Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Boj o titul: vyhraje starosvětský Litvínov, nebo moderní Třinec?

Praha – 12. září 2014 odstartoval 22. ročník samostatné české extraligy, který dneškem dospěl do svého finále. Střetávají se v něm dva podobné a zároveň zcela odlišné hokejové světy – Třinec s Litvínovem. Ačkoliv základní část ovládli Oceláři, v play-off se více dařilo Severočechům. Zdá se tedy, že před startem boje o titul je vše otevřené. Pro fanoušky by to měla být velmi dobrá zpráva. První finále Třinec – Litvínov sledujte živě od 15:00 na programu ČT sport a našem webu, studio Buly – hokej živě začíná ve 14:45.

Třinec - Litvínov
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Tradiční hledači hlubokých lidských příběhů personifikují extraligové finále zejména do osob třineckého Zbyňka Irgla a litvínovského Martina Ručinského. Proti sobě však stojí dva komplexní celky, z nichž každý podléhá trochu jiné filosofii vedení. Na jedné straně tedy vidíme moderní a vyšperkovaný třinecký projekt se silným a stabilním zázemím, proti kterému se v posledním velkém záchvěvu staví staré hokejové časy v podobě Litvínova.

Rozdíl je vizuálně nejvíce patrný při pohledu na haly obou týmů. Proti nejnovější extraligové aréně, kterou se Třinec od letošní sezony pyšní, stojí tradiční stařičký zimní stadion v Litvínově. Jako by opravdu šlo o souboj nového a starosvětského, což potvrzují i dějiště finálového souboje: ledové plochy. Zatímco Třinec kráčí s dobou a v nové hale hraje na malém kluzišti, Litvínov se spoléhá na své "letiště", které spíše nahrává kombinaci před důrazem.

Kdo je favorit? Třinec vyhrál základní část, ale…

Základní část extraligy poměrně suverénně opanoval Třinec. Jeho dominance byla tak velká, že jej nemohla rozhodit ani bídná série v závěru, kdy z posledních sedmi zápasů Oceláři vlivem rozsáhlé marodky a jistého uspokojení vyhráli pouze dva. Litvínov soka ze Slezska dotahoval, ale v závěru přesto o dva body zaostal.

Severočeši si euforii přenesli i do play-off. Čtvrtfinále zvládli stejně suverénně jako semifinále, tedy 3:1 na zápasy, jejich výkony byly i přes tři prodlužovaná utkání velmi přesvědčivé. To Třinec se nadřel daleko víc. Přestože s Mladou Boleslaví ve čtvrtfinále prohrál jen jednou, bylo znát, že hra není ideální, Středočeši se vůbec neprezentovali špatně, Třinec ani jednou nevyhrál o více než jednu branku.

Nic suverénního nepředvedli Slezané ani v semifinále se Spartou. Dvě prohry, tři prodloužení, nechybělo mnoho, aby šla série do sedmého zápasu. Litvínov tak oproti Třinci ušetřil jedno utkání. To by Severočechům mohlo nahrávat. Oceláři se však mohou opřít o výhodu domácího prostředí, ve kterém začínají a hrají i případný sedmý zápas. Na domácím stadionu si přitom oba týmy zakládají, v play-off jsou v něm oba celky zatím stoprocentní.

Favorita nechtějí hledat ani samotní protagonisté. "Finále spolu hrají dva týmy, které od sebe skončily v základní části o dva body. Litvínov prošel v play-off naprosto suverénně až do finále, ve skladbě týmu je velká síla, od brankáře až po útočníky. Bude rozhodovat momentální sportovní forma, štěstí, detaily. Já tam favorita moc nevidím, šance jsou podle mě vyrovnané pro oba týmy," řekl třinecký trenér Jiří Kalous.

Ještě dále šel litvínovský generální manažer Robert Kysela, který za favorita rovnou označil soupeře. "Třinec je favoritem, nebudeme si nic nalhávat. Vyhrál základní část, vévodil jí suverénně. My jsme je v závěrečných fázích stáhli až na dva body, což je dobře, ale oni tam měli spoustu nemocných a zraněných," uvědomuje si. Zároveň však dodává: "Věříme, že Třinec můžeme porazit!" Nedá se nic dělat, vše bude muset rozsoudit samotné finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články