Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čáslava: Domácí šampionát mě láká, nominaci ale jistou nemám

Praha - Petr Čáslava je nejzkušenějším defenzivním hráčem v současném reprezentačním výběru, přesto si nemyslí, že by měl účast na mistrovství světa v Praze a Ostravě jistou. Světový šampion z roku 2010 chce v nadcházejících přípravných zápasech přesvědčit trenéra Vladimíra Růžičku, aby jej do konečné nominace zařadil. Přímý přenos přípravného zápasu Česko - Slovensko vysílá ČT sport a náš web dnes od 16:30, komentují Robert Záruba a Martin Hosták.

"Na mistrovství zatím nemyslím. Sestava se teprve dělá a uvidíme, koho trenér vezme. Kdo se mu bude hodit do sestavy a samozřejmě, kdo jakou bude mít formu. Pro každého je to ale obrovské lákadlo," uvedl Čáslava.

Účastník sedmi MS má na kontě 186 zápasů v národním týmu a v případě, že se udrží v mužstvu a hokejistům se bude na domácím šampionátu dařit, může odehrát jubilejní 200. utkání. Přes tuto metu se nikdo z aktivních reprezentantů nedostal.

Pětatřicetiletý Čáslava poprvé hájil barvy České republiky v sezoně 2002/03. Před jedenácti lety byl v přípravě na předchozí domácí MS, do konečné nominace se ale nedostal. "To je vlastně první mistrovství, které se konalo u nás a které si trochu pamatuju. Z předešlých šampionátů (v roce 1985 a 1992) si toho moc nevybavuju," přiznal Čáslava.

Čáslava by uvítal, kdyby český tým na MS posílili někteří obránci ze zámořské NHL. I když by pak byla nominace složitější. "Hodně kluků postoupilo do play-off. Možná je to škoda. Chtělo by to, aby někdo přijel. Třeba Židla (Marek Židlický) by byl výborný," řekl.

Velké tréninkové tempo

Současný kapitán Východočechů se poprvé v sestavě českého týmu v přípravě objeví v zápasech proti Slovensku. Kouč Růžička mu totiž v předešlých duelech v Norsku dal čas, aby se stoprocentně doléčil. V závěru klubové sezony měl střevní chřipku. Momentálně už se ale Čáslava cítí dobře a je připravený hrát.

"Tréninky minulý týden mi stačily, abych se srovnal. Jsou ve velkém tempu, je to agresivní. Je příjemné být v takovém prostředí. Už to bude dobré," uvedl Čáslava. Souboje s bývalým federálním partnerem už nepovažuje za specifické. "Už to není extra emotivní. Je to nároďák, ve kterém chce každý odehrát to nejlepší a jedno proti komu. Nehraje roli, zda nastoupíme proti Švédsku, Finsku nebo Slovákům," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články