě mohla švýcarský tým posílit, stejně jako forvard Nino Niederreiter z Minnesoty, kterou čeká v play-off Chicago.

Švýcaři vstoupí do turnaje zápasem proti Rakousku, pak je čeká Francie, Německo a Lotyšsko. V těchto čtyřech utkáních se do značné míry rozhodne o tom, zda svěřenci Glena Hanlona dokáží splnit stanovené cíle a znovu se probojovat mezi elitní osmičku. Při švýcarských výsledcích z posledních let už je totiž čtvrtfinálová účast spíše povinností nežli úspěchem. Dobře bránící tým ale bude těžkou zkouškou i pro předpokládané favority skupiny Švédsko a Kanadu a také domácí výběr, který nemá z posledních zápasů se Švýcary zrovna pozitivní bilanci.

V přípravě na MS v rámci Euro Hockey Challenge sehráli Švýcaři dvojzápasy doma s Finskem (4:1 a 0:2), s Ruskem (3:4 v prodloužení a 3:2 po sam. nájezdech), v Dánsku (6:3 a 1:0 v prodloužení) a ve Francii (3:2 a 5:6 v prodloužení).

Nominace Švýcarska na mistrovství světa:

brankáři: Leonardo Genoni (Davos), Daniel Manzato (Lugano), Reto Berra (Colorado/NHL)

obránci: Eric Blum (Bern), Felicien Du Bois (Davos), Patrick Geering (Curych), Robin Grossmann (Zug), Timo Helbling (Fribourg), Dean Kukan (Lulea/SWE), Mark Streit (Philadelphia), Roman Josi (Nashville)

útočníci: Matthias Bieber, Simon Bodenmann, Denis Hollenstein (všichni Kloten), Cody Almond, Kevin Romy (oba Ženeva), Andres Ambühl, Dino Wieser (oba Davos), Reto Schäppi, Morris Trachsler (oba Curych), Damien Brunner (Lugano), Tristan Scherwey (Bern), Reto Suri (Zug), Julian Walker (Lugano), Kevin Fiala (Nashville)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články