Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Všimné pro trenéra jako realita? Český hokej inkasoval tvrdý úder

Praha – Přišlo to v nejméně vhodný moment. Česká republika odpočítává poslední dny do zahájení mistrovství světa v hokeji na domácí půdě, radost z očekávání však výrazně zhořkla kauzou nevyjasněného půl milionu korun určeného pro reprezentačního kouče Vladimíra Růžičku. Může být jeden případ jen špičkou ledovce? Panuje v Česku podobná praxe na nižších úrovních? Zkorumpovanost hokeje jednoznačně odmítá svazový šéf Tomáš Král.

Je nám líto, video expirovalo.
168 hodin: Růžičkova kauza - vlastní gól českého hokeje?

Sponzorský dar, půjčka? "Ne, nebyla to půjčka," mluví o obnosu Miroslav Palaščák, otec hráče, kvůli kterému peníze údajně Růžičkovi dal.

Hokejový šampionát začíná 1. května, kauza je teprve na začátku a stín úplatkářství jen tak nezmizí. "Jako že to poškodí český hokej? Já si myslím, že naopak, přece není možné, aby na střídačce hráčů, kteří jsou poctiví, kteří makají, hrají NHL, aby je trénoval člověk, který podle toho, co jsem s ním zažil, poctivý není," uvedl Palaščák na trenérovu adresu.

Za peníze výhody?

Nahrávka Růžičky v Česku otevírá téma, okolo kterého se v hokejovém prostředí nenašlapuje poprvé. Zkušenosti má i bývalý hokejista Roman Blumaier. "Je to vzájemné, na jedné straně jsou aktivní rodiče, kteří chtějí, a na druhé straně jsou trenéři, kteří neodmítají, takže si vyhovují navzájem," popsal Blumaier.

Podle něj nejde zdaleka jen o peníze. "Přišel k nám nový hráč, a jak postupoval od čtvrté lajny směrem k první, měnil auto i trenér, protože otec hráče vlastnil autobazar. Na začátku sezony přijel trenér škodovkou, od třetí druhá, a když byl v první lajně, pantáta trenér přijel v mercedesu. Uplácí se vším možným," odtajnil Blumaier.

Že kauza Růžička rozhodně není jen ojedinělý exces, potvrzuje i Jaroslav Chmel, otec dvou hokejistů. Jeho mladší syn Michal dnes hraje ve Švýcarsku. A starší Jaromír s hokejem nejspíš skončí. "To bohužel nepřeperete a ti kluci, když jim je dvacet, to pochopí," řekl Chmel o zaběhlých praktikách. Zvýhodnění hráče za všimné pro trenéra je realita. A to už od dětí. "Nemusí to být finanční, může to být i protislužba," dodal.

Prezident ČSLH Tomáš Král:

"Jsem otrávený, zklamaný, na všechno jsem se hrozně těšil a tohle se nemělo stát."

Korupci v hokeji rezolutně odmítá hokejový šéf Král. "Že bych připustil, že hokej je zkorumpované prostředí nebo že tady je běžná korupce, to já zcela jednoznačně kategoricky vylučuju," zdůraznil Král.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články