Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Litvínov ovládl i druhé finále, nad Třincem zvítězil 3:2

Třinec Hokejisté Litvínova uspěli i ve druhém finálovém utkání extraligy na ledě Třince a po vítězství 3:2 se přesouvají domů za stavu 2:0 na zápasy. Oceláři sice na konci druhé části odpověděli trefou Lukáše Galvase na vedoucí gól Jakuba Petružálka, ale ve třetí třetině rozhodli brankami v přesilovkách Robin Hanzl a Viktor Hübl. Boj o zlato na čtyři vítězné zápasy pokračuje ve středu a ve čtvrtek na severu Čech.

Utkání Třinec - Litvínov
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Třinecký trenér Jiří Kalous zamíchal po sobotní porážce v úvodním utkání série (1:3) se složením prvních tří útoků a v obraně nahradil Hrabala Trončinský. Do litvínovské sestavy byl vůbec poprvé zařazen útočník Miloslav Hořava mladší. Útočník zapůjčený z prvoligového Kladna a syn asistenta trenéra Vervy se postavil do čtvrtého útoku místo Majdana.

V úvodu zahrozili domácí Polanský s Adamským, ale jinak se Oceláři proti dobře bruslícímu Litvínovu těžce prosazovali. Udeřili naopak hosté. Ve čtvrté minutě se po pravé straně dostal snadno do šance Petružálek, který využil i toho, že bránící Linhart zakopl o spoluhráče Ružičku, a střelou na bližší tyč překonal Hrubce. Domácí Francouze vážněji neprověřili ani při Hüblově trestu.

Litvínov byl nebezpečnější, Hübl vyzkoušel Hrubce bekhendem a při Rákosově trestu Lukešova rána minula cíl. V oslabení ale mohli vyrovnat po brejku Hrňa s Adamským. Pak trefil litvínovského brankáře do hrudi z dobré pozice Plíhal. Severočeši na přelomu první a druhé třetiny odolali při Lukešově vyloučení, když se dvakrát snažil překvapit Francouze přes stínící hráče Hrňa.

Ve druhé části už si Slezané vytvořili tlak. Francouze ale nepřekonali Polanský ani Hrňa, o ojedinělou šanci hostů se v této fázi hry postarali Hořava s Pirošem. Litvínovský gólman musel krýt Rothovu ránu, Hrňovu dorážku, a o několik minut později měl příležitost Ružička.

V polovině utkání při krátké početní výhodě hostů Hrubce ohrozili Jánský a Hübl. Přesilovku ale přerušil Lukešův faul, Francouz si poradil s ránou Klepiše, který neuspěl pak ani v další šanci. V druhé polovině prostředního dějství se hra vyrovnala, přesto se ve 39. minutě dočkal Třinec vyrovnání. Orsava obral o puk v pravém kruhu Skleničku a Galvas nadvakrát překonal Francouze.

Otočit stav mohl na začátku třetí třetiny v přesilovce Orsava. Ve 46. minutě se naopak prosadili v početní výhodě svěřenci trenéra Radima Rulíka. Trávníčův pokus se odrazil od zadního mantinelu k Hanzlovi, který zamířil do odkryté branky. Příležitost bleskově vyrovnat měl tísněný Ružička, prázdnou branku ale netrefil.

Vzápětí šel navíc slovenský forvard podruhé v krátké době pykat a Hübl přesnou trefou z mezikruží do levého horního rohu po svém efektním uvolnění zvýšil. Oceláři nadále naráželi na pozornou obranu Severočechů i Francouze, přesto Adamský napálil horní tyč. Naději dal domácím v 55. minutě v závěru Gulova trestu Polanský, když sebral puk Pavlíkovi a překonal litvínovského gólmana. Další možnost měl Irgl, ale hosté těsný náskok ubránili i při závěrečné power play Třince.

HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 39. Galvas (Orsava), 55. Polanský (Klesla, Roth) - 4. Petružálek (R. Hanzl), 46. R. Hanzl (Trávníček, F. Pavlík), 48. Hübl (Lukeš). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 0:2.

Třinec: Hrubec - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Trončinský, M. Doudera - Dravecký, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Orsava - Ciencala, Matuš, Rákos. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, Z. Sklenička, Gula, T. Pavelka - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - M. Hořava ml., Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Václav Varaďa (Třinec): "My jsme po vyrovnané první třetině převzali otěže utkání. Byli jsme lepším týmem. Vyhořeli jsme ale na proměňování šancí a mrzí nás, že jsme tohle utkání pustili. Série je ale dlouhá. Jedeme do Litvínova podat minimálně stejný výkon jako dneska od dvacáté minuty."

Miloslav Hořava (Litvínov): "My jsme byli většinu zápasu pod tlakem, pod obrovským tlakem. Výhru přičítáme jen obrovskému sportovnímu štěstí a jsme hrozně rádi, že se přiklonilo na naší stranu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články