Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Rulík: Vystoupení Hořavy bylo klíčové, stáhl tlak na sebe

Litvínov - Obrovskou vnitřní sílu a odhodlání cítil kouč Radim Rulík z hokejistů Litvínova po celou sezonu, také proto týmu věřil i před klíčovou sedmou bitvou ve finále play-off extraligy v Třinci, kdy už mnozí viděli Masarykův pohár v rukou Ocelářů. A vyzdvihl roli Miloslava Hořavy, který odvedl pozornost od týmu.

Radim Rulík
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Měli jsme skvělé mužstvo a hráče, kterým jsem to strašně přál. S celým realizačním týmem jsme se pro tým snažili dělat maximum, protože jsme cítili, že v něm je obrovská síla," řekl Rulík. "Já byl před sedmým zápasem úplně klidný. Mužstvu jsem strašně moc věřil a vůbec jsem nebral v potaz, že nám třeba ten šestý zápas doma nevyšel," prohlásil devětačtyřicetiletý kouč.

Když se Ocelářům podařilo vyrovnat z 1:3 na 3:3 a měli před sebou výhodu domácího prostředí, zdálo se, že jsou Severočeši na kolenou. Navíc cítili křivdu z pátého finálového utkání kvůli neuznané trefě v prodloužení. "Myslím, že klíčovým bylo vystoupení pana Hořavy. Stáhl to vše na sebe, začalo se mluvit o Hořavovi, už se nemluvilo o týmu. To bylo důležité," uvedl Rulík na adresu svého asistenta, který se kvůli údajnému poškození Litvínova pustil i do šéfa extraligy Josefa Řezníčka.

Připustil, že jeho tým měl v sedmém finále i velké štěstí. "Třinec měl prvních deset minut tlak. Kdyby nám dal jeden dva góly, nemohli jsme říci popel. Ale pak se to vyrovnalo a bylo jasné, že rozhodne jedna branka. My byli ti šťastnější," řekl. Litvínovské zlato prý bere jako zázrak. "Po sezoně, kdy jsme se drželi ve špičce extraligy, jsme cítili, že bychom to někam mohli dotlačit. Ale pamatuji si, jak jsme si v srpnu před ligou my trenéři sedli a říkali si: kdybychom tak byli do osmého místa, to bychom byli šťastní," přiznal Rulík.

Kalous je na tým i přes zklamání hrdý, sezona byla velmi dobrá

Stříbro je méně, než třinečtí hokejisté chtěli, ale jen v negativech trenér Jiří Kalous uplynulou sezonu nehodnotí. Klady podle něj vystoupí do popředí až časem, poté co přebolí největší zklamání z domácí prohry v posledním finálovém utkání s Litvínovem. Bylo vidět, jak moc finálová porážka Oceláře sžírá. Ještě půl hodiny po vyhlašovacím ceremoniálu byli hráči s vedením zavření v šatně.

Klub před sezonou vyhlásil útok na titul, který se ale nezdařil, a Prezidentský pohár pro nejlepší celek dlouhodobé části velké ambice Slezanů stěží uspokojí. "Dílčí pocit uspokojení ze zisku stříbrných medailí je, ale je tam i obrovské zklamání, že v domácím prostředí jsme to rozhodující utkání nedotáhli do vítězného konce. To nebudu zastírat. Vyhráli jsme základní část, dostali jsme se až do finále, kde jsme padli v posledním zápase. I přes zklamání, které teď převládá, ale myslím, že to byla velmi dobrá sezona," řekl Kalous.

Na své svěřence je hrdý, že přežili dva duely s nožem na krku a za stavu 1:3 na zápasy si dokázali vynutit závěrečný souboj o všechno. "Tím, že jsme ztratili dvě úvodní utkání, jsme balancovali na hraně a pořád jsme dotahovali. Musím říct, že když jsme to dotáhli do sedmého zápasu, tak jsem byl na hráče velmi pyšný, protože jsme se vyhrabali z popela. Poslední zápas nedopadl tak, jak bychom si přáli. Rozhodovaly detaily a věci, které rozhodnout mají - neproměněné přesilovky, momentální forma gólmanů, neproměněné šance, to se v sedmém zápase převrátilo na stranu Litvínova," uzavřel Kalous.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články