Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Češi podruhé na Švédy nevyzráli, odvážejí si porážku 1:2

Timra – Česká hokejová reprezentace na páteční výhru nad domácími Švédy nenavázala. Mužstvu Tří korunek podlehli Češi 1:2, a připsali si tak první porážku ze šesti přípravných duelů před MS. Úvodní gól zápasu, který byl součástí seriálu Euro Hockey Tour, vstřelil v šesté minutě Sobotka, v poslední minutě první třetiny však vyrovnal v dvojnásobné početní výhodě Andersson a ve 25. minutě přidal druhou branku Seveřanů Sörenssen.

"Myslím si, že můžeme být spokojení, i když jsme prohráli. Měli jsme horší pohyb a půl zápasu jsme se trošku hledali. Nedali jsme si kotouče na hůl. Švédové dobře bránili a my jsme měli problém se u nich (ve třetině) prosadit," řekl asistent trenéra Ondřej Weissmann. "Oproti pátku hrál soupeř důrazněji, agresivněji. Hodně chodili dopředu, tlačili nás a my jsme si s tím neuměli poradit," uvedl.

Trenéři obou týmů udělali oproti pátku řadu změn v sestavě, v české neplánovaně chyběl zraněný útočník Vondrka, do hry se naopak podle očekávání dostali Valský a Zohorna. Začátek utkání byl z obou stran opatrný. Jako první se do zápasového rytmu dostali čeští hráči, kteří se zásluhou třetí reprezentační branky Sobotky dostali v 6. minutě do vedení. V polovině první třetiny mohl zvýšit Smoleňák, který byl sám před brankářem Pettersonem-Wetzelem, nemířil však přesně. Na druhé straně vzápětí trefil Sjögren tyč.

Domácím k vyrovnání pomohla přesilová hra. Nejprve byl vyloučen Smoleňák, následně měli Češi příliš mnoho hráčů na ledě a Švédové výhodu pět na tři využili. Thuressonovu šanci ještě Kovář zlikvidoval, 45 sekund před koncem první části jej však překonal Andersson.

Vyrovnání Švédy povzbudilo a i v úvodu druhé třetiny měli více ze hry. Se Sandbergovou šancí si ještě Kovář poradil, poté ale dostal pas do jízdy Sörenssen a domácí po jeho precizním zakončení vedli. Vzápětí navíc chyboval v rozehrávce Čáslava a jen díky dalšímu výbornému zákroku brankáře Jekatěrinburgu po střele Riderwalla nevedli Švédové o dva góly.

Vyrovnat mohl Koukal, ale neuspěl stejně jako Simon nebo v přesilové hře Birner, jenž trefil tyč. Kovářovi ještě předtím nadělala velké starosti skákavá střela Wallmarka. To už v české sestavě chyběl Martin Růžička, který po drsném ataku Rahimiho odjel otřesený z ledu jen s pomocí spoluhráčů. Vyrovnat se výběru kouče Růžičky nepodařilo ani při dlouhé power play.

Švédsko - ČR 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Andersson (Petersson, Thuresson), 25. Sörensen (Thuresson, Rahimi) - 6. Sobotka (Birner, Mozík). Rozhodčí: Rantala, Pajula (oba Fin.) - Ahlström, Käck (oba Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5028.

Švédsko: Petterson-Wentzel - Rahimi, Ahnelöv, Motin, Ekbom, Gunnarsson, Andersson - Petersson, Wallmark, Johansson - Thuresson, Riderwall, Sörensen - Danielsson, Sjögren, Jannmark-Nylén - Aslund, Carlsson, Sandberg. Trenér: Pär Marts.

ČR: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Jordán, Polášek - Birner, Sobotka, Simon - Valský, Novotný, Smoleňák - M. Růžička, T. Zohorna, Zaťovič - Radil, Koukal, Buchtele (12. Filippi). Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články