Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Růžička vysvětluje: Nebyl to úplatek, ale sponzorský dar, který se změnil v půjčku

Praha – Vzal, nebo nevzal Vladimír Růžička půlmilionový úplatek? Trenér, kterého tajně pořízená nahrávka usvědčila z přijetí 500 000 korun výměnou za slib, že nejmenovaný hráč bude působit ve Slavii, původně uvedl, že peníze inkasoval jako sponzorský dar. Pak ale klub odmítl, že by se částka objevila v jeho účetnictví, a bývalý generální manažer pražského celku tak přišel s vysvětlením, podle nějž se půl milionu korun proměnilo v půjčku.

Sport
zdroj: ČT4

Růžička poté, co Slavia na svém webu uvedla, že finanční příspěvek jako sponzorský dar v hospodaření klubu neskončil, a naznačila, že se mohlo jednat o úplatek, přispěchal s vysvětlením, že peníze, které převzal v hotovosti a ve dvou splátkách, nemohl kvůli absenci "právní dokumentace" zaúčtovat. 

"O vývoji jednání i přijetí hotovosti jsem v obou případech bezodkladně informoval tehdejší předsedy představenstva klubu, s nimiž jsem také průběžně konzultoval další postup tak, aby nebyl poškozen klub. Vzhledem k absenci právní dokumentace však peníze nemohly být zaúčtovány, a proto jsme se dohodli, že je uložím do trezoru," uvedl Růžička.

Není přitom ale jasné, o jakou "právní dokumentaci" by se mělo jednat, a reprezentační trenér to ani nijak neupřesnil. "V zásadě platí, že v případě sponzorského daru je potřeba jen smlouva a nic dalšího," říká k tomu právník Stanislav Šich.

Vyjádření Českého svazu ledního hokeje (ČSLH): "ČSLH i celý realizační tým proto vyvinou maximální úsilí, aby spor, jehož podstata s reprezentací žádným způsobem nesouvisí, nijak neovlivnil přípravu národního mužstva." 

Peníze se pak prý právě kvůli chybějící "dokumentaci" proměnily ze sponzorského daru v půjčku, již Růžička vrátil bezhotovostní transakcí a neměl by tedy být teoreticky problém jeho tvrzení doložit. To se však zatím nestalo. 

"Součinnost k zajištění dokumentace otcem nebyla delší dobu poskytnuta, načež následně peníze požadoval zpět jako půjčku, o níž se při jednáních rovněž hovořilo. Proto byla celá částka v listopadu 2014 bezhotovostní transakcí vrácena, čímž jsem považoval celou záležitost za uzavřenou," prohlásil Růžička.

Růžičkova tvrzení však rozporuje vedení hokejové Slavie. "Představenstvo klubu nemá žádný takový trezor, kde by tyto peníze byly uloženy. Vyjádření Vladimíra Růžičky je velmi nejasné. Mimo jiné říká, že celá částka byla bezhotovostní transakcí vrácena. Vzhledem k tomu, že v listopadu 2014 neměl dispoziční oprávnění, rozhodně se nejednalo o účet HC Slavia Praha," uvedli zástupci klubu. 

Video, které se objevilo na YouTube, Růžičku zachycuje při rozhovoru s nejmenovaným mužem, jenž trenérovi vyčítá, že jeho syn nedostal v mužstvu Slavie takovou příležitost, jakou si za své peníze představoval. Hokejista s juniorským mužstvem jen trénoval a do základní sestavy se stabilně neprosadil. "Ten chlap pak začal řešit nějaké věci a že to video zveřejní teď před mistrovstvím světa, aby to bylo sledované víc než Nagano," postěžoval si již dříve Růžička. 

a

Zdroj
ČTK, YouTube

Hlavní zprávy

Nejčtenější články