Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Plekanec jde s Montrealem do 2. kola play-off, postupuje i Minnesota

New York - Hokejisté Montrealu a Minnesoty postoupili do 2. kola play-off NHL. Canadiens i díky asistenci Tomáše Plekance zvítězili v Ottawě 2:0 a celou sérii ovládli 4:2 na zápasy, stejně jako Wild, kteří v šestém duelu porazili St. Louis 4:1. Ze hry o Stanley Cup tak vypadli ottawský Milan Michálek, v dresu Blues jeho bratr Zbyněk a útočník Dmitrij Jaškin.

Ottawa - Montreal
zdroj: ČTK

Hlavním hrdinou Montrealu se stal brankář Carey Price, který zlikvidoval všech 43 střel Senators. Ti měli více než dvojnásobnou střeleckou převahu (43:20), ale na sedmadvacetiletého gólmana, který v předchozím duelu inkasoval pět gólů, v neděli ani jednou nevyzráli. Canadiens na výhru stačil jediný gól. Padl ve 14. minutě, kdy Plekanec nabil přihrávkou na modrou čáru Gregu Paterynovi a jeho střelu šťastně tečoval Brendan Gallagher.

Domácí hokejisté následně předvedli hru na jednu branku, druhou třetinu vyhráli na střely 16:3, třetí pak 14:4, ale vyrovnání se nedočkali. Naopak sekundu před koncem přidal druhý gól do prázdné branky při power play Max Pacioretty. Střelec vítězného gólu Gallagher prý tušil, že to bude velký večer montrealského brankáře. "Když jsem před zápasem viděl jeho pohled, jak se soustředí, věděl jsem, že podá skvělý výkon," řekl Gallagher. "Třiačtyřicet zákroků. To je ohromující, zvlášť na ledě soupeře a v tak důležitém zápase. Neříkám, že jsem to nečekal, ale tohle je opravdu něco výjimečného."

Price tak potvrdil, že minulý zápas, který Montreal prohrál 1:5, byl výjimkou. Vždyť v předchozích čtyřech pokaždé inkasoval maximálně dvakrát. "Celý tým dnes tohle vítězství strašně chtěl urvat. Když vedete v sérii 3:0, prahnete po tom ji ukončit a nám se to dvakrát nepovedlo. Ottawa má skvělý tým, jejich brankář Anderson chytal výborně, a to i dnes. Ale naštěstí jsme našli cestu k poslednímu vítězství," radoval se Price. Ve druhém kole bude soupeřem Montrealu vítěz série Detroit - Tampa Bay, v níž Red Wings vedou 3:2 a postup si mohou zajistit už dnes na domácím ledě. 

Sestřih utkání Ottawa - Montreal:

Minnesota, jejíž postup přes St. Louis zařídil dvěma góly Zach Parise, narazí na Chicago. Oba celky se utkají v play-off potřetí v řadě, v minulých dvou letech byli pokaždé úspěšnější Blackhawks. Blues v šestém utkání doplatili na slabý výkon brankáře Jakea Allena. Toho nejprve v 8. minutě překonal Parise ve vlastním oslabení nepříliš prudkou střelou z velkého úhlu, v polovině zápasu pak čtyřiadvacetiletý gólman pustil mezi nohama střelu Justina Fontainea.

Na to okamžitě zareagoval trenér Ken Hitchcock a Allena vystřídal Brianem Elliottem. A Blues chytili druhý dech, který vyvrcholil čtyři sekundy před koncem druhé třetiny gólem T. J. Oshieho. Jenže žádné velké drama se ve třetí třetině nekonalo. Hned 61 sekund po jejím začátku totiž Parise pohotovou dorážkou vrátil Minnesotě dvoubrankový náskok, který dvě minuty před koncem pojistil při power play Nino Niederreiter.

Jake Allen vzal vyřazení St. Louis, kteří skončili po základní části na druhém místě Západní konference, na sebe. "Pustil jsem dva šílené góly, které nás srazily. Hlavně ten první, z nulového úhlu. Dostat takové dvě branky, v téhle soutěži, v téhle fázi sezony, to se prostě stávat nesmí," litoval. "Bude mě to teď hodně dlouho žrát. Nějakou dobu potrvá, než se budu moci začít zase chystat na další sezonu."

Sestřih utkání Minnesota - St. Louis:

Výsledky 1. kola play-off NHL:

Východní konference - 6. zápas:

Ottawa - Montreal 0:2 (0:1, 0:0, 0:1) Branky: 14. Gallagher (Plekanec), 60. Pacioretty. Střely na branku: 43:20. Diváci: 20 500. Hvězdy utkání: 1. Price (Montreal), 2. Pageau (Ottawa), 3. Gallagher (Montreal). Konečný stav série: 2:4.

Západní konference - 6. zápas:

Minnesota - St. Louis 4:1 (1:0, 1:1, 2:0) Branky: 8. a 42. Parise, 32. Fontaine, 59. Niederreiter - 40. Oshie. Střely na branku: 21:31. Diváci: 19 318. Hvězdy utkání: 1. Parise, 2. Dubnyk, 3. Granlund (všichni Minnesota). Konečný stav série: 4:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články